Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο καθεστώς για την έκδοση ΑΜΚΑ

Νέο καθεστώς για τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ, με τον οποίο κατοχυρώνεται η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθορίζει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χτες.

Στην υπουργική απόφαση ορίζονται οι δικαιούχοι, ενώ διαχωρίζεται το στάδιο της αρχικής έκδοσης του ΑΜΚΑ από το στάδιο ενεργοποίησης. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την απόφαση ως «εξορθολογιστική» και με ισχυρισμούς που παραπέμπουν στους γνωστούς «κόφτες» αναφέρει ότι στοχεύει να αντιμετωπίσει «φαινόμενα καταστρατήγησης», «όπως η έκδοση ΑΜΚΑ από μη δικαιούχους και η συνέχιση της χρήσης του αριθμού από μη δικαιούχους, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή λήψη προνοιακών παροχών».

Με τη νέα αυτή απόφαση, ο ΑΜΚΑ μετά την έκδοσή του στους δικαιούχους παραμένει ανενεργός και ενεργοποιείται με την απόδειξη ύπαρξης νόμιμης παραμονής και πραγματικής κατοικίας στη χώρα. Για τους Ελληνες πολίτες ως «δικαιολογητικό νόμιμης παραμονής» θεωρείται το δελτίο ταυτότητας ή το ελληνικό διαβατήριο. Ομως για πολίτες τρίτων χωρών (βλ. μετανάστες), ως δικαιολογητικό απαιτείται εκτός από το διαβατήριο τρίτης χώρας σε ισχύ ή ταξιδιωτικό έγγραφο δικαιούχου διεθνούς προστασίας σε ισχύ και «τίτλος παραμονής στη χώρα με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε ισχύ».

Οπως αναφέρει η ΚΥΑ, ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται εφόσον δεν πληρείται οποιοδήποτε από τα κάτωθι κριτήρια: (α) της νόμιμης παραμονής ή (β) της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ή (γ) της πραγματικής κατοικίας στη χώρα, εκτός των ανηλίκων δικαιούχων, ή (δ) εφόσον απενεργοποιηθεί ο ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου, σε περίπτωση έμμεσα ασφαλισμένων ενηλίκων ή ανηλίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ