ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
Σελ. /20
«ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Καταργείται το πρόγραμμα μετά τη γενικευμένη κατακραυγή

Η κυβέρνηση το μάζεψε άρον άρον, αλλά και πάλι δεν εντάσσει τους δικαιούχους στο επίδομα των 800 ευρώ

Από πρόσφατη κινητοποίηση Επιτροπών Αγώνα Επιστημόνων στο υπουργείο Εργασίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση Επιτροπών Αγώνα Επιστημόνων στο υπουργείο Εργασίας
Καταργείται μετά την κατακραυγή που προκάλεσε το πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ιδιωτικών φορέων για τους έξι επιστημονικούς κλάδους που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, ως μέτρο «προστασίας» από τις συνέπειες της πανδημίας. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι επιστήμονες θα λάβουν τα 600 ευρώ απευθείας χωρίς προϋποθέσεις.

Οι αντιδράσεις αφορούσαν καταρχήν την εξαίρεση των επιστημόνων από το επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια τον εμπαιγμό τους από τους φορείς κατάρτισης, στους οποίους θα κατευθύνονταν πάνω από 80 εκατ. ευρώ, το 40% δηλαδή του συνολικού ποσού.

Με χτεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα καταργείται καθώς «το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση».

Μέχρι προχτές, πάντως, και παρά τα «μαργαριτάρια» που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση και το υπουργείο υπερασπίζονταν την επιλογή τους να μπουκώσουν με ρευστό ΚΕΚ και σχολάρχες για ένα πρόγραμμα που φώναζε από μακριά για τη σκοπιμότητά του.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση εξαίρεσε από το έκτακτο επίδομα δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους. Αντί αυτού, τους υποσχέθηκε μια επιταγή 600 ευρώ (voucher), εφόσον όμως συμμετάσχουν σε προγράμματα τηλεκατάρτισης 100 ωρών, μετατρέποντάς τους σε «πελατεία» για τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ και των κολεγίων, που θα αναλάμβαναν με το αζημίωτο την «εκπαίδευσή τους».

Εδωσε ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε εργοδότες να πιέζουν εργαζόμενους επιστήμονες με «μπλοκάκι» να δουλεύουν χωρίς μισθό, αφού θα «πληρώνονταν» με voucher.

Το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα από την πρώτη στιγμή, καταγγέλλοντας την κοροϊδία κυβέρνησης και σχολαρχών. Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, είχε ζητήσει να καταργηθεί το πρόγραμμα και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες να πάρουν κι αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ.

Πάγια και νομοθετημένη πρακτική

Η εμπλοκή των ιδιοκτητών ΚΕΚ και σχολαρχών επιβεβαιώθηκε και από την «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας», από την οποία προέκυψε ότι το κέρδος των μεσαζόντων, ΚΕΚ και κολεγίων, μόνο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανερχόταν στα 84.760.740 ευρώ!

Οπως προκύπτει πάντως, η εμπλοκή των διαφόρων φορέων κατάρτισης είναι πάγια πρακτική, νομοθετημένη από το 2011, με κατευθύνσεις της ΕΕ. Με ευθύνη δηλαδή όλων των κυβερνήσεων, και με τον μανδύα της διαφάνειας, «ροκανίζονται» από ΚΕΚ, σχολάρχες και λοιπά αρπακτικά τεράστια ποσά, αντί αυτά να πηγαίνουν για την προστασία των ανέργων.

Βέβαια, η πολιτική αυτή δεν αναιρείται ούτε από την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αφορμή το voucher των επιστημόνων ούτε με την «αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης», που εκ των υστέρων και μετά το φιάσκο υπόσχεται για ξεκάρφωμα η κυβέρνηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας εργαζομένων και ασθενών

Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και ασθενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και σε αυτό το πλαίσιο ζητά να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές της νοσούσας εργαζόμενης στο νοσοκομείο.

Οπως επισημαίνει, την περασμένη Δευτέρα, στην εφημερία της Ορθοπεδικής κλινικής εντοπίστηκε άλλο ένα θετικό δείγμα στην εξέταση για SARS-CοV-2 σε ασθενή με ορθοπεδικό πρόβλημα, ενώ και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν θετικό το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό εργαστηριακό έλεγχο σε νοσηλεύτρια. Το Σωματείο είχε καταθέσει από τις 13/4 σχετικό υπόμνημα, μετά το θετικό αποτέλεσμα σε εξέταση για SARS-CοV-2 σε γιατρό στη ΜΕΘ και σε νοσηλευόμενο ασθενή στη Β' Παθολογική κλινική, ωστόσο καταγγέλλει ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τέθηκαν σε καραντίνα εργαζόμενοι που ήρθαν σε στενή επαφή, που, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θεωρείται υψηλού κινδύνου (για περισσότερο από 15', σε απόσταση μικρότερης του μισού μέτρου και χωρίς χρήση μάσκας) και για τους οποίους οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ ακόμα και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μία εβδομάδα», καταγγέλλει το Σωματείο.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι καθώς η ΜΕΘ αποτελεί τμήμα όπου νοσηλεύονται ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση Covid-19, για την επιστροφή εργαζομένων που νόσησαν ή εκτέθηκαν στον νέο κορονοϊό, στην εργασία τους, οι σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπουν ως αναγκαία προϋπόθεση να υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου σε δύο διαδοχικά δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος με διαφορά λήψης 24 ώρες.

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο απαιτεί να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες για: Να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές με τους νοσούντες. Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς. Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας - λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κ.λπ.) και όχι απλών χειρουργικών μασκών. Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια της σχετικής εξέτασης. Να γίνει άμεση προμήθεια του αναγκαίου μηχανήματος και των αντίστοιχων αναλωσίμων για να διενεργείται η εξέταση και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μείωση της διασποράς, παραμένει η επιτήρηση

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, 7 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού, συνολικά 2.408. Οι διασωληνωμένοι είναι 55, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 51 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Οι θάνατοι παραμένουν 121, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί κλινικά 56.944 δείγματα.

Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στη συμβολή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του ιού, όπως οι παθολογοανατόμοι. Μίλησε για την επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία ο ιός εντοπίζεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα πολλών οργάνων και το συγκεκριμένο εύρημα αναμένεται να διαδραματίσει το ρόλο του στη διαλεύκανση του μηχανισμού λοίμωξης από τον ιό.

Σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων, ενημέρωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η συζήτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ως στόχος παραμένει η επιτήρηση του ιού και η παρακολούθηση για τυχόν ιογενείς αλλαγές. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα συνέβαλαν κατά 80% στη μείωση της διασποράς της νόσου. Για την πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία, επισημάνθηκε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και ότι τελικά ο ρόλος τους στη διασπορά και τη μετάδοση δεν φαίνεται μεγάλος.

«Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες», ωστόσο τα κριτήρια επηρεάζονται για «το τι ακολουθεί από το άνοιγμα στις οικογένειες, όταν υπάρχουν ευπαθή άτομα στην οικογένεια». Το κλείσιμο των σχολείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με την Επιτροπή, είχε επίδραση 15 - 20% και είναι διαθέσιμο μαθηματικό «εργαλείο» για το πώς και πόσο γρήγορα θα επηρεάσει την καμπύλη της νόσου. Επίσης συζητιέται το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας από το γενικό πληθυσμό κυρίως σε κλειστούς χώρους κι αναμένεται να εκδοθούν ειδικές οδηγίες τις επόμενες μέρες και να επεκταθούν τα κριτήρια ελέγχων για τα τεστ.

Τυχόν τοπικές αναζωπυρώσεις που θα αφορούν την κοινότητα θα επηρεάσουν τη λήψη μέτρων, ενώ η επιδημία μπορεί να φθίνει αλλά «είναι αδύνατο να σβήσει όταν υπάρχουν μικρές φωτιές που σιγοκαίνε. Οσο θα ανοίγει η χώρα και τα μέτρα θα χαλαρώνουν, θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες διασποράς. Είναι αδύνατο να μην εκτεθούμε στον ιό. Αυτό που θα γίνει είναι η σταδιακή έκθεση στον ιό και όχι η μαζική», διευκρίνισε ο Σ. Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή να αποφύγει την κατάρρευση του ξεχαρβαλωμένου συστήματος Υγείας.

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε το «αφήγημα» της «ενίσχυσης» και «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη στιγμή που όλοι ομολογούν ότι έχει μετατραπεί σε σύστημα της μιας νόσου, καθώς οι ιατρικές πράξεις και θεραπείες σχεδόν για όλες τις υπόλοιπες έχουν «παγώσει». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα συνεχίσουν να λειτουργούν δομές αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του Covid-19.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το σκάνδαλο των «ΚΕΚ Βρούτση» βαραίνει όλη την κυβέρνηση

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για την απόσυρση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Βρούτσης ήταν ειδικός στα χατίρια προς τη μεγαλοεργοδοσία και τον αντικομμουνισμό. Τελευταία μάθαμε ότι ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο των "ΚΕΚ Βρούτση" βαραίνει όλη την κυβέρνηση, που έχει "Βρούτσηδες" για να της κάνουν και τη βρώμικη δουλειά. Εστω και τώρα να εξασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ».

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικό προσωπικό η «Αρωγή»

Την πλήρη αντίθεσή της στο γεγονός ότι γιατροί που εργάζονται σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή κλινικές με ασθενείς και πληθυσμό υψηλού κινδύνου καλούνται ταυτόχρονα να εργάζονται με δίωρη απασχόληση στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή», στο νεοσύστατο τμήμα που λειτουργεί ως θεραπευτήριο νοσούντων από Covid-19, εκφράζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ).

Οπως επισημαίνει, στη δομή αυτή «πρέπει να απασχολείται προσωπικό αποκλειστικά εμπλεκόμενων με την παροχή υπηρεσιών υγείας σε αυτήν, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης νοσηλευτικής μονάδας βάσει προδιαγραφών». Στην ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΚΥΛ σημειώνει μεταξύ άλλων πως το γεγονός αυτό «αποκαλύπτει ότι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των εκτάκτων εξελίξεων στον νομό. Η 5η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας υπολόγισαν στο φιλότιμο και την προσφορά των ιατρών, που για μια ακόμη φορά με αυταπάρνηση στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».

Η ΕΙΝΚΥΛ επαναφέρει το αίτημά της για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη στον κεντρικό σχεδιασμό, ζητώντας ταυτόχρονα από το υπουργείο να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις δομές του ΕΟΔΥ και να προκηρυχθούν όλες οι αντίστοιχες κενές θέσεις για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μην αποδυναμώνονται δομές του συστήματος μέσω της ανακύκλωσης της ελλιπούς στελέχωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ