Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τραγικές οι ελλείψεις και την επόμενη μέρα

Οι καταγγελίες από τα σωματεία των υγειονομικών επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση παραμένει «μια απ' τα ίδια»

Από πρόσφατη κινητοποίηση σε νοσοκομείο
Από πρόσφατη κινητοποίηση σε νοσοκομείο
Ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να καρπωθεί ως «συλλογική επιτυχία» το χρόνο που κέρδισε ο λαός αναλαμβάνοντας και με το παραπάνω την ευθύνη για την προστασία της υγείας του από τον κορονοϊό, η «επιστροφή στην κανονικότητα» επιβεβαιώνει την παράταση όλων των προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν ασθενείς και υγειονομικούς πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» του συστήματος Υγείας, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, καταρρέει μπροστά στην υποχρηματοδότηση και τα δεκάδες χιλιάδες κενά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Οι προσλήψεις 4.000 επικουρικών που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες καλύπτουν προσωρινά μόλις το 10% των κενών θέσεων.

Ηδη τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διεκδικώντας μόνιμο προσωπικό και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη μέρα: Η επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων σε μερική «κανονικότητα» θα γίνει με τεράστια δυσκολία και κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς.

Στο ΠΑΓΝΗ

«Η πρόσληψη μόλις 250 περίπου επικουρικών εργαζομένων (μέχρι στιγμής) για όλες τις δημόσιες δομές της Κρήτης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ το τελευταίο διάστημα έφυγαν (παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις) 15 μόνιμοι εργαζόμενοι. Τέθηκαν συνολικά δεκάδες υγειονομικοί εκτός μάχης, με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων.

Στο ΠΑΓΝΗ δεν έγιναν νέες προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, γιατρών ΤΕΠ και ΜΕΘ, ενώ έχουν προσληφθεί εν μέσω πανδημίας μόνο 60 περίπου επικουρικοί νοσηλευτές, τη στιγμή που οι κενές θέσεις νοσηλευτών στο ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο τιμά με δίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12 Μάη, Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτών και Μαιευτών.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, σε ολόκληρη την Κρήτη λειτουργούν μόλις 60 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ η στελέχωση των 4 νέων κλινών ΜΕΘ τον προηγούμενο μήνα έγινε με μετακινήσεις από άλλα τμήματα. Με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών γίνεται και η στελέχωση της Μονάδας Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ), της οποίας η λειτουργία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, λόγω του ενδεχομένου δεύτερου κύματος της επιδημίας. Με μείωση της προσέλευσης τακτικών και επειγόντων περιστατικών που άγγιξε το 70%, με τους ασθενείς σπίτι, υπήρχε η δυνατότητα οριακής στελέχωσης της ΜΑΚ, των ΤΕΠ και της ΜΕΘ με μαζικές μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Στο Νοσοκομείο Σάμου

Στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου υπηρετούν μόλις μία παιδίατρος και μία πνευμονολόγος στα ΤΕΠ, χωρίς καν να υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική, προσλήφθηκαν εννέα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, από τα οποία δύο θέσεις τραυματιοφορέων.

«Μετά την αποχώρηση ενός ατόμου από το τηλεφωνικό κέντρο, ο διοικητής του νοσοκομείου ακολούθησε την πεπατημένη, δηλαδή την κάλυψη εκ των ενόντων. Μετακινεί τη μία από τις δύο τραυματιοφορείς στην υπηρεσία του τηλεφωνικού κέντρου του νοσοκομείου. Αντί να ζητήσει την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, αποδυναμώνει τον κλάδο των τραυματιοφορέων εν μέσω πανδημίας», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.

Στο ίδιο νοσοκομείο, μπροστά στη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, η διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωσή της καλεί όσους ασθενείς προσέρχονται στο χώρο του νοσοκομείου «να έχουν οι ίδιοι μάσκα και αντισηπτικό, γιατί δεν θα παραχωρούνται από το νοσοκομείο».

Ο Σύλλογος απαιτεί δωρεάν χορήγηση μάσκας και αντισηπτικού σε όσους προσέρχονται εντός του νοσοκομείου, καθώς και να γίνονται τεστ ανίχνευσης κορονοϊου σε όλους τους ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και περιοδικά σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και των άλλων δομών Υγείας του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ