ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Γαργάρα» η τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο, Αιγαίο και Λιβύη

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
«Τσάι και συμπάθεια» εισέπραξαν για άλλη μια φορά από την ΕΕ η Αθήνα και η Λευκωσία, χτες, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της, απέναντι στις νέες προκλητικές κινήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, με προαναγγελία νέων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα.

Οπως δήλωσε με το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, συζητώντας στην τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί το θέμα, «εκφράσαμε αλληλεγγύη και στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα και θα συνεχίσουμε τη διπλωματική μας εμπλοκή με την Τουρκία ώστε να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τη σχέση μας σε μια συνεργατική και εποικοδομητική προσέγγιση». Ολα αυτά με στόχο οι ευρωενωσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι να μη διαταράξουν σχέσεις με τη στρατηγική - όπως την χαρακτηρίζουν στην ΕΕ - εταίρο Τουρκία.

Μάλιστα - κόντρα και στα παραμύθια που σερβίρουν οι κυβερνώντες - είπε ότι «μάλλον δεν θα συζητηθεί το θέμα» στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο, όπως τόνισε, θα εστιάσει στα μέτρα χρηματοδότησης των ευρωενωσιακών οικονομιών.

«Προσεκτικός» απέναντι στην Τουρκία ήταν και στο θέμα της Λιβύης, που επίσης συζητήθηκε χτες στην τηλεδιάσκεψη, λέγοντας ότι «δυστυχώς η κατάσταση στη χώρα δεν βελτιώνεται». Γενικά και αόριστα, ο Μπορέλ ζήτησε απλώς, μεταφέροντας και το κλίμα της τηλεδιάσκεψης, οι εμπλεκόμενες πλευρές «να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική ανακωχή» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και ευρύτερα ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη πολιτική διαδικασία διευθέτησης της κρίσης στη χώρα.

Οσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ο Μπορέλ, με το βλέμμα στις επικρίσεις για το πώς η ΕΕ διαχειρίστηκε την κρίση, ζήτησε να εστιάσουν στην «επικοινωνία», «να κάνουμε ορατές τις πράξεις μας», να τις προπαγανδίζουν καλύτερα, «και να συνεχίσουμε να πολεμούμε την παραπληροφόρηση», που σύμφωνα με τους Ευρωατλαντικούς προέρχεται από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επίσης, σε άλλο ένα θέμα που αντανακλά ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ο Μπορέλ εξέφρασε την αντίθεση της ΕΕ στις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, λέγοντας ότι δεν πρέπει να πλήξουν την παροχή ιατρικής βοήθειας προς τη χώρα και επίσης να μην του στερήσουν τη δυνατότητα να κάνει εμπόριο και να εξασφαλίζει κεφάλαια που να χρηματοδοτήσουν αγορές αναγκαίου υγειονομικού υλικού. Επανέλαβε ακόμα τη στήριξη της ΕΕ στη ...δανειοδότηση του Ιράν από το ΔΝΤ, εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη για το ότι οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδια στην εν λόγω χρηματοδότηση.

Με διαφοροποιημένη στάση απέναντι στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Μπορέλ και στο θέμα των κατηγοριών κατά της Κίνας, ότι ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού. Ερωτηθείς σχετικά τάχθηκε πολύ προσεκτικά υπέρ της «διαφάνειας» και της «ιατρικής έρευνας» για το πώς προέκυψε ο κορονοϊός ώστε να αποτραπούν αντίστοιχες συνθήκες στο μέλλον.

Τέλος, συζήτησαν πώς θα «βοηθήσουν» Ουκρανία και άλλες χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, όπου προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους απέναντι και στη Ρωσία, βάζοντας, βέβαια, ξανά προϋπόθεση να συνεχίσουν «μεταρρυθμίσεις» με σκοπό τα διοικητικά και άλλα συστήματα αυτών των χωρών να ταιριάξουν στα ευρωενωσιακά πρότυπα λειτουργίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Επικεντρωμένη» στις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενω κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία ότι δεν βοηθούν την - ευρωατλαντική - «σταθερότητα» με τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» τους

«Η κυβέρνησή μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στην πρόκληση (της επιδημίας) του κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής εργάζεται σε ζητήματα όπως η Συρία, η Λιβύη και το Αιγαίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν μέσω Twitter, λίγα 24ωρα μετά την αποστολή ξανά του τουρκικού «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τις επισημάνσεις Ερντογάν ότι η Αγκυρα θα εξακολουθήσει να «χαλάει παιχνίδια» στην περιοχή.

Με τη νέα, παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες μέχρι και τον Ιούλη, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, διαμηνύοντας ετοιμότητα να υπερασπιστεί τις επιδιώξεις της σε όλα τα επίπεδα.

Προχτές, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, επικρίνοντας τις αντιδράσεις Κύπρου και Ελλάδας για τις κινήσεις του «Γιαβούζ», επανέλαβε ότι «η Τουρκία έχει έννομα και κυρίαρχα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», όπως και ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στους πόρους του νησιού (της Κύπρου), ως συνιδιοκτήτες του». Σημείωσε δε ότι «σήμερα απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν οι μαξιμαλιστικές συμπεριφορές Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που στρέφονται κατά των συμβιβασμών», καταλήγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί το ρόλο και τις αξιώσεις της στην περιοχή επανέφερε η Τουρκία και με άλλη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που εκδόθηκε προς απάντηση επικρίσεων του Γάλλου ΥΠΕΞ για το «ενδιαφέρον» της Αγκυρας να στείλει βοήθεια (μάσκες κ.τ.λ.) σε ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ιταλία, Σερβία) για την πανδημία. Η Αγκυρα έσπευσε να εκφράσει δυσαρέσκεια, επειδή η Γαλλία «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και επειδή υιοθετεί μια στάση που «διαβρώνει τη δυναμική της λύσης στο Νησί (σ.σ. την Κύπρο) και επίμονα αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του συμμάχου της, της Τουρκίας». Συστήνει δε στο Παρίσι «να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, με τίτλο «Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις», επαναφέρει διεκδικήσεις της Αγκυρας ακόμα και για μερικά από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων - σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσιάμ» - ο Γιαϊτζί αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 23 νησιά και συγκεκριμένα τα: Αγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων και επομένως «ακυρώνεται» η «μεταφορά» των συγκεκριμένων νησιών στην Ελλάδα.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι όσον αφορά την επανεμφάνιση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυπριακή προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση ότι η περιοχή των ερευνών που εξήγγειλε η Αγκυρα καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες «ΕΝΙ» και «Total». Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η εξαγγελθείσα, νέα, τουρκική γεώτρηση, η έκτη σε λιγότερο από ένα χρόνο, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας» και συνιστά «άλλη μια πειρατική ενέργεια».

ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Προχωρά η διασύνδεση με το ΝΑΤΟ

Προχωρά, με τις διαδοχικές αποφάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η διασύνδεση των Σωμάτων Ασφαλείας με τις ΝΑΤΟικές δομές, σε άλλη μια ένδειξη ότι ο δολοφονικός οργανισμός εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά σε ζητήματα «πολιτικής προστασίας» και «εσωτερικής ασφάλειας».

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει σε μίσθωση 2 επιπλέον ελικοπτέρων βαρέος τύπου, «με τα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξης αυτών», για τις ανάγκες πυροπροστασίας του 2020, μέσω της ΝΑΤΟικής οδού.

Πρόκειται για άλλη μια υπόθεση όπου η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθως όπως αναφέρει η σχετική απόφαση στο εισηγητικό της, πατά πάνω στην από 5/12/18 απόφαση της τότε υπουργού Ολγας Γεροβασίλη «με την οποία εγκρίθηκε η εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών αεροπυρόσβεσης με τη μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, μεσαίου και βαρέος τύπου, προς κάλυψη αναγκών πυροπροστασίας των ετών 2019 έως και 2021, με δικαίωμα προαίρεσης για την παράταση αυτών μέχρι δύο (2) επιπλέον έτη, μέσω των ειδικών διαγωνιστικών διαδικασιών της Υπηρεσίας ΝSPA (NATO Support & Procurement Agency) του Διεθνούς Οργανισμού NSPO (NATO Support & Procurement Organization)».

Ακολουθησε η από 12/4/2019 απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως τροποποιήθηκε με την από 31/1/2020 Απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, «με την οποία έγιναν αποδεκτές οι οικονομικές προσφορές της Υπηρεσίας NSPA για την εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών αεροπυρόσβεσης με τη μίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, μεσαίου και βαρέος τύπου, προς κάλυψη αναγκών πυροπροστασίας των ετών 2019 έως και 2021, με δικαίωμα προαίρεσης για την παράταση αυτών μέχρι δύο (2) επιπλέον έτη».

Συνολικά μισθώνουν μέσω ΝΑΤΟ 8 ελικόπτερα, γεγονός που έχει προκαλέσει την ευαρέσκεια του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος ήδη από τις αρχές Απρίλη πρόβαλε στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο την αποστολή στην Ελλάδα 2 τέτοιων ελικοπτέρων της εταιρείας «Erickson».

Σημειωτέον, η NSPA εμφανίζεται επισήμως ως «πάροχος ολοκληρωμένης επιμελητείας» (Integrated Logistics), εκτελεστικός βραχίονας του Οργανισμού Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPO). Πρακτικά λειτουργεί ως μια ενδιάμεση υπηρεσία, η οποία εκμεταλλευόμενη τον όγκο των αμυντικών προμηθειών των χωρών του ΝΑΤΟ, και προκειμένου να αποκόψει ροές τροφοδοσίας από άλλες πηγές (π.χ. ανταγωνιστικά ρωσικά ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης) επιτυγχάνει συμφωνίες εκ μέρους των χωρών - μελών για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών υποτίθεται σε ευνοϊκές τιμές και όρους αγοράς. Ενδεικτικά, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της NSPA για την υποστήριξη συστημάτων όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα HAWK και «Patriot».

Νέες υπερπτήσεις

Σε νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, και μάλιστα κατοικημένα, προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, με την πλάτη της τουρκικής αστικής τάξης «ζεσταμένη» από τη στάση ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά πέταξαν χτες 10 φορές πάνω από Χίο, Οινούσσες και Παναγιά, σημειώθηκαν δε 35 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Υπολογίζεται ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει 237 υπερπτήσεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος όσων έγιναν όλο το 2019.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίστηκαν και χτες πτήσεις λιβυκών αεροσκαφών cargo από την Τουρκία προς τη Λιβύη, σε ενίσχυση, όπως πιστεύεται, της κυβέρνησης της Τρίπολης με όπλα, εφόδια και μισθοφόρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ