ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για την καθαριότητα των σχολείων

Στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών

Από κινητοποίηση στις αρχές Μάρτη
Από κινητοποίηση στις αρχές Μάρτη
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφόρος Βασ. Σοφίας), σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ., σωματεία και εργαζόμενοι αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτή, τα οποία έχουν μεγεθυνθεί στις συνθήκες της πανδημίας.

Μπροστά στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, στις 11/5 για τους μαθητές της Γ' Λυκείου και στις 18/5 για τις υπόλοιπες τάξεις Λυκείων και Γυμνασίων, τα Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Μαγνησίας και Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Δήμου Αθήνας καλούν εργαζόμενους, σωματεία εκπαιδευτικών και φορείς γονέων να διεκδικήσουν από κοινού μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων.

Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχολικές μονάδες γίνεται λόγος για σχολαστική απολύμανση κάθε σπιθαμής του σχολείου. Ωστόσο, τα σωματεία καταγγέλλουν ότι οι σχετικές εξαγγελίες είναι «εκτός πραγματικότητας» και τα μέτρα που συνιστώνται «ανεφάρμοστα», καθώς η πλειοψηφία των καθαριστριών είναι συμβασιούχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου!

Την κινητοποίηση και τα αιτήματά της στηρίζουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ. Σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη, με τη συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων και Ενώσεων, αποφασίστηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας των σωματείων στη διαμαρτυρία, καθώς το ζήτημα της εξασφάλισης της καθαριότητας και της υγιεινής στα σχολεία αφορά και τους εκπαιδευτικούς.

«Ο αγώνας των καθαριστριών είναι και δικός μας αγώνας, αφορά τα παιδιά μας», σημειώνει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Στην κινητοποίηση θα πάρει μέρος επίσης αντιπροσωπεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Στο επίκεντρο η πάλη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

«Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων που ο πρωθυπουργός μπορεί να ονόμασε "ήρωες" αλλά για την κυβέρνηση αποτελούν διαρκές "κόστος", γι' αυτό και βρίσκονται σε διαρκή ομηρία», σημειώνουν τα σωματεία και υπενθυμίζουν ότι 9.500 εργαζόμενες δουλεύουν με το καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που είναι «συμβάσεις δουλείας και όχι εργασίας».

Στις συνθήκες της επιδημίας, οι καθαρίστριες βρέθηκαν αποκλεισμένες από τις ρυθμίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού. Συνέχισαν να δουλεύουν, ακόμα και σε περιπτώσεις που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στην καθαριότητα των σχολείων και όχι μόνο. Σαν μην έφτανε η παντελής απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ προέβλεψε τη δυνατότητα να μετακινούνται από τα σχολεία σε άλλες υπηρεσίες των δήμων, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, χωρίς οι εργαζόμενες να γνωρίζουν το μισθό και το ωράριό τους.

«Η καθαριότητα των σχολείων δεν είναι "ατομική ευθύνη" των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών», τονίζουν τα σωματεία, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ρυθμίσεων των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για ασφαλή και καθαρά σχολεία. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία. Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.

Κινητοποίηση από οδηγούς σχολικών λεωφορείων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οδηγοί σχολικών λεωφορείων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων και δομών Προσχολικής Αγωγής (Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία), έχοντας στο πλευρό τους τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, ωστόσο τους είπαν πως δεν μπορεί κανένας αρμόδιος να τους δεχτεί.

Δίπλα στα προβλήματα και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν στις συνθήκες της πανδημίας και της εργοδοτικής επίθεσης, οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων βρίσκονται αυτήν την περίοδο μπροστά σε μεθοδεύσεις με στόχο την εξαίρεσή τους από την Ασφάλισή τους στα ΒΑΕ. Συγκεκριμένα, σε διευκρινιστικό έγγραφο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ στις αρχές Μάρτη (51485/2020), ισχυρίζεται πως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων δεν εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Διαχωρίζοντάς τους από τους συναδέλφους τους οδηγούς λεωφορείων και πούλμαν, ο ΕΦΚΑ, επικαλούμενος το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει ότι τα σχολικά λεωφορεία δεν εντάσσονται στην κατηγορία των «επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών», καθώς ανήκουν σε επιχειρήσεις που «το κύριο αντικείμενό τους δεν είναι οι επιβατικές μεταφορές, αλλά εκτελούν το συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο της διευκόλυνσης του έργου τους (...) χωρίς τη χρέωση κομίστρου». Οι εργαζόμενοι δηλαδή που δουλεύουν πίσω από το τιμόνι και μεταφέρουν καθημερινά μαθητές από και προς το σχολείο τους, απειλούνται να πεταχτούν εκτός ΒΑΕ, με το σκεπτικό ότι... οι εργοδότες τους δεν έχουν «κύριο αντικείμενο» τις επιβατικές μεταφορές!

«Από τη μία πλευρά το υπουργείο περνάει "νύχτα" ρυθμίσεις, για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των σχολαρχών και, από την άλλη, σήμερα δεν υπήρχε κανένας υπεύθυνος για να συζητήσει με αντιπροσωπεία των εργαζομένων», καταγγέλλει το Σωματείο «Ο Βύρων», στις γραμμές του οποίου οργανώνονται εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας που δουλεύουν στην ιδιωτική Εκπαίδευση. Καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη την Κυριακή 17/5, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προκειμένου να οργανώσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους ενάντια στις μεθοδεύσεις για την εξαίρεσή τους από τα ΒΑΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαρκείς αντεργατικές μεθοδεύσεις από την εργοδοσία του κλάδου

Τις διαρκείς αντεργατικές μεθοδεύσεις των εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι αξιοποιούν στο έπακρο τα δήθεν «έκτακτα» μέτρα της κυβέρνησης, αναδεικνύουν καταγγελίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) για απολύσεις και επιβολή σπαστών ωραρίων.

Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία της εταιρείας «Workable»,«τις τελευταίες μέρες, εν μέσω πανδημίας, έχει προχωρήσει σε πάνω από 20 απολύσεις, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ προετοιμάζει για τους εργαζόμενους νέο κύμα τις επόμενες μέρες». Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί να ακυρωθούν οι απολύσεις και να μη γίνει καμιά αρνητική αλλαγή στις συνθήκες εργασίας, ενώ σημειώνει ότι πρόκειται για εταιρεία που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται «σαν πρότυπο, σαν "great place to work", σαν πυλώνας της ελληνικής καινοτομίας (...) Από τη μία, δέχεται συνεχώς πακέτα χρηματοδοτήσεων και ανοίγεται σε νέες αγορές και, από την άλλη, ειδικά το τελευταίο διάστημα της πανδημίας, έχει εκτινάξει την εντατικοποίηση και την καθημερινή πίεση στα ύψη».

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί «όλους τους εργαζόμενους στην "Workable" να συζητήσουν, να έρθουν σε επαφή με το ΣΕΤΗΠ, να γίνουν μέλη του συνδικάτου και να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για να λογαριαστούμε τώρα - και όχι αργότερα - με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους που είναι έτοιμοι να ξεδιπλώσουν νέο κύμα επίθεσης απέναντί μας».

Ακόμα, το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει την προσπάθεια της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ να επιβάλει σπαστό ωράριο εργασίας στα εμπορικά καταστήματά του και καλεί τους εργαζόμενους να αποκρούσουν συλλογικά και οργανωμένα την προσπάθεια αυτή. Σε κάθε κατάστημα να πάρουν αποφάσεις και να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα. Να συνεδριάσουν και να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις τα ΔΣ των Τοπικών Διοικουσών Επιτροπών του Σωματείου ΠΑΣΕ.

Το ΣΕΤΗΠ υπενθυμίζει ότι η Συλλογική Σύμβαση που προέβλεπε σπαστό ωράριο έχει λήξει το 2014 και ότι τώρα ισχύουν τα συνεχή ωράρια. Ωστόσο η διοίκηση του ΟΤΕ αξιοποιεί τα αντεργατικά δώρα της κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα διάταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που τους δίνει το δικαίωμα να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας στις ανάγκες τους. «Οι ενέργειες της διοίκησης του ΟΤΕ», τονίζει, «αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ δεν είναι προσωρινά. (...) Επιδιώκουν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η εκδήλωση της οποίας επιταχύνθηκε από την πανδημία, να πέσουν για μια ακόμη φορά στις πλάτες των εργαζομένων». Τα σχέδια αυτά, επισημαίνει, στηρίζουν οι πλειοψηφίες των διοικήσεων στη ΓΣΕΕ, στα σωματεία και την Ομοσπονδία στον ΟΤΕ. «Τρανή απόδειξη», επισημαίνει το ΣΕΤΗΠ, είναι «η στάση της πλειοψηφίας του ΠΑΣΕ που δίνει τα "εύσημα στον εργοδότη" ακόμα και με υποδείξεις διευκόλυνσής του».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σωματείων εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα και τη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων και τα σωματεία εργαζομένων σε αρκετούς δήμους, όπως και το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, στηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

«Σε συνθήκες πανδημίας και μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων φανερώνεται η υποκρισία της κυβέρνησης που, από τη μία, χαρακτηρίζει ήρωες τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και από την άλλη τους διατηρεί στην ομηρία, στην αβεβαιότητα, με συγκεχυμένο ωράριο και μισθούς που ξεκινούν από 90 ευρώ. Με το άνοιγμα των Λυκείων εντατικοποιείται η εργασία των σχολικών καθαριστριών, αυξάνεται το ωράριό τους, χωρίς όμως να τους μονιμοποιεί, χωρίς να τους αυξάνει το μισθό, να τους εντάσσει σε Σύμβαση. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, να καθαρίζουν πεζοδρόμια, πάρκα και κάθε είδους δημόσια υπηρεσία χωρίς να προβλέπεται από τη σύμβασή τους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

«Φτάνουν πια η εκμετάλλευση και η ομηρία!», απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία και διεκδικεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας «να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με όλα τα μέτρα και τα μέσα προστασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ