Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ
Κινδύνευσαν πρόσφυγες και μετανάστες από πυρκαγιές

Τραυματίστηκαν εγκλωβισμένοι και πυροσβέστες, καταστράφηκαν σκηνές και παραπήγματα

Το ΚΥΤ στη Σάμο

Eurokinissi

Το ΚΥΤ στη Σάμο
Τρεις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε διάστημα 24 ωρών, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου, είχαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι πάνω από 7.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων έμειναν άστεγοι, αφού κάηκαν σκηνές και παραπήγματα. Ο αναβρασμός που επικράτησε, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που κρατά εγκλωβισμένους στο νησί τους χιλιάδες ανθρώπους, τη στιγμή που το τοπικό ΚΥΤ μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 648... Κάτι που συνιστά μεγάλη απειλή και για την ασφάλειά τους ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.

Η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 18.45 την Κυριακή. Από αυτήν καταστράφηκαν αυτοσχέδιοι οικίσκοι στη νοτιοδυτική πλευρά του ΚΥΤ, κοντά στους τέσσερις οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί για τις ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού. Κάηκαν 30 παραπήγματα, με τους διαμένοντες σ' αυτά να τρέχουν για να σωθούν στην περιφερειακή οδό της πόλης. Η ΠΥ Σάμου επενέβη στο περιστατικό και μετά από μία ώρα περίπου έθεσε την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Επειτα από διαβουλεύσεις των υπευθύνων, αποφασίστηκε να στηθούν σκηνές στο χώρο του υπαίθριου γηπέδου απέναντι από το ΚΥΤ Σάμου, για να φιλοξενηθούν τα άτομα που έμεναν στους καμένους οικίσκους.

Αργότερα ωστόσο, στις 10 το βράδυ, πυρκαγιά εκδηλώθηκε μέσα στο ΚΥΤ, στη νότια πλευρά, λίγα μέτρα από την είσοδο και στο σημείο που είχε σημειωθεί η μεγάλη πυρκαγιά του 2019. Με τις προσπάθειες συνολικά 40 πυροσβεστών, με 16 οχήματα, εθελοντών και συνεργείων ΟΤΑ, οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο. Η δεύτερη δε ελέγχθηκε μετά τα μεσάνυχτα, αφού προηγουμένως κάηκαν 20 σκηνές. Σε αυτό το χρονικό σημείο, εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες από μετανάστες - πρόσφυγες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που δεν τους επέτρεπαν να φύγουν εκτός του ΚΥΤ. Κάποια στιγμή έσπασαν τον κλοιό, το υπαίθριο γήπεδο ποδοσφαίρου γέμισε από εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ περίπου 500 άτομα κατέβηκαν στην πόλη για να διανυκτερεύσουν. Λιμενικό και Αστυνομία τους εξανάγκασαν να επιστρέψουν και κανείς δεν γνώριζε πού θα περάσουν τη νύχτα. Στο τοπικό νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δέκα τραυματισμένοι, μερικοί από τους οποίους, εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, είχαν και τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα. Ακόμα, τραυματίστηκαν και δυο πυροσβέστες, από τους οποίους ο ένας φέρει εγκαύματα στο χέρι και ο άλλος εμφάνισε παθολογικό πρόβλημα κατά την επιχείρηση κατάσβεσης. Τελικά, προχτές το βράδυ εκκενώθηκε τμήμα του ΚΥΤ και εκατοντάδες άτομα πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές στο γήπεδο που βρίσκεται απέναντι από τη νότια πύλη του κέντρου. Εχουν γίνει δε και προσαγωγές, ενώ αναμένονταν στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μία τρίτη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί στο επίπεδο 7 του ΚΥΤ. Σημειώθηκαν νέες συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών και εντάσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αιτούντων άσυλο. Οι φλόγες κατέστρεψαν 10 εμπορευματοκιβώτια, στα οποία στεγάζονται κυρίως ανήλικοι του καταυλισμού, και τμήμα δασικής έκτασης. Συνολικά, συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί. Πρόκειται κυρίως για Παλαιστίνιους, αλλά και για Ιρακινούς και έναν Σύρο. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει άλλα δύο άτομα, ενώ πάνω από 200 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Σήμερα ο Ν. Μηταράκης θα επισκεφτεί τη Σάμο, ενώ χτες είχε τηλεδιασκέψεις με δημάρχους του ΒΑ Αιγαίου.

Ακόμη, ματαιώθηκε η πολυδιαφημισμένη μετακίνηση 1.500 αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, από τη Λέσβο στην ενδοχώρα. Επιχείρηση που είχε ανακοινωθεί επίσημα ως αποσυμφόρηση κατά 8% του πληθυσμού της Μόριας, για την οποία μάλιστα θα πήγαινε στη Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επίσης, ο διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης, δήλωσε χτες πως τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά είναι υπερπλήρη, καθιστώντας τις συνθήκης διαβίωσης των ανθρώπων δύσκολες και ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. «Αν υπάρξει επιδημία μέσα στους καταυλισμούς, η διαχείριση θα είναι πολύ δύσκολη», σχολίασε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ