ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΣΕΒ απαιτεί, οι κυβερνήσεις υλοποιούν

Eurokinissi

«Οργανικό κρίκο στην προσαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτή η πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο περιβάλλον, στα δάση, συνολικά στο οικοσύστημα.

Ανέφερε ότι ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές Ενώσεις είχαν υποδείξει «ένα χρόνο πριν στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη σημερινή τι πρέπει να κάνουν για να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις. Ο ΣΕΒ απαιτεί και οι κυβερνήσεις υλοποιούν», ενώ «το λαϊκό δικαίωμα στην αναψυχή, με την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, θρυμματίζεται μπροστά στην ανάγκη του κεφαλαίου να διασφαλίσει κέρδος», σημείωσε.

Δείχνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος του περιβάλλοντος, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας, υπέρ των «πράσινων επενδύσεων» κ.ο.κ. «Αλλωστε», τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει πεπραγμένα», όπως είναι η στάση στο Ελληνικό, στο ΧΥΤΑ της Φυλής, «όπου έδωσε παράταση λειτουργίας σε μία περιβαλλοντική βόμβα ή η στάση του για την "Ελληνικός Χρυσός"».

Οπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αυτή με τη σειρά της σεβάστηκε το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εφερε ως παράδειγμα τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τους οποίους εκσυγχρόνισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος, προετοίμασε ένα σύνολο αλλαγών που δεν πρόλαβε να καταθέσει και έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να τις περάσει.

Ως χαρακτηριστικό για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο ανέφερε το δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο έρχεται να διευκολύνει τις επενδύσεις ΑΠΕ, που «μοναδικό στόχο έχουν την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των ομίλων, οδηγώντας στην περιβαλλοντική καταστροφή ορεινούς όγκους με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και στην επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για την "πράσινη ανάπτυξη", που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Πρόκειται, σημείωσε, για «δραστηριότητες που προβλέπονται και σε περιοχές NATURA και με την αδειοδότηση να μετατρέπεται σε απλή βεβαίωση. Γι' αυτό και δίνουν προτεραιότητα στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, σε αντίθεση με τα υδροηλεκτρικά έργα που μπορεί να εξυπηρετήσουν καλύτερα και είναι ανανεώσιμες πηγές».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το σύνολο του νομοσχεδίου είναι ενάντια στο περιβάλλον και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και πρέπει να αποσυρθεί, ενώ ανακοίνωσε το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων του.

«Επείγον» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ως «επείγον για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης», ώστε η Ελλάδα να σταματήσει «να διώχνει επενδυτές Ελληνες και ξένους», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια και δείχνοντας ότι το διακύβευμα του νομοσχεδίου δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά οι επενδύσεις και η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από τη νέα κρίση.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Οικονόμου, συμπλήρωσε ότι «η διασύνδεση του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης βρίσκεται στον πυρήνα του νομοσχεδίου. Με τις αλλαγές, με τις τομές, με τη νομοθεσία που αλλάζουμε και προσαρμόζουμε καθιστούμε την περιβαλλοντική πολιτική επικερδή»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να σηκώσει αντιπολιτευτικούς τόνους, κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ ο εισηγητής του, Σ. Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο και τη διαδικασία για την ψήφισή του «κηλίδα στο πρόσωπο του υπουργού και της κυβέρνησης», την ίδια ώρα που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα αστικά κόμματα που δήλωσαν «κατά» στο νομοσχέδιο, «έπιναν νερό» στην απελευθέρωση της Ενέργειας, στην «πράσινη ανάπτυξη» και την εξάπλωση σε ορεινούς όγκους και εκτάσεις των ΑΠΕ, όλα όσα αποτελούν δηλαδή την καρδιά του νομοσχεδίου.

Αλλωστε και η ουσία της κριτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του ήταν ότι η κυβέρνηση δεν υπηρετεί αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη». Οπως είπε, η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο «σε μια περίοδο που πρέπει να υποστηρίξουμε την ισορροπία με τη βιοποικιλότητα, να υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε στο δημόσιο τομέα και στις δημόσιες πολιτικές την ανάκαμψη, γιατί μόνος του ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις». Επιχειρώντας να κρύψει ότι το νομοσχέδιο είναι στις ράγες των κατευθύνσεων της ΕΕ, ισχυρίστηκε πως το νομοσχέδιο «θα το ανατρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση»! Δεν έλειψαν και οι κατηγορίες για «διαπλοκή» και εξυπηρετήσεις «ημετέρων», προκειμένου να κρυφτεί η ουσία του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την αντιπαράθεσή του «άσφαιρα πυρά» και δείχνοντας ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, κατέθεσε στη Βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης «οικοπέδων» για εξόρυξη υδρογονανθράκων που υπέγραψε και πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου περιλαμβάνονταν και περιοχές NATURA. Αναδείχθηκε δηλαδή ότι και στο παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ «πατάει στα χνάρια» της προηγούμενης κυβέρνησης για να πάει παραπέρα την πολιτική για το κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλες αυτές οι διατάξεις είναι κατεξοχήν αντιλαϊκές, εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και από αυτήν την άποψη παραβιάζουν έστω και αυτό το αστικό Σύνταγμα που προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος». Διευκρίνισε ότι για το ΚΚΕ το πρώτο και κύριο είναι ότι πρόκειται για νομοσχέδιο αντιλαϊκό αφού το Σύνταγμα κάθε φορά «το προσαρμόζετε με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η εκάστοτε διαδικασία αναπαραγωγής του κεφαλαίου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προετοιμασία εδάφους» για να πληρώσει ο λαός την κρίση

Για «τις εξελίξεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, καθώς και για την οικονομική διάσταση της πανδημίας» ενημέρωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.

Με αφορμή τη χαλάρωση από χτες των περιοριστικών μέτρων, ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε ξανά στη σημασία της «ατομικής ευθύνης», συνεχίζοντας την τακτική της μετάθεσης της ευθύνης στο λαό, ενώ ενόψει της επικείμενης κρίσης και του λογαριασμού που θα σερβίρουν στο λαό - με «δίκαιο» τάχα τρόπο - ο πρωθυπουργός καυχήθηκε ότι «αποκτήσαμε ξανά εμπιστοσύνη» στους θεσμούς, στο κράτος, «διότι αυτή η ιστορική προσπάθεια δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει επιτυχία αν δεν αισθανόμαστε ότι όλοι κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όλοι επωμιζόμαστε με δίκαιο τρόπο το βάρος, είτε το βάρος του περιορισμού στο σπίτι είτε αύριο το βάρος της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο CNN και εστιάζοντας στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στο καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου» και πρόσθεσε πως τουρίστες θα έρθουν «μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση».

Τέλος, χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στον «Μαραθώνιο Δωρητών», με πρωτοβουλία της Κομισιόν, της προεδρίας του «G20» κ.ο.κ., για τη συγκέντρωση πόρων «για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία του κορονοϊού, αλλά και στην ανάπτυξη εμβολίου», ζητώντας - την ώρα που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «σκοτώνονται» για το ποιος θα ανακαλύψει πρώτος το εμβόλιο, ώστε να έχει το προβάδισμα η καπιταλιστική του οικονομία, στερώντας πολύτιμες δυνάμεις από τους επιστήμονες - όταν αυτό ανακαλυφθεί... «καμία χώρα ή περιοχή να μην έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο»!

Στο μεταξύ, αξίζει να καταγραφεί και η θέση της κυβέρνησης, διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σχετικά με τις συμβολικές κινητοποιήσεις των σωματείων την Πρωτομαγιά, κατά την ενημέρωση του περασμένου Σαββάτου. Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ήθελε να μην πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς και επανέλαβε ότι είχε προτείνει τη μεταφορά της. Στη συνέχεια σημείωσε: «Το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και η κυβέρνηση σέβεται, όπως έχει αποδείξει, το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων από το ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών, για τις οποίες άλλωστε κοινωνικές συναθροίσεις υπάρχουν περιορισμοί, όπως αυτός των 10 ατόμων.

Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτά πρώτα απ' όλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ