Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα στήριξης για τις ΑΜΚΕ στο χώρο του θεάτρου

Μέτρα στήριξης για τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) στο χώρο του θεάτρου ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο του Πολιτισμού. Τα περιοριστικά μέτρα νέκρωσαν κυριολεκτικά κάθε δυνατότητα καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Οι εργαζόμενοι στο χώρο δοκιμάζονται από μία πρωτόγνωρη κατάσταση που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή.

Στο πλαίσιο της απαγόρευσης λειτουργίας μιας σειράς δομών, φορέων, καλλιτεχνικών χώρων κ.λπ., βάσει της ΠΝΠ (ΦΕΚ Α' 42/25-02-2020) που αφορούσε "Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού", και της ΚΥΑ 17733/12.03.2020, δεκάδες μικρά θέατρα έκλεισαν.

Ταυτόχρονα και στον απόηχο των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών για το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου, είναι σαφές ότι στο χώρο του θεάτρου τουλάχιστον η καλοκαιρινή σεζόν είναι χαμένη αφού κανένας προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε από δήμους, Περιφέρειες, φεστιβάλ κ.λπ., που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν τις περισσότερες θερινές παραγωγές και φυσικά κανένα πλάνο για το φθινόπωρο δεν είναι εφικτό.

Η νέα αυτή κατάσταση πλήττει ανεπανόρθωτα τις μικρές θεατρικές επιχειρήσεις. Αφενός δεν μπορούν να προσδιορίσουν την έναρξη της θεατρικής σεζόν, άρα και να προβούν σε οποιονδήποτε σχεδιασμό, δηλαδή να γίνουν πρόβες, να δημιουργηθούν σκηνικά, κοστούμια και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις για την πραγμάτωση μιας παράστασης. Αφετέρου τις οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο αφού έχουν να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν λειτουργούν (ενοίκιο, ρεύμα, φορολογία κ.λπ.).

Κατά την πλειονότητά τους τα μικρά θέατρα οργανώνονται υπό τη μορφή ΑΜΚΕ.

Με βάση την ΚΥΑ Αριθμ. 39162 ΕΞ 2020, όπου προβλέπεται το ποσό των 800 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, η κυβέρνηση εξαιρεί τις ΑΜΚΕ από την αποζημίωση και οποιαδήποτε άλλη υποστηρικτική ρύθμιση, παρότι την ίδια στιγμή προβλέπει επέκταση οικονομικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων και περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (IKE). Αυτό σημαίνει πως κάποια θέατρα πληρούν τους όρους για αποζημίωση, και όσα έχουν τη μορφή ΑΜΚΕ δεν τη δικαιούνται.

Τα θέατρα που έχουν τη μορφή της ΑΜΚΕ έχουν νομική υπόσταση και δραστηριότητα. Υπόκεινται και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λπ. Αντικειμενικά, σε αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, εφόσον για το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουν μηδενικά έσοδα και οικονομικές υποχρεώσεις - έξοδα που δεν μπορούν να ανασταλούν.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι θα πράξει η κυβέρνηση για:

1. Να εντάξει τις ΑΜΚΕ, συνεπώς την πλειοψηφία των μικρών θεατρικών επιχειρήσεων, στη ρύθμιση για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ αναδρομικά και για όσο διάστημα τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας εμποδίζουν τη λειτουργία τους.

2. Να προχωρήσει σε αναστολή, για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, των υποχρεώσεων των ΑΜΚΕ προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, σε διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κ.λπ.

3. Ακόμη, αν θα προβεί σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, απαλλαγή από χρεώσεις και παύση διακοπών σε κοινωφελείς υπηρεσίες (ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο), κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο καθεστώς για την έκδοση ΑΜΚΑ (2024-01-11 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους (2021-12-29 00:00:00.0)
Εφερε σαν τον κλέφτη πολυνομοσχέδιο - σκούπα για τις ορέξεις του κεφαλαίου (2020-12-19 00:00:00.0)
Στο πλάι των εργαζομένων στη σημερινή απεργία (2020-11-26 00:00:00.0)
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για δοτή διοίκηση με εμπλοκή της κυβέρνησης (2020-05-15 00:00:00.0)
Σταθερά στο πλευρό τους το ΚΚΕ (2020-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ