Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Νέα τραγωδία με ξεριζωμένους στο Αιγαίο

Αλλοι δύο ξεριζωμένοι, που πνίγηκαν, προστέθηκαν χτες στη μαύρη λίστα με τους εκατοντάδες που έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια στα νερά του Αιγαίου εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των παζαριών των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ με την Τουρκία. Επίσης, δύο άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται από το ναυάγιο της πλαστικής βάρκας που έφτασε τα ξημερώματα σε βραχώδη ακτή από τις απέναντι τουρκικές ακτές, εν μέσω θυελλωδών βόρειων ανέμων έντασης 9 μποφόρ, ανοιχτά της Μυτιλήνης. Η βάρκα έφτασε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην ακτή του Αγίου Γεωργίου της Θερμής, 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης, περίπου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Οι ισχυροί άνεμοι όμως την πέταξαν πάνω στα βράχια.

Από τους 36 επιβάτες της βάρκας, σύμφωνα με δήλωσή τους, οι 5 έπεσαν στο νερό, ενώ οι 2 από αυτούς, μία γυναίκα αφρικανικής καταγωγής και ένας άνδρας, ανασύρθηκαν νεκροί. Ενας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, από όπου αργότερα πήρε εξιτήριο. Το Λιμενικό ζήτησε τη συνδρομή ιδιώτη δύτη ώστε να πραγματοποιήσει έρευνα στην περιοχή για τους δύο αγνοούμενους, αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οι 32 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν στη γύρω περιοχή και διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Μαυροβουνίου, όπου σήμερα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες καταγραφής τους.

«Η τραγωδία των ξεριζωμένων δεν έχει τελειωμό», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή το νέο ναυάγιο. «Τελειωμό δεν έχει και η απάνθρωπη πολιτική του ξεριζωμού, του εγκλωβισμού, των προωθήσεων και επαναπροωθήσεων. Οσο η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι συνεταίροι τους μιλούν για ροές - διαχείριση - "αξιοποίηση" της μετανάστευσης και άλλα, χάνονται ζωές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, που έχουν μετατραπεί σε υγρό τάφο.

Καλούμε τον λαό του νησιού να μη συνηθίσει τον θάνατο. Να μη συνηθίσει ούτε την κανονικότητα του εγκλωβισμού με τη μονιμοποίηση και σχεδιαζόμενη επέκταση του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, ούτε την ολοκλήρωση και αξιοποίηση της υπερδομής της Βάστριας. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στη μετατροπή των νησιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και νεκροταφεία ξεριζωμένων».

Ανακοινώσεις για το τραγικό συμβάν εξέδωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η διοίκηση του οποίου το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και φορέων του νησιού προκειμένου να αποφασιστούν κοινές δράσεις ενάντια στα σχέδια που ετοιμάζονται για το νησί, όπως είναι η κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Βάστρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
4 παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε 2 ναυάγια (2023-08-29 00:00:00.0)
Αλλο ένα πνιγμένο βρέφος (2022-12-22 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για να μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2020-03-04 00:00:00.0)
Περισσότερες αφίξεις προσφύγων στα νησιά τις τελευταίες μέρες (2018-03-29 00:00:00.0)
Μετανάστης έπεσε από στύλο της ΔΕΗ (2018-03-14 00:00:00.0)
Αλλοι δύο νεκροί πρόσφυγες (2016-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ