ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε!»

Αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα στις 12 μ. έξω από τη Βουλή και στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ

«Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν τα Σωματεία Εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και καλούν σε κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Επίσης αύριο, το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καλεί σε κινητοποίηση στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ.

Απαιτούν από την κυβέρνηση καθολική στήριξη των εργαζομένων στον Πολιτισμό, που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση σε αυτές τις συνθήκες. Αυτήν τη στιγμή οι εργαζόμενοι του χώρου στην πλειοψηφία τους εξαιρούνται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν.

Η στάση της κυβέρνησης φάνηκε κατά τη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν σωματεία του χώρου με τον γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Η ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν δεσμεύτηκε σε κανένα από τα αιτήματα των σωματείων, ενώ εξήγγειλε αόριστες προθέσεις της κυβέρνησης για ένταξη κάποιων λίγων ακόμα εργαζομένων στα μέτρα στήριξης, εξαγγελίες οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ από τις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων του χώρου.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών με κοινή τους ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση να αφήσει τους επικοινωνιακούς τακτικισμούς και να απαντήσει στα αιτήματά τους.

«Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

-- Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα και στο χώρο της Τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

-- Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-- Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της Τέχνης.

-- Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, μισθωτούς, με "μπλοκάκι", με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

-- Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-- Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς - φυσικά πρόσωπα».

Στο κάλεσμα των τεσσάρων σωματείων έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, τα σωματεία συνθετών - στιχουργών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν χτες δημιουργοί και εργαζόμενοι του οπτικοακουστικού χώρου, καταγγέλλοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation το οποίο έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και ουσιαστικά εξαιρεί τη μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου των σκηνοθετών και σεναριογράφων.

Οι εργαζόμενοι και οι δημιουργοί από τον οπτικοακουστικό χώρο ζητάνε «άμεσα να παρθεί η απόφαση να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation χωρίς περιορισμούς».

Στο υπουργείο Πολιτισμού συναντήθηκαν με τον γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, και του κατέθεσαν το υπόμνημά τους και τις υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει, οι οποίες πλέον αγγίζουν τις 200. Το ίδιο υπόμνημα κατέθεσαν και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα στήριξης για τις ΑΜΚΕ στο χώρο του θεάτρου

Μέτρα στήριξης για τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) στο χώρο του θεάτρου ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο του Πολιτισμού. Τα περιοριστικά μέτρα νέκρωσαν κυριολεκτικά κάθε δυνατότητα καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Οι εργαζόμενοι στο χώρο δοκιμάζονται από μία πρωτόγνωρη κατάσταση που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή.

Στο πλαίσιο της απαγόρευσης λειτουργίας μιας σειράς δομών, φορέων, καλλιτεχνικών χώρων κ.λπ., βάσει της ΠΝΠ (ΦΕΚ Α' 42/25-02-2020) που αφορούσε "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού", και της ΚΥΑ 17733/12.03.2020, δεκάδες μικρά θέατρα έκλεισαν.

Ταυτόχρονα και στον απόηχο των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών για το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου, είναι σαφές ότι στο χώρο του θεάτρου τουλάχιστον η καλοκαιρινή σεζόν είναι χαμένη αφού κανένας προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε από δήμους, Περιφέρειες, φεστιβάλ κ.λπ., που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν τις περισσότερες θερινές παραγωγές και φυσικά κανένα πλάνο για το φθινόπωρο δεν είναι εφικτό.

Η νέα αυτή κατάσταση πλήττει ανεπανόρθωτα τις μικρές θεατρικές επιχειρήσεις. Αφενός δεν μπορούν να προσδιορίσουν την έναρξη της θεατρικής σεζόν, άρα και να προβούν σε οποιονδήποτε σχεδιασμό, δηλαδή να γίνουν πρόβες, να δημιουργηθούν σκηνικά, κοστούμια και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις για την πραγμάτωση μιας παράστασης. Αφετέρου τις οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο αφού έχουν να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν λειτουργούν (ενοίκιο, ρεύμα, φορολογία κ.λπ.).

Κατά την πλειονότητά τους τα μικρά θέατρα οργανώνονται υπό τη μορφή ΑΜΚΕ.

Με βάση την ΚΥΑ Αριθμ. 39162 ΕΞ 2020, όπου προβλέπεται το ποσό των 800 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, η κυβέρνηση εξαιρεί τις ΑΜΚΕ από την αποζημίωση και οποιαδήποτε άλλη υποστηρικτική ρύθμιση, παρότι την ίδια στιγμή προβλέπει επέκταση οικονομικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων και περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (IKE). Αυτό σημαίνει πως κάποια θέατρα πληρούν τους όρους για αποζημίωση, και όσα έχουν τη μορφή ΑΜΚΕ δεν τη δικαιούνται.

Τα θέατρα που έχουν τη μορφή της ΑΜΚΕ έχουν νομική υπόσταση και δραστηριότητα. Υπόκεινται και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λπ. Αντικειμενικά, σε αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, εφόσον για το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουν μηδενικά έσοδα και οικονομικές υποχρεώσεις - έξοδα που δεν μπορούν να ανασταλούν.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι θα πράξει η κυβέρνηση για:

1. Να εντάξει τις ΑΜΚΕ, συνεπώς την πλειοψηφία των μικρών θεατρικών επιχειρήσεων, στη ρύθμιση για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ αναδρομικά και για όσο διάστημα τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας εμποδίζουν τη λειτουργία τους.

2. Να προχωρήσει σε αναστολή, για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, των υποχρεώσεων των ΑΜΚΕ προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, σε διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ.

3. Ακόμη, αν θα προβεί σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, απαλλαγή από χρεώσεις και παύση διακοπών σε κοινωφελείς υπηρεσίες (ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο), κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας».

ΣΕΘΕΑ
Εκ νέου παρέμβαση για τους ωρομίσθιους του Μεγάρου

Συνέχισε και χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ) τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ζητώντας καθολική ένταξη των εργαζομένων στα μέτρα ενίσχυσης, με ιδιαίτερη αναφορά στους ωρομίσθιους εργαζόμενους στην ταξιθεσία, για τους οποίους δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, και παρόλο που έχουν περάσει πολλές βδομάδες, αν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Για άλλη μια φορά βρήκαν κλειστές πόρτες στην προσπάθειά τους να συναντηθούν με τη διοίκηση.

ΠΑΜΕ
Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του στηρίζει την κινητοποίηση των καλλιτεχνών, των εργαζομένων, των εργατών του Πολιτισμού και της Τέχνης στη Βουλή, αύριο Πέμπτη στις 12 μ., και απαιτεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού «συνέβαλαν με την Τέχνη τους και με όλες τους τις δυνάμεις για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας, συμπαραστάθηκαν στον δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις και διεκδίκησαν όλοι οι συνάδελφοι στο χώρο των Τεχνών να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης.

Ομως, η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.ά. δεν ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν, πότε θα έχουν και πάλι εισόδημα.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, οι χώροι που εργάζονται εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην "κανονική" λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανόν να είναι το 2021, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου να αδυνατούν να επιβιώσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ