ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργάνωση, διεκδίκηση, συντονισμός

Αύριο, Δευτέρα, στις 4.30 το απόγευμα, στο Σπόρτιγκ, η Παναθηναϊκή Σύσκεψη συνδικάτων, Επιτροπών Αγώνα, συνδικαλιστών

Με κύριο καθήκον την οργάνωση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το συντονισμό με πρακτικά μέτρα της πάλης τους, για μια δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις τους, για μια σειρά ακόμα ανοιχτά μέτωπα πάλης, πραγματοποιείται αύριο στο γήπεδο του Σπόρτιγκ παναθηναϊκή σύσκεψη που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στη σύσκεψη που αρχίζει στις 4.30 μ.μ. αναμένεται να πάρουν μέρος εκατοντάδες συνδικαλιστές, στελέχη συνδικάτων, μέλη Επιτροπών Αγώνα και Συντονιστικών Επιτροπών, αγωνιστές του εργατικού κινήματος που προέρχονται από ευρύτερους ιδεολογικούς και παραταξιακούς χώρους, αλλά που συναντήθηκαν στις πρόσφατες αναμετρήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση και είναι αποφασισμένοι να «τραβήξουν το κάρο» σε αγωνιστική κατεύθυνση, να πάνε τον πόλεμο μέχρι το τέλος.

Πιο τολμηρά επιτροπές αγώνα παντού

Η Παναθηναϊκή Σύσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αναμέτρηση που άρχισε γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση. Η σύγκρουση δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, οι πολιτικοί τους εκφραστές, η ΕΕ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί και ενώσεις των καπιταλιστών, επιχειρούν να πάρουν την κοινωνική ρεβάνς, να αυξήσουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, να απομυζήσουν τα εισοδήματα και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Γι' αυτό η προσπάθεια αυτή δε θα εγκαταλειφθεί - ποτέ άλλωστε δεν εγκαταλείφθηκε - θα έχει συνέχεια και διάρκεια.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στην πιο πλατιά, στη χωρίς όρια δράση του, με όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους, πρέπει ταυτόχρονα να ενισχύσει το ρόλο του. Να κάνει αποφασιστικά, πρακτικά βήματα στην οργάνωση της πάλης. Η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα, εκεί που δεν υπάρχουν, το ρίζωμα στους χώρους δουλιάς των επιτροπών που ήδη συγκροτήθηκαν, το άπλωμα της καθημερινής και αδιάκοπης δράσης τους μέσα στις επιχειρήσεις, σε όλους τους χώρους δουλιάς αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Η εμπειρία από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις δείχνει την τεράστια ανάγκη, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν. Το άνοιγμα που έγινε την προηγούμενη περίοδο από το ΠΑΜΕ είναι ένα καλό προηγούμενο, που πρέπει όμως να έχει συνέχεια. Πιο τολμηρά, με περισσότερη επιμονή, Επιτροπές Αγώνα παντού!

Κρίσιμο πεδίο δράσης τα σωματεία

Το ζωντάνεμα της δράσης των σωματείων, η βελτίωση της λειτουργίας τους, η δρομολόγηση μαζικών διαδικασιών, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς, είναι ακόμα ένα κρίσιμο πεδίο δράσης για τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Η συμμετοχή των εργαζομένων σε τέτοιες διαδικασίες, η προσωπική ενεργοποίησή τους είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για ν' αυξηθεί η πίεση στις γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες, στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία. Αυτός είναι και ο καλύτερος δρόμος να οργανωθούν και νέοι πολύμορφοι αγώνες, απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, που θα κρατούν και θα οξύνουν την αντιπαράθεση στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυξημένες ευθύνες στο ΠΑΜΕ

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι σ' αυτές τις αναμετρήσεις, πολλοί εργαζόμενοι, πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη περίοδο τα τελευταία χρόνια, μπήκαν στους αγώνες και κάτι σημαντικότερο: Πίστεψαν σ' αυτούς, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι αυτό που έλεγαν χρόνια τώρα οι κομμουνιστές, ότι μόνο με τους αγώνες μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Περισσότεροι κατανόησαν ότι εκτός από το συμβιβασμό, την υπόκλιση στην ψυχολογία «του τίποτα δε γίνεται», υπάρχει και ο δρόμος του αγώνα και της ταξικής πάλης. Αυτό το καταστάλαγμα είναι στα θετικά των αγώνων, αρκεί να τροφοδοτηθεί με νέες δόσεις ουσιαστικής και πολύμορφης δράσης από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Γιατί η πλατύτερη αναγνώριση του θετικού και αναντικατάστατου ρόλου που έπαιξε την προηγούμενη περίοδο το ΠΑΜΕ μόνο νέες και μεγαλύτερες ευθύνες πρέπει να δημιουργεί. Ευθύνες για το πώς όλες οι δυνάμεις του, τα στελέχη του και οι φίλοι του θα βγουν και πάλι μπροστά, θα ηγηθούν του κινήματος. Θα αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες, νέα καθήκοντα. Επιπλέον μέσα στους αγώνες θα βελτιώνουν τους τρόπους δουλιάς τους, θα ξεπερνούν αδυναμίες και δισταγμούς. Γιατί η κριτική - δίκαιη και αναγκαία - των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων μέσα στο κίνημα δεν αρκεί, ούτε μπορεί να εξαντλεί τη δράση των ταξικών δυνάμεων. Η καταγγελία του υπονομευτικού ρόλου των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τότε μόνο «πιάνει τόπο», όταν παρακινεί ευρύτερα στρώματα εργαζομένων να περάσουν στη δράση, να «γυρίσουν την πλάτη» στις συγκεκριμένες ηγεσίες. Να κατανοούν ότι ένα «άι σιχτίρ» δε φτάνει, αλλά ο θυμός τους, η αποδοκιμασία τους να γίνεται προσωπική συμμετοχή και αγώνας.

Συσπείρωση στη γραμμή του αγώνα

Η αποφασιστική καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου» είναι ήδη ένα το κρατούμενο, το αυτονόητο. Το ίδιο και η ανοιχτή καταγγελία όλων όσοι από κοινού στήνουν αυτήν την απάτη σε βάρος της εργατικής τάξης. Κυβέρνηση - πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και εργοδοσία συνιστούν ήδη ένα μαύρο μέτωπο. Αυτό, όμως, που σήμερα παραπέρα απαιτείται είναι ο προσανατολισμός όλης της δράσης στο πλαίσιο στόχων που έχει θέσει το ΠΑΜΕ. Στη διεκδίκηση δικαιωμάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η πιο πλατιά προβολή τους, η συζήτηση πάνω σ' αυτούς τους στόχους, στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά και στο σχολείο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πάνω εδώ, πρέπει να οικοδομηθεί η πιο πλατιά συσπείρωση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το πιο στέρεο έδαφος μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για την Κοινωνική Ασφάλιση. Εδώ θα «σπάει τα μούτρα» της και η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, οι ύπουλοι ελιγμοί της, αλλά και θα χρεοκοπούν οι ανέξοδες «αγωνιστικές» διακηρύξεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Εδώ θα ξεμπροστιάζεται η υπονομευτική στην πράξη τακτική όσων σηκώνουν το σκιάχτρο της «διάσπασης των αγώνων». Μέσα από τη διεκδίκηση των ώριμων αυτών στόχων, θα γίνει πιο «πειστικός» ο λόγος του ΠΑΜΕ, θα εκφραστεί η διαχωριστική γραμμή με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα γίνει πιο αποτελεσματική η ικανότητά του να συσπειρώνει καινούριες δυνάμεις.

Συντονισμός

Η άνοδος των αγώνων, η συμμετοχή σ' αυτούς ευρύτερων δυνάμεων, εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, νέων εργαζομένων και ανέργων, το παρθενικό βήμα που έκαναν πολλοί απ' αυτούς στις απεργιακές κινητοποιήσεις δημιουργούν εκ των πραγμάτων την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό όλων αυτών των δυνάμεων. Συντονισμό, που θα δένει πιο αποτελεσματικά τις Επιτροπές Αγώνα, τις Συντονιστικές Επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί και άλλες που θα συγκροτηθούν στην πορεία. Συντονισμό που θα βοηθά τους εργαζόμενους εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία, θα τους στηρίζει και τους εξοπλίζει στην καθημερινή τους δράση. Με δεδομένο ότι η μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση θα έχει συνέχεια, θα πάρει πιο οξυμένα χαρακτηριστικά, η προώθηση του συντονισμού είναι το ατσάλι που θα δέσει όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις σε μια ενιαία και ισχυρή λαϊκή γροθιά.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Μπροστά, για ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών

Την Πέμπτη 14 Ιούνη η νέα πανελλαδική απεργία του κλάδου

Την απόρριψη κάθε μορφής «κοινωνικού διαλόγου» και τη συνέχιση του αγώνα για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων των εργαζομένων εκφράζει η νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η προκήρυξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, το ζητούμενο δεν είναι πλέον μόνο η διατήρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά, κυρίως, η διεκδίκηση μέτρων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες τους. Κυρίαρχα αιτήματα της απεργίας είναι η υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.

Ο «Ρ» βρήκε και συζήτησε για τη σημασία αυτής της απεργίας με τρεις οικοδόμους - ενεργά μέλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος - τον Κ. Χαντζιάρα, πρόεδρο της Εργοταξιακής Επιτροπής Εργαζομένων της Αττικής Οδού (από το Χαλάνδρι μέχρι και τα Λιόσια), τον Γ. Νιέρη, μέλος ΔΣ του Παραρτήματος Οικοδόμων και πρόεδρο του Συμβουλίου Εργαζομένων Υγιεινής και Ασφάλειας στο ΜΕΤΡΟ, και τον Γ. Λαμπρόπουλο, πρόεδρο του Παραρτήματος Οικοδόμων Αμαρουσίου - Μελισσίων - Πεύκης.

Ο Γ. Νιέρης, αναφερόμενος στον «κοινωνικό διάλογο», επισημαίνει ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία μας διδάσκει πως ο διάλογος ήταν αυτός που κάθε φορά έστρωσε το δρόμο για να αφαιρεθούν τα κεκτημένα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τέτοιοι διάλογοι οδήγησαν για παράδειγμα στο μίνι ασφαλιστικό ή στο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, που χτυπήσανε και χτυπάνε το βιοτικό μας επίπεδο. Επομένως, ο μόνος δρόμος για εμάς είναι ο αγώνας. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Στη συνέχεια απαντώντας σε όσους καλλιεργούν τον εφησυχασμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου μας λέει πως είναι επιβεβλημένο «οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Γι' αυτό, ακόμα και τις καλοκαιρινές άδειές μας τις έχουμε ρυθμίσει έτσι ώστε να υπάρχουν πάντα εργαζόμενοι σε ετοιμότητα».

Ο Κ. Χαντζιάρας, μεταφέροντας την εμπειρία από τους εργαζόμενους στην Αττική Οδό, υπογραμμίζει πως «σε όσα γιαπιά και εργοτάξια πάμε περιοδείες, βλέπουμε ότι η διάθεση των εργαζομένων έχει αλλάξει. Ειδικά τον τελευταίο καιρό οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν δώσει φτερά στους εργαζόμενους που πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε πολλά. Ξέρουμε, βέβαια, ότι οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κάνουν ό,τι μπορούν να φρενάρουν τον αγώνα. Ομως πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι όπως και το προηγούμενο διάστημα θα βγουν και πάλι μπροστά». Ακόμα ο Κ. Χαντζιάρας ανέδειξε ορισμένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των κατασκευών, λέγοντας ότι απαιτείται μείωση και όχι αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γιατί ακόμα και στα 58, που είναι σήμερα πολλοί οικοδόμοι, δύσκολα τα βγάζουν πέρα και ακόμα ανέφερε το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των αλλοδαπών, που ενώ πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, δεν μπορούν να ασφαλίσουν τις οικογένειές τους.

Τέλος, ο Γ. Λαμπρόπουλος, μιλώντας για τους στόχους της απεργίας, έκανε καθαρό πως «εμείς δε θέλουμε μόνο να υπερασπιστούμε την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και να τη διευρύνουμε. Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και η υγεία, η πρόνοια. Η οικοδομή είναι ένας χώρος πολύ δύσκολος, πολύ επικίνδυνος. Καθημερινά έχουμε ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα», ενώ αναφερόμενος στις διαθέσεις των εργαζομένων επισημαίνει ότι «τώρα τελευταία το κλίμα είναι πιο ευνοϊκό. Ο κόσμος έχει πάψει να πιστεύει στο διάλογο και δείχνει ότι θέλει να αγωνιστεί. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να συνεχίσουμε τον αγώνα».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΙΚΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις για υγεία και ασφάλιση

Αύριο στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μετά από σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων στη δημόσια υγεία αρχίζει τη βδομάδα που έρχεται, ενώ αύριο το βράδυ στη Βουλή στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων έρχονται τα θέματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και της Πρόνοιας. Η συζήτηση γίνεται μετά από σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και θα μεταδοθεί απευθείας απ' τη ΝΕΤ, ώρα 18:30.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είχαν τρίωρες στάσεις εργασίας όλες τις μέρες της περασμένης βδομάδας και πραγματοποίησαν ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε κεντρικούς κόμβους της Αθήνας. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κορυφωθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, με την 7ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ - 4 μ.μ) που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 13 του Ιούνη.

Την ίδια μέρα θα γίνει στην Αθήνα στις 10 π.μ συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ στην Καμάρα και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία και ΙΚΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε να γίνει εξάωρη στάση εργασίας (9 πμ - 3μμ) στις 13 Ιούνη 2001 και καλεί τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση πλατεία Μαβίλης, καθώς και στην πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ από την ερχόμενη Δευτέρα, 11.6.2001, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Η απόφαση για τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες πάρθηκε στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠ-ΙΚΑ) μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης αποφάσισε να γίνει σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη (14/6/2001).

Η Επιτροπή Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας

Πρόσκληση στους εργαζόμενους και τους γιατρούς να πάρουν την υπόθεση της προάσπισης της Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια τους, συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Υγείας - Πρόνοιας. «Οι αγώνες και το περιεχόμενο που τους δίνουμε είναι δική μας υπόθεση», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα και επισημαίνει: «Τους ενισχύουμε, τους μαζικοποιούμε, αντιπαραθέτοντας το σύνολο των στόχων μας. Τέτοιοι που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο των αναγκών μας, με μορφές και ένταση που να αντιστοιχούν στην επίθεση που δεχόμαστε. Η συσπείρωσή μας πρέπει να έχει ως βάση τα λαϊκά συμφέροντα και όχι ό,τι περισσεύει από το μεγάλο φαγοπότι της ολιγαρχίας. Αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να τον εμπιστευτούμε σ' αυτούς που το συμβιβασμό, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό τους έχουν αναγάγει σε επιστήμη εξαπάτησης των εργαζομένων».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα νιάτα δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός

Αρχίζει τη δράση της η νεοσύστατη «Πρωτοβουλία νέων» στο δύσκολο χώρο των τραπεζών

«Από το πρωί ως το βράδυ θα δουλεύεις.

Την άδεια πετσοκομμένη θα την παίρνεις (αν την παίρνεις).

Στους έξι μήνες ή και νωρίτερα θα παίρνεις πόδι

εκεί που δεν το περιμένεις».

Με ομοιοκαταληξία αποφάσισε να υπογραμμίσει η «Πρωτοβουλία νέων εργαζομένων στις τράπεζες», που συστήθηκε πρόσφατα, τους σκοπούς της εργοδοσίας στον κλάδο. Το πρωτότυπο στιχάκι περιέχεται σε μια ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας νέων», η οποία άμεσα θα μοιραστεί στους χώρους δουλιάς, για να κάνει γνωστή την ύπαρξή της, τις θέσεις της και τους στόχους της, αλλά και να κινητοποιήσει ταυτόχρονα τους χιλιάδες νέους τραπεζοϋπαλλήλους, των οποίων τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον συνθλίβονται από την αμείλικτη εντατικοποίηση στην οποία τους εξαναγκάζουν, παρά την οφθαλμαπάτη της... γραβάτας.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση, σχετικά με τις συνέπειες της υπερεκμετάλλευσης: «...Γίνεσαι τελικά η δουλιά σου. Στον ξέφρενο αγώνα της επιβίωσης, όλα ισοπεδώνονται. Δεν είσαι πια ο Κώστας, η Μαρία, ο Γιάννης. Είσαι απλά ένας τραπεζοϋπάλληλος, ένας από τους χιλιάδες. Θα αναζητάς το χαμένο χρόνο και δε θα τον βρίσκεις. Ελπίζεις ότι θα ξεφύγεις από το λούκι, όμως τότε θα είναι αργά. Στα 65 και τα 70 θα έχει βγει η εξάντληση, η κούραση. Ο/η σύζυγος θα έχει αντέξει να περιμένει να βρεθείτε τόσα χρόνια; Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει. Είναι πια αργά. Και εσύ, κούτσα κούτσα θα πηγαίνεις κάθε μήνα, να στήνεσαι στην ουρά, για να εισπράξεις μια σύνταξη που δεν αντιστοιχεί στις θυσίες που έκανες όλα αυτά τα χρόνια, στη δουλιά που προσέφερες».

Ομως, απέναντι σε αυτό, οι νέοι εργαζόμενοι στις τράπεζες αντιπροτείνουν: «Είμαστε νέοι, θέλουμε να ζήσουμε. Να ερωτευτούμε, να διασκεδάσουμε, να διαβάσουμε, να κάνουμε οικογένεια, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Στα νιάτα μας δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός».

Ετσι, καλούν τους νέους σε αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, επισημαίνοντας με τον ιδιαίτερο τρόπο τους ότι οι εργοδότες «βολεύτηκαν στις μεγάλες αναπαυτικές πολυθρόνες τους, χάιδεψαν την κοιλίτσα τους, ξύσαν τη φαλάκρα τους και αποφάσισαν», ότι η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών απαιτεί:

Ανοιχτές τράπεζες από το πρωί μέχρι το βράδυ και το Σάββατο. Συμβάσεις εργασίας που να δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους. Σύνταξη στα 65 και αργότερα στα ...85.

Διεθνοποιούμε τους αγώνες

Την Κυριακή 17 του Ιούνη η διαδήλωση στη Γενεύη

Εκατοντάδες εργαζόμενοι φίλοι και στελέχη του ΠΑΜΕ αναχωρούν την Παρασκευή 15 του μήνα για τη Γενεύη και την Κυριακή θα διαδηλώσουν μαζί με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στην Πλατεία των Εθνών, έξω από το κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης την οποία διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή Συνδικάτων: «Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης» γιατί, όπως σημειώνει στη διακήρυξή του το ΠΑΜΕ, «μέσα από την ακραία εκμεταλλευτική δράση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου, ολοένα και περισσότερο συρρικνώνεται ο μισθός και το μεροκάματο του εργαζόμενου και χειροτερεύουν οι όροι αναπαραγωγής των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του».

Οσο για τον τόπο της διαδήλωσης - όπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ - γίνεται «μπροστά στα γραφεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας επειδή αυτό, χρόνο με το χρόνο, έχει ξεφύγει από τους σκοπούς ίδρυσής του και σήμερα ουσιαστικά νομιμοποιεί τις αντεργατικές πολιτικές και την ιδεολογία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αύριο προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή

Απευθείας μετάδοση από τη ΝΕΤ

Από τη ΝΕΤ θα μεταδοθεί απευθείας αύριο, Δευτέρα, στις 18.30, προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Η συζήτηση θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, μετά από σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και έχει θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Υγεία και η Πρόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ