ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ
Κινδύνευσαν πρόσφυγες και μετανάστες από πυρκαγιές

Τραυματίστηκαν εγκλωβισμένοι και πυροσβέστες, καταστράφηκαν σκηνές και παραπήγματα

Το ΚΥΤ στη Σάμο

Eurokinissi

Το ΚΥΤ στη Σάμο
Τρεις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου, είχαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι πάνω από 7.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων έμειναν άστεγοι, αφού κάηκαν σκηνές και παραπήγματα. Ο αναβρασμός που επικράτησε, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που κρατά εγκλωβισμένους στο νησί τους χιλιάδες ανθρώπους, τη στιγμή που το τοπικό ΚΥΤ μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 648... Κάτι που συνιστά μεγάλη απειλή και για την ασφάλειά τους ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.

Η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 18.45 την Κυριακή. Από αυτήν καταστράφηκαν αυτοσχέδιοι οικίσκοι στη νοτιοδυτική πλευρά του ΚΥΤ, κοντά στους τέσσερις οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί για τις ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού. Κάηκαν 30 παραπήγματα, με τους διαμένοντες σ' αυτά να τρέχουν για να σωθούν στην περιφερειακή οδό της πόλης. Η ΠΥ Σάμου επενέβη στο περιστατικό και μετά από μία ώρα περίπου έθεσε την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Επειτα από διαβουλεύσεις των υπευθύνων, αποφασίστηκε να στηθούν σκηνές στο χώρο του υπαίθριου γηπέδου απέναντι από το ΚΥΤ Σάμου, για να φιλοξενηθούν τα άτομα που έμεναν στους καμένους οικίσκους.

Αργότερα ωστόσο, στις 10 το βράδυ, πυρκαγιά εκδηλώθηκε μέσα στο ΚΥΤ, στη νότια πλευρά, λίγα μέτρα από την είσοδο και στο σημείο που είχε σημειωθεί η μεγάλη πυρκαγιά του 2019. Με τις προσπάθειες συνολικά 40 πυροσβεστών, με 16 οχήματα, εθελοντών και συνεργείων ΟΤΑ, οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο. Η δεύτερη δε ελέγχθηκε μετά τα μεσάνυχτα, αφού προηγουμένως κάηκαν 20 σκηνές. Σε αυτό το χρονικό σημείο, εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες από μετανάστες - πρόσφυγες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν τους επέτρεπαν να φύγουν εκτός του ΚΥΤ. Κάποια στιγμή έσπασαν τον κλοιό, το υπαίθριο γήπεδο ποδοσφαίρου γέμισε από εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ περίπου 500 άτομα κατέβηκαν στην πόλη για να διανυκτερεύσουν. Λιμενικό και Αστυνομία τους εξανάγκασαν να επιστρέψουν και κανείς δεν γνώριζε πού θα περάσουν τη νύχτα. Στο τοπικό νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δέκα τραυματισμένοι, μερικοί από τους οποίους, εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, είχαν και τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα. Ακόμα, τραυματίστηκαν και δυο πυροσβέστες, από τους οποίους ο ένας φέρει εγκαύματα στο χέρι και ο άλλος εμφάνισε παθολογικό πρόβλημα κατά την επιχείρηση κατάσβεσης. Τελικά, προχτές το βράδυ εκκενώθηκε τμήμα του ΚΥΤ και εκατοντάδες άτομα πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές στο γήπεδο που βρίσκεται απέναντι από τη νότια πύλη του κέντρου. Εχουν γίνει δε και προσαγωγές, ενώ αναμένονταν στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μία τρίτη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί στο επίπεδο 7 του ΚΥΤ. Σημειώθηκαν νέες συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών και εντάσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αιτούντων άσυλο. Οι φλόγες κατέστρεψαν 10 εμπορευματοκιβώτια, στα οποία στεγάζονται κυρίως ανήλικοι του καταυλισμού, και τμήμα δασικής έκτασης. Συνολικά, συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί. Πρόκειται κυρίως για Παλαιστίνιους, αλλά και για Ιρακινούς και έναν Σύρο. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει άλλα δύο άτομα, ενώ πάνω από 200 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Σήμερα ο Ν. Μηταράκης θα επισκεφτεί τη Σάμο, ενώ χτες είχε τηλεδιασκέψεις με δημάρχους του ΒΑ Αιγαίου.

Ακόμη, ματαιώθηκε η πολυδιαφημισμένη μετακίνηση 1.500 αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, από τη Λέσβο στην ενδοχώρα. Επιχείρηση που είχε ανακοινωθεί επίσημα ως αποσυμφόρηση κατά 8% του πληθυσμού της Μόριας, για την οποία μάλιστα θα πήγαινε στη Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επίσης, ο διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης, δήλωσε χτες πως τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά είναι υπερπλήρη, καθιστώντας τις συνθήκης διαβίωσης των ανθρώπων δύσκολες και ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. «Αν υπάρξει επιδημία μέσα στους καταυλισμούς, η διαχείριση θα είναι πολύ δύσκολη», σχολίασε.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο ΚΥΤ

Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο hot spot στο Βαθύ εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Οπως επισημαίνει, τα περιστατικά αυτά «επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και κατάστασης (παιδιά, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι κ.λπ.) σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες μάλιστα έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας». Υπογραμμίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «που δεν έχει πάρει μέτρα απεγκλωβισμού αλλά και ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία», και τονίζει ότι απαιτείται άμεσα:

  • Να προχωρήσει σε οργανωμένο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί κι από κει για τις χώρες που επιθυμούν, με ναύλωση πλοίων και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία, με προτεραιότητα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες - εγκύους, ασυνόδευτους ανηλίκους, οικογένειες κ.λπ.
  • Να παρθούν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό εντός των hot spots, ώστε να αποτρέπεται ο συγχρωτισμός, να υπάρχουν στους χώρους ζεστό νερό, απολυμαντικά κ.ο.κ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που έχει απέναντι σε πρόσφυγες - μετανάστες και κατοίκους των νησιών», συνεχίζει η ΤΕ Σάμου, «αφού, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ, υιοθετεί και στηρίζει τις επαίσχυντες συνθήκες και συμβάσεις που εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και τα μετατρέπουν σε φυλακές. Χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση ώστε:

  • Να κλείσουν όλα τα κέντρα - φυλακές στα νησιά (ενεργά και υπό κατασκευή).
  • ΕΕ και ΟΗΕ να δημιουργήσουν υπηρεσίες υποδοχής και ασύλου στην Τουρκία στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία, κι από κει οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβαίνουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους».
Ασυνόδευτοι ανήλικοι φυλακισμένοι στην Αμυγδαλέζα

Στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας βρίσκονται 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με καταγγελίες. Οπως έγινε γνωστό, υπάρχει «σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των κρατουμένων» στην Αμυγδαλέζα, καθώς και «υπέρμετρη αύξηση του χρόνου κράτησής τους σε απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού με παντελή έλλειψη παροχής ειδών ατομικής υγιεινής και προστασίας».

Μεταξύ αυτών βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, «των οποίων η κράτηση αγγίζει πλέον τους τρεις μήνες». Επιπλέον, η πλειοψηφία των ανηλίκων εξακολουθούν να μην έχουν λάβει ενημέρωση από τις αρχές στη γλώσσα επικοινωνίας τους για τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει οριστεί επίτροπος, δεν παρέχεται καμία υπηρεσία νομικής συνδρομής και διερμηνείας από το κράτος και είναι πλημμελείς οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Τέλος, υπάρχουν καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων σε κατάλληλες δομές προστασίας, λόγω της αναστολής λειτουργίας αρκετών υπηρεσιών εξαιτίας του κορονοϊού.

Απειλές

Ευκαιρία για να ανακοινώσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, αλλά και να αποποιηθεί τις εγκληματικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για την επικίνδυνη κατάσταση στους καταυλισμούς, βρήκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης. Αφορμή για το ξεσάλωμα του υπουργού ήταν το «σπάσιμο» της καραντίνας στη Μαλακάσα από πέντε αιτούντες άσυλο αλλά και οι συλλήψεις για τη φωτιά στη ΒΙΑΛ. «Εχω δώσει ήδη εντολή και στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, πέραν των ποινικών ευθυνών που υπάρχουν, να προτεραιοποιηθούν αυτές οι υποθέσεις ασύλου».

Εβαλε λοιπόν στο «μίξερ» σοβαρά αδικήματα και κακουργήματα με το γεγονός ότι κάποιος πρόσφυγας φεύγει από έναν καταυλισμό, ακριβώς επειδή υπάρχουν κρούσματα εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Και απείλησε ότι θα στερηθεί το δικαίωμα να θεωρείται πρόσφυγας όποιος αρνηθεί να ζήσει στις επικίνδυνες συνθήκες που επιβάλλει η πολιτική της κυβέρνησης!

Το ποιοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι σε συγχρωτισμό και άθλιες συνθήκες διαβίωσης ή εργασίας, το ζούμε εδώ και πολλές βδομάδες... Ας αφήσει η κυβέρνηση τον καταλογισμό ευθυνών, στην προσπάθειά της να κρύψει την πραγματικότητα.

Μεταφέρθηκαν στη Μόρια μετά την καραντίνα

Συνολικά 152 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν χτες στο ΚΥΤ της Μόριας για καταγραφή και στη συνέχεια διαμονή στον καταυλισμό, μετά την ολοκλήρωση μίας παρατεταμένης περιόδου καραντίνας στα σημεία αποβίβασής τους. Πρόκειται για 32 άτομα που ζούσαν από τις 22/3 στον Αγιο Στέφανο του Μανταμάδου, 56 άτομα που από τις 23/3 ζούσαν σε έκταση δίπλα από το λιμάνι της Πέτρας και 39 άτομα τα οποία από 1/4 βρίσκονταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Βλασίου της Κλειούς. Tέλος, μεταφέρθηκαν στη Μόρια και οι 25 πρόσφυγες που για περίπου ένα μήνα παρέμειναν σε καραντίνα στην περιοχή Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ