ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2020 - Κυριακή 10 Μάη 2020
Σελ. /40
ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΗ Η Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ
Με σοβαρές ελλείψεις το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων

Αφίσα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας
Αφίσα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας
Από Δευτέρα θα ηχήσουν και πάλι τα κουδούνια των σχολείων, αρχικά μόνο για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, ενώ μετά από μια βδομάδα θα προσέλθουν στα σχολεία και οι μαθητές όλων των άλλων τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων.

Το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει οδηγίες για τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης μεταξύ των μαθητών στην τοποθέτηση των θρανίων, σπάσιμο των τμημάτων και εκ περιτροπής φοίτησή τους μέρα παρά μέρα, καθώς και πιο συχνού καθαρισμού των χώρων κάθε σχολείου. Στην πράξη, όμως, η τήρηση ακόμα και αυτών των ελάχιστων μέτρων προστασίας είναι σε πολλές περιπτώσεις από δύσκολη έως ανεφάρμοστη.

Είναι πάρα πολλά τα σχολεία αστικών κέντρων (και όχι μόνο) όπου οι μαθητές στοιβάζονταν σε αίθουσες - κλουβιά, όπου τα θρανία μόλις που χωρούσαν, σχεδόν κολλητά το ένα στο άλλο και όπου ακόμα και με το σπάσιμο των τμημάτων στα δύο είναι αδύνατο να τηρηθεί το 1,5 μέτρο απόσταση. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις σχολείων που έχουν εξαιρετικά μικρό προαύλιο, όπου οι μαθητές θα θυσιάζουν είτε την αναγκαία ανάπαυλα μεταξύ των μαθημάτων, είτε τους όρους ασφάλειας και προστασίας της υγείας τους.

Στο θέμα της καθαριότητας επίσης εμφανίζονται δυσκολίες, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού ήταν μεγάλες και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ενίσχυση του προσωπικού με έκτακτο κονδύλι, όπως θα έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι σε πολλούς δήμους να επιστρατεύεται προσωπικό καθαριότητας από άλλους χώρους. Στην προκειμένη περίπτωση παίρνουν προσωπικό κυρίως από τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, που προς το παρόν δεν ανοίγουν, και το μεταφέρουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αν όμως αργότερα οι ειδικοί γνωμοδοτήσουν για άνοιγμα και των Δημοτικών, το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό.

Και όλα τα παραπάνω «χτυπάνε καμπανάκι» όχι μόνο για αυτήν την περίοδο μέχρι τα μέσα περίπου του Ιούνη, που θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας, αλλά και για το τι θα γίνει από Σεπτέμβρη, που όπως φαίνεται δεν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό. Πολύ περισσότερο που με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αναμένεται μέσα στο Μάη να μπει στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει το θράσος να αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία!

Στην πλειοψηφία των σχολείων είχαν φτάσει τις προηγούμενες μέρες με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας αντισηπτικά, όμως δεν διατίθεται κανένα άλλο μέσο προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.) και πετιέται το μπαλάκι στους δήμους για να ενισχύσουν με υλικά την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Ετσι, υπάρχουν δήμοι που δηλώνουν ότι θα διανέμουν μάσκες και άλλοι που αρκούνται στα αντισηπτικά του υπουργείου.

Σοβαρές δυσκολίες φαίνεται ότι εμφανίζονται και στη διαμόρφωση προγράμματος. Θυμίζουμε ότι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που νοσούν, που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού κ.λπ., δεν θα επανέλθουν στα σχολεία, οπότε η εκπαιδευτική διαδικασία θα εξελιχθεί με νέα ωρολόγια προγράμματα και κενά που δεν πρόκειται να καλυφθούν. Στις νέες συνθήκες, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που μοίραζαν τις ώρες τους σε δυο και τρία σχολεία θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να τα καλύψουν όλα με τα νέα προγράμματα. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι μεγάλοι σε ηλικία και εκφράζουν δικαιολογημένους φόβους για το πώς θα επιστρέψουν απροστάτευτοι στα σχολεία. Κι όλα αυτά είναι συνέπειες της πολιτικής που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, των μηδενικών διορισμών, των περικοπών για εξοικονόμηση προσωπικού κ.λπ. Ετσι και σε αυτήν την περίπτωση, η πανδημία βγάζει στην επιφάνεια με πολύ πιο έντονο τρόπο ελλείψεις και προβλήματα που προϋπήρχαν στην Εκπαίδευση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, Σωματεία Εκπαιδευτικών, Μαθητικά Συμβούλια και Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων παίρνουν πρωτοβουλίες και διεκδικούν πολύμορφα όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απλώνουν πανό με τα αιτήματα στα σχολεία, προγραμματίζουν παρεμβάσεις σε δήμους, συντάσσουν ανακοινώσεις και υπομνήματα προς το υπουργείο Παιδείας, οργανώνουν κινητοποιήσεις.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απαίτησαν μόνιμη δουλειά και επαρκή καθαριότητα για τα σχολεία

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών
«Μόνιμη δουλειά σε όλα τα σχολεία, με χειροκροτήματα δε βγαίνει η πανδημία»: Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων πραγματοποίησαν την Παρασκευή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες, εργαζόμενες στην καθαριότητα, εκπαιδευτικοί και γονείς αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, οι επιπτώσεις των οποίων γίνονται ακόμα μεγαλύτερες στις συνθήκες της πανδημίας.

Περίπου 9.500 εργαζόμενες δουλεύουν με το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, πιάνουν δουλειά μετά το σχόλασμα των μαθητών, πληρώνονται με μισθούς - ψίχουλα, δεν έχουν δικαίωμα σε άδειες. Κάνοντας ακόμα χειρότερη την παραπάνω εργασιακή πραγματικότητα, η κυβέρνηση μέσω ΠΝΠ προέβλεψε τη δυνατότητα να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες των δήμων. Τώρα οι εργαζόμενες σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία γίνονται για άλλη μια φορά «μπαλάκι» και μεταφέρονται στα Λύκεια και τα Γυμνάσια, για να «μπαλωθούν» όπως όπως τα κενά στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.

Χαιρετισμό στην κινητοποίηση απηύθυναν εκπρόσωποι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος, Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης, Ανατολικής Αττικής, Παγκρατίου - Καισαριανής, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών (ΑΣΓΜΕ) και του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. «Δεν έχουμε περιθώρια για πειράματα και αλχημείες», τόνισαν, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών και νέες προσλήψεις προσωπικού ώστε να εξασφαλίζεται η καθαριότητα των σχολείων.

Τη διαμαρτυρία και τα αιτήματά τους στήριξε και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Δελής.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος επικαλέστηκε, κατά τη συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων, τα «συνταγματικά κωλύματα» για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καθώς αυτή αντίκειται σε διατάξεις που στόχο έχουν υποτίθεται να καταπολεμήσουν το ...«πελατειακό κράτος». Τα εν λόγω κωλύματα βέβαια διατηρήθηκαν στο Σύνταγμα με ευθύνη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αρνήθηκαν την πρόταση που κατέθεσαν δεκάδες σωματεία του Δημοσίου για αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

Προσβολή στους χιλιάδες συμβασιούχους που δουλεύουν για 200 και 300 ευρώ σε ανθυγιεινές συνθήκες χαρακτήρισε ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ, τις αναφορές του υπουργού στο... «πελατειακό κράτος», ξεκαθαρίζοντας πως η μόνιμη δουλειά είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους κατήγγειλε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά, τονίζοντας πως το πρόβλημα θα εμφανιστεί με νέα ένταση από το Σεπτέμβρη και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα, που θα σχεδιάσουν οι εργαζόμενοι μέσα από συνελεύσεις και αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Παρέμβαση Κ. Πελετίδη για την επιστολή της ΚΕΔΕ

Την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών των δήμων, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων από τη Δευτέρα 11 Μάη, τονίζει σε παρέμβασή του ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ. Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ, ο οποίος ενημερώνει τους δημάρχους ότι σε συνεδρίαση με το υπουργείο Παιδείας συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για τον σχολαστικό καθαρισμό των σχολείων με το υπάρχον προσωπικό των δήμων.

Στην παρέμβασή του ο Κ. Πελετίδης αναδεικνύει μεταξύ άλλων το θέμα «της μονιμοποίησης των συμβασιούχων καθαριστριών» και αυτό της σχολικής στέγης, της ανάγκης δηλαδή «να υπάρχουν κατάλληλα σχολεία για όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, της στοιχειώδους αποσυμφόρησής τους» προκειμένου να μπορούν να τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών.

«Χρειάζεται τώρα και χωρίς υπεκφυγές η αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, για να υπάρχει κάλυψη των αναγκών τους και να μην εξαρτώνται από την επιχορήγηση των επίσης υποχρηματοδοτούμενων δήμων», σημειώνει ο Κ. Πελετίδης και καταλήγει: «Αυτά τα ζητήματα δεν είναι του μέλλοντος, έχουν τεθεί εδώ και καιρό από τη ζωή και οφείλει η ηγεσία της ΚΕΔΕ να μην τα κρύβει, να τα διεκδικεί έστω. Είναι καιρός η πλειοψηφία της να σταματήσει να λειτουργεί ως "αμορτισέρ" απορρόφησης των κραδασμών που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική».

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τη Δευτέρα 11 Μάη στη 1 μ.μ. έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, ενώ δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών μετά από κοινή σύσκεψη που έκαναν καλούν σε κινητοποίηση στις 13 Μάη στην Αθήνα (με συγκέντρωση στα Προπύλαια στη 1 μ.μ. και πορεία στη Βουλή).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ