ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Πέφτει και άλλο η τιμή του πετρελαίου

Copyright 2017 The Associated

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία στην τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου και του πετρελαίου τύπου Μπρεντ, σε μία περίοδο μεγάλης ρευστότητας και σφοδρών ανταγωνισμών στις διεθνείς αγορές Ενέργειας.

Και χτες, η μέση τιμή του αμερικανικού αργού κατέβηκε κατά 16,65% σε σχέση με τη διαμόρφωση της τιμής του την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να πωλείται 14,12 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε πέσει και στα 13,98 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα πτωτική πορεία ακολούθησε η τιμή του βρετανικού αργού πετρελαίου, τύπου Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Ιούνη, που διαμορφώθηκε στα 20,58 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 4,01%, ενώ νωρίτερα στη συνεδρίαση υποχώρησε για λίγο κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού μειώνονται εδώ και βδομάδες, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού αλλά και τη μείωση της διεθνούς ζήτησης λόγω αναστολής μεγάλου μέρους των οικονομικών δραστηριοτήτων παγκοσμίως, ένδειξη της επερχόμενης κρίσης στην οποία ως καταλύτης επέδρασε και η πανδημία. Χτες, υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία άλλη μία αμερικανική εταιρεία γεωτρήσεων σχιστολιθικού πετρελαίου, η «Diamond Offshore». Αίσθηση προκάλεσε δε το αίτημα του κυβερνήτη της Οκλαχόμα στον Πρόεδρο Τραμπ να χαρακτηρίσει «θεομηνία» την πανδημία, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας πετρελαϊκών εταιρειών της περιοχής.

ΛΙΒΥΗ
Νέες προτροπές από ΕΕ για «εκεχειρία»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Προτροπή στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγιέζ Σάρατζ και τον επικεφαλής του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ για τερματισμό των εχθροπραξιών και την εφαρμογή εκεχειρίας «για ανθρωπιστικούς λόγους», με αφορμή την πανδημία και την έναρξη της νηστείας του Ραμαζανιού, έκαναν το Σάββατο με κοινή τους ανακοίνωση ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Χάικο Μάας, Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, και Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάγιο.

«Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και της ειδικής αντιπροσώπου του για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, στην έκκλησή τους για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση, καλώντας ακολούθως τις δύο αντιτιθέμενες πλευρές να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας». Στην πραγματικότητα η παρέμβαση αυτή αποσκοπεί, από τη μια, να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού στο μακελειό που συντελείται σχεδόν μια δεκαετία στη Λιβύη και, από την άλλη, προετοιμάζει τον επόμενο γύρο της διαπάλης για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της χώρας, που πάντα ήταν και το διακύβευμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

ΣΥΡΙΑ
Ισραηλινή επίθεση στα περίχωρα της Δαμασκού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το θάνατο τουλάχιστον τριών Σύρων αμάχων, τον τραυματισμό άλλων τριών και σημαντικές υλικές ζημιές σε σπίτια προκάλεσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας νέες αεροπορικές επιδρομές ισραηλινών βομβαρδιστικών στα περίχωρα της Δαμασκού.

Πρόκειται για την τρίτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το τελευταίο δεκαήμερο. Η προηγούμενη σημειώθηκε μόλις την περασμένη βδομάδα κοντά στην πόλη Χομς. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι πέρα από τους τρεις Σύρους αμάχους σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις ένοπλοι φίλα προσκείμενοι στο Ιράν.

Οι Ισραηλινοί απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη για τις νέες επιδρομές στη Συρία, που έχουν πολλές φορές καταδικαστεί τόσο από τη συριακή κυβέρνηση όσο και από τη ρωσική ως παράνομες που εντείνουν την αποσταθεροποίηση και τις συγκρούσεις στη χώρα. Ωστόσο, προχτές, ο Ισραηλινός απερχόμενος υπουργός Αμυνας, Ναφτάλι Μπένετ, υπαινίχθηκε ότι επίκεινται αεροπορικές επιδρομές επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην παρουσία ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και μαχητών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στη Συρία.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως μονάδες του αμερικανικού στρατού σε παράνομες εγκαταστάσεις που έχουν φτιάξει στην επαρχία Χασάκα συνέχισαν την ενίσχυση των δυνάμεών τους με περίπου 30 στρατιωτικά φορτηγά που πέρασαν τα ιρακινά σύνορα από την περιοχή Ουαλίντ μεταφέροντας πυρομαχικά και άλλα είδη ανεφοδιασμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σχεδιάζει να ισχυριστεί πως μολονότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν τον Μάη του 2018 από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «παραμένουν» σε αυτή ως μία από τις χώρες που συμμετείχαν στην επίτευξή της, ώστε να πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρατείνει το διεθνές εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τεχεράνης που λήγει τον Οκτώβρη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το όνομα της πρώτης εξερευνητικής αποστολής που η χώρα θα στείλει στον πλανήτη Αρη, την «Tianwen-1». Η επιχείρηση προγραμματίστηκε ώστε να συμπέσει με την κινεζική «Μέρα Διαστήματος» αλλά και την 50ή επέτειο από την εκτόξευση του πρώτου κινεζικού δορυφόρου. Η αποστολή δεν θα είναι επανδρωμένη και αναμένεται να ξεκινήσει πλήρως μέσα στο 2020.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «ζωντανός και καλά στην υγεία του», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε-ιν, με φόντο έντονες φήμες για την επιδείνωση της υγείας του πρώτου. Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι ίδιες πληροφορίες ήταν «εσφαλμένες».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Τη σταθερή διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη ανέδειξε και η συμφωνία δανείου που υπέγραψαν Κίνα - Ουγγαρία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Βουδαπέστης και Βελιγραδίου. Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Μιχαλί Βάργκα μίλησε για μια δανειακή συμφωνία «συμφέρουσα και ασφαλή για την Ουγγαρία». Περίπου το 85% του δανείου το καλύπτει η Κίνα, όπως είπε.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας που προκαλεί η παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση, η νέα υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η εκτόξευση της ακρίβειας (κυρίως σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης) ξαναβγάζουν τον λιβανέζικο λαό στους δρόμους.

Χτες ήταν η τρίτη μέρα του νέου γύρου λαϊκών κινητοποιήσεων σε κεντρικές λεωφόρους βορειοανατολικών και νότιων προαστίων της Βηρυτού, μετά την πραγματοποίηση διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο έξω από το «στρατηγείο» της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου.

Αφορμή έδωσε η ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμίχ, για ρύθμιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και την πώληση 3.200 λιβανέζικων λιρών έναντι ενός δολαρίου. Η τιμή θεωρείται κατώτερη από τη συναλλαγματική ισοτιμία στη «μαύρη αγορά», που κυμαίνεται σε τουλάχιστον 4.000 λιβανέζικες λίρες ανά δολάριο. Ως εκ τούτου, τη Δευτέρα τα περισσότερα ανταλλακτήρια συναλλάγματος σταμάτησαν να ανταλλάσσουν λιβανέζικες λίρες με δολάρια.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ κατηγόρησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι ενορχηστρώνει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος για να καλύψει αμφιλεγόμενες πρακτικές, που υποδηλώνουν φυγή μεγάλων κεφαλαίων σε τράπεζες και «φορολογικούς παραδείσους» του εξωτερικού.

Ο Λίβανος, μία μικρή χώρα περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων, με ανεκμετάλλευτα ακόμα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, έχει βυθιστεί την τελευταία διετία σε βαθιά οικονομική κρίση, που επιδεινώνεται και από την πανδημία του κορονοϊού. Περίπου το 45% του πληθυσμού ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της λιβανέζικης οικονομίας κατά 12%.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εφυγε» από τη ζωή κι άλλος απεργός πείνας

Αλλος ένας απεργός πείνας, πολιτικός κρατούμενος στην Τουρκία, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Μουσταφά Κοτσάκ πέθανε την Πέμπτη 23 Απρίλη σε τουρκική φυλακή, έπειτα από 297 μέρες απεργίας πείνας.

Είχε συλληφθεί το 2017, με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του συντάγματος». Αρχισε την απεργία πείνας στις 3/7/2019 μέσα στις φυλακές της Τουρκίας, ενώ οι δικηγόροι του κατήγγειλαν ότι οι αρχές είχαν επιχειρήσει δεκάδες φορές να τον υποβάλουν σε υποχρεωτική σίτιση.

Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά το θάνατο της Χελίν Μπολέκ, του συγκροτήματος «Γκρουπ Γιορούμ», έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει στήσει τα τελευταία χρόνια μία βιομηχανία διώξεων, με την ανοχή έως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, και στο πλαίσιο αυτό τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους.

BREXIT
Καθυστερούν τα δύσκολα παζάρια

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η πανδημία καθυστερεί τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ για τις μελλοντικές μεταξύ τους σχέσεις μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, που λήγει το Δεκέμβρη του 2020. Ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης, που ολοκληρώθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης, δεν οδήγησε σε απτό αποτέλεσμα σύγκλισης θέσεων σε ζητήματα όπως η αλιεία, οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, η Ενέργεια, οι μεταφορές κ.ά. Οι δε προοπτικές για γεφύρωση των διαφορών όταν θα ξαναρχίσει ο επόμενος γύρος παζαριών, στα μέσα Μάη, διαφαίνονται τουλάχιστον αμυδρές. Ακόμα πιο αμυδρές διαφαίνονται οι πιθανότητες να έχουν έρθει οι δύο πλευρές σε μία βασική συμφωνία συνεννόησης μέχρι τον Ιούνη.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ διαπίστωσε την «αδυναμία σύγκλισης θέσεων» και επέκρινε το Λονδίνο λέγοντας ότι δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα όπως τα προαναφερθέντα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ακανθώδες ζήτημα της αλιείας, που απασχολεί κυρίως μονοπώλια ισχυρών χωρών της ΕΕ τα οποία θέλουν πρόσβαση στα πλούσια νερά της Βόρειας Θάλασσας, ξεκαθαρίζοντας πως για τις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει συμφωνία αν δεν ρυθμιστεί «κατά ισορροπημένο τρόπο» το ζήτημα της αλιείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ