Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για την καθαριότητα των σχολείων

Στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών

Από κινητοποίηση στις αρχές Μάρτη
Από κινητοποίηση στις αρχές Μάρτη
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφόρος Βασ. Σοφίας), σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ., σωματεία και εργαζόμενοι αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων και τα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτή, τα οποία έχουν μεγεθυνθεί στις συνθήκες της πανδημίας.

Μπροστά στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, στις 11/5 για τους μαθητές της Γ' Λυκείου και στις 18/5 για τις υπόλοιπες τάξεις Λυκείων και Γυμνασίων, τα Σωματεία Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Μαγνησίας και Λάρισας και η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Δήμου Αθήνας καλούν εργαζόμενους, σωματεία εκπαιδευτικών και φορείς γονέων να διεκδικήσουν από κοινού μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων.

Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχολικές μονάδες γίνεται λόγος για σχολαστική απολύμανση κάθε σπιθαμής του σχολείου. Ωστόσο, τα σωματεία καταγγέλλουν ότι οι σχετικές εξαγγελίες είναι «εκτός πραγματικότητας» και τα μέτρα που συνιστώνται «ανεφάρμοστα», καθώς η πλειοψηφία των καθαριστριών είναι συμβασιούχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου!

Την κινητοποίηση και τα αιτήματά της στηρίζουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ. Σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη, με τη συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων και Ενώσεων, αποφασίστηκε η συμμετοχή αντιπροσωπείας των σωματείων στη διαμαρτυρία, καθώς το ζήτημα της εξασφάλισης της καθαριότητας και της υγιεινής στα σχολεία αφορά και τους εκπαιδευτικούς.

«Ο αγώνας των καθαριστριών είναι και δικός μας αγώνας, αφορά τα παιδιά μας», σημειώνει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Στην κινητοποίηση θα πάρει μέρος επίσης αντιπροσωπεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Στο επίκεντρο η πάλη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

«Η πανδημία ανέδειξε το ρόλο και την ευθύνη των εργαζομένων που ο πρωθυπουργός μπορεί να ονόμασε "ήρωες" αλλά για την κυβέρνηση αποτελούν διαρκές "κόστος", γι' αυτό και βρίσκονται σε διαρκή ομηρία», σημειώνουν τα σωματεία και υπενθυμίζουν ότι 9.500 εργαζόμενες δουλεύουν με το καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που είναι «συμβάσεις δουλείας και όχι εργασίας».

Στις συνθήκες της επιδημίας, οι καθαρίστριες βρέθηκαν αποκλεισμένες από τις ρυθμίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού. Συνέχισαν να δουλεύουν, ακόμα και σε περιπτώσεις που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στην καθαριότητα των σχολείων και όχι μόνο. Σαν μην έφτανε η παντελής απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ προέβλεψε τη δυνατότητα να μετακινούνται από τα σχολεία σε άλλες υπηρεσίες των δήμων, χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, χωρίς οι εργαζόμενες να γνωρίζουν το μισθό και το ωράριό τους.

«Η καθαριότητα των σχολείων δεν είναι "ατομική ευθύνη" των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών», τονίζουν τα σωματεία, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ρυθμίσεων των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για ασφαλή και καθαρά σχολεία. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία. Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ