ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Φωτιά στη βαλκανική πυριτιδαποθήκη

Associated Press

Από το κακό στο χειρότερο, πηγαίνει η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Βουλής, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκιέφσκι απέσυρε την πρότασή του για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου. Είχαν προηγηθεί αφόρητες πιέσεις από τους ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για την απόσυρση της πρότασης. Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ διαμήνυσαν στην κυβερνητική ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι η κήρυξη της χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση θα σήμαινε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.

Οι συγκρούσεις των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ με τις δυνάμεις του «UCK» συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της βδομάδας. Ο θάνατος πέντε στρατιωτών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Σλαβομακεδόνων κατά των Αλβανών, που εκδηλώθηκε με επιθέσεις και εμπρησμούς σπιτιών και καταστημάτων.

Πύκνωσαν, εξάλλου, οι εμφανίσεις των «αρχηγών» του «UCK» στα μέσα ενημέρωσης. Στόχος τους είναι, αφ' ενός, να «νομιμοποιήσουν» τη δράση τους με το επιχείρημα ότι η παρουσία τους είναι η μόνη εγγύηση για την περιουσία και τη ζωή των Αλβανών της ΠΓΔΜ και, αφ' ετέρου, να προωθήσουν το πολιτικό σχέδιο της αυτονόμησης των «αλβανικών» περιοχών της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδιακής κρατικής δομής.

Εντύπωση προκάλεσε ακόμη αυτή τη βδομάδα η συνέντευξη του λόρδου Οουεν, Βρετανού διπλωμάτη και πρώην απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Βοσνία, όπου διατυπώνει ευθέως την πρόταση για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια από μία διεθνή διάσκεψη.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Επειδή γίνεται μεγάλη σπέκουλα γύρω από το περιεχόμενο των όρων συνεργασία και συμμαχία, βασική αρχή για οποιονδήποτε κάνει αναφορά στις συμμαχίες να ξεκαθαρίσει απ' την αρχή: Με ποιους θα συμπράξει, εναντίον ποιου θα διεξάγει τον κοινό αγώνα (σελίδα 5)

Μέγιστη στήριξη παρείχε η ΝΔ στην κυβέρνηση για τον «τρομονόμο», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το κάλπικο της αντιδεξιάς ρητορείας και των μεταξύ τους διαχωριστικών γραμμών, ενώ η πρόσφατη σύνοδος του ΠΑΣΟΚ για την ασφάλιση αποκάλυψε την παραπλανητική τακτική του «καλού» και «κακού» ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εγκλωβίζονται λαϊκές μάζες στην κυβερνητική πολιτική (σελίδες 12-13)

Πασχίζει η ΝΔ να αυξήσει τη δύναμη πίεσης στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα στην υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών για την πραγματοποίηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου (σελίδες 12-13)

Μεγάλη υπηρεσία στο ΠΑΣΟΚ και στους βουλευτές του πρόσφερε ο ΣΥΝ, γιατί με τη μη αποδοχή της ονομαστικής ψηφοφορίας, τους απάλλαξε από το δυσάρεστο καθήκον να τοποθετηθούν καθαρά και ξάστερα έναντι του «τρομονόμου» (σελίδα 13)

Θριάσιο, η περιοχή με το μαύρο χρώμα, που γίνεται κρανίου τόπος, ανάξιος να ζει κάποιος και να μεγαλώνει παιδιά εκεί. Και όμως αυτή η πραγματικότητα δεν εμποδίζει καθόλου το κεφάλαιο να στοιβάζει δεκαετίες τώρα χιλιάδες μισθωτούς σκλάβους στην περιοχή προκειμένου να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό κοντά στα εργασιακά γκέτο (σελίδες 16-17)

Σημαία η δημιουργία μεγάλων ανταγωνιστικών ελληνικών επιχειρήσεων στις κατασκευές, μ' αυτό το στόχο η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου που προβλέπει τη συγκεντροποίηση κεφαλαίου στο χώρο αυτό και να εδραιώσει τη θέση των μονοπωλιακών ομίλων που δρουν στη χώρα μας (σελίδα 18)

Εποικοδομητική η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΑΣΕ για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, στις Βρυξέλλες, με πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (σελίδα 19)

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως η υγεία, η πρόνοια και η ασφάλιση δεν μπορούν να είναι εμπορεύματα και αντικείμενο κερδοσκοπίας. Οι δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν αυτά τα κοινωνικά αγαθά δεν πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και να αντιμετωπίζουν τον ασθενή σαν πελάτη (σελίδα 25)

Στόχος: Ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης

Η τραγελαφική κατάσταση που επικράτησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του «τρομονόμου» αποκαλύπτει το μέγεθος των ευθυνών που επωμίζονται η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία με την προώθηση ενός νόμου που υπαγορεύτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ως στόχο την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, την κατάργηση θεμελιακών ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

«Με το νομοσχέδιο, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, είναι ασαφή και επικίνδυνα τα όρια που τίθενται ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και στην πολιτική δράση. Οσο, συνέχισε, το λαϊκό κίνημα θα είναι σε άνοδο, τόσο η βία εναντίον του θα μεγαλώνει και δε στέκει η άποψη που ακούστηκε στη συζήτηση ότι μόνον όταν έχουμε δικτατορία θα αντιδρά ο λαός».

Συνεχίστηκαν, εξάλλου, οι διαδηλώσεις κατά του «τρομονόμου» στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το σύνθημα που διαπέρασε τις κινητοποιήσεις ήταν: «Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά». Αξίζει ακόμη να επισημανθεί ότι και ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν στη Βουλή ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ από τις ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι ο Τόμας Μίλερ θα είναι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Ο Μίλερ είναι από τους ιθύνοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία» και η έλευσή του σηματοδοτεί την προτεραιότητα της αμερικανικής πολιτικής σ' αυτό τον τομέα.

Οργιάζει η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την πολιτική διαφθορά είχαν μια ιδιαίτερη σημασία. Φωτογράφιζαν μεν την πραγματικότητα, αλλά στη διάγνωση κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι μόνοι που δε φταίνε για την κατάσταση είναι οι ίδιοι οι βιομήχανοι. Βεβαίως, αυτό μπορεί να εξηγηθεί, αφού ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών είναι ο κύριος χρηματοδότης του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη του καθηγητή Ν. Τάτσου, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα φτάνει τα 14 με 15 τρισ. δραχμές και ξεπερνά το 30% του επίσημου ΑΕΠ. Τονίζεται ακόμη ότι με μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα έσοδα που διαφεύγουν από το ΙΚΑ ανέρχονται περίπου στο 30% - περί τα 700 δισ. δρχ. - των πραγματοποιηθέντων εσόδων του, ποσοστό που είναι σαφώς υψηλότερο άλλων εκτιμήσεων και αποδίδεται στο συνυπολογισμό των παράνομων αλλοδαπών...

Στο διά ταύτα πάντως, και οι σχετικές εκτιμήσεις - προτάσεις είναι αρκετά ύποπτες και επικίνδυνες. Ανάμεσα στα άλλα ως αντίδοτο προτείνονται γνωστά νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως αυτά της παραπέρα απορύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ στην περίπτωση της πάταξης της διαφθοράς, αναφέρεται ότι ορισμένες χώρες την αντιμετώπισαν με την ιδιωτικοποίηση των τελωνείων, τα οποία παραχωρήθηκαν σε εταιρίες... Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η εκτενής αναφορά στην πολιτική διαφθορά, καθώς το συγκεκριμένο εδάφιο δίνει την εντύπωση ότι «φωτογραφίζει» τη σημερινή επικρατούσα κατάσταση στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, όπου οι καταγγελίες περί «διαπλοκής» αφθονούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ