ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΗΠΑ
Στο προσκήνιο οι κόντρες με την Κίνα

Αύξηση στα κρούσματα και τους νεκρούς

Υγειονομικοί στη Νέα Υόρκη έκαναν ένα διάλειμμα για να γιορτάσουν προχτές την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή

Copyright 2020 The Associated

Υγειονομικοί στη Νέα Υόρκη έκαναν ένα διάλειμμα για να γιορτάσουν προχτές την Παγκόσμια Μέρα του Νοσηλευτή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο εντεινόμενος και πολυεπίπεδος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μεταφέρεται για μία ακόμη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στο αμερικανικό Κογκρέσο, με αφορμή τις προσπάθειες χωρών - μελών του Οργανισμού να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για την πανδημία Covid-19.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για έκδοση κοινής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Αμερικανοί διπλωμάτες φαίνεται να αντιδρούν σε σχέδιο απόφασης που προωθούν Γαλλία και Τυνησία επειδή δεν έχει σαφείς αιχμές κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας, που θεωρούν πως είναι υπόλογοι στην εκδήλωση και εξέλιξη της πανδημίας. Γαλλία και Τυνησία εμφανίστηκαν πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμβιβαστικές «τροποποιήσεις», ώστε να ψηφιστεί το σχέδιο απόφασης. Ωστόσο, την ίδια ώρα, Γερμανοί και Εσθονοί διπλωμάτες από την άλλη προωθούν ένα άλλο, πιο λιτό, σχέδιο απόφασης, που επικεντρώνεται στην πρόσφατη πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για παύση όλων των εχθροπραξιών διεθνώς (όπως αυτές σε Συρία, Λιβύη, Νότιο Σουδάν κ.α.), προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια κατά της πανδημίας σε αμάχους των εμπόλεμων ζωνών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται πιο πιθανό να συναντήσει την αποδοχή των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, στο αμερικανικό Κογκρέσο εμφανίζεται ένα σχέδιο νόμου που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς έναντι της Κίνας σε περίπτωση που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Τραμπ, από τους βασικούς υπέρμαχους του νομοσχεδίου, εξέφρασε την πεποίθηση πως, αν δεν υπήρχε «δόλος» από το κυβερνών κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, «ο ιός δεν θα είχε φτάσει στις ΗΠΑ», όπου έχει σήμερα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 Αμερικανούς.

Αυτή η προσπάθεια προκάλεσε και χτες την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως αγνοούν τα γεγονότα και πως ξεκινούν τις κατηγορίες έναντι του Πεκίνου όχι με το τεκμήριο της αθωότητας αλλά της ενοχής, ώστε να μεταθέσουν εκεί την ευθύνη για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία.

Χτες στις ΗΠΑ καταγράφηκαν ξανά (μετά από ένα 48ωρο) πάνω από 1.900 θανατηφόρα κρούσματα, εκ των οποίων αρκετά εστιάζονται στο Οστιν του Τέξας, όπου ισχύουν και οι πιο χαλαροί περιορισμοί καραντίνας. Στην Καλιφόρνια, πάλι, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης «Tesla» και της αεροδιαστημικής εταιρείας «SpaceX», Ιλον Μασκ, λανσάρεται ως «ήρωας» επειδή αγνόησε την απόφαση της Καλιφόρνια για καραντίνα και ζήτησε από τους 10.000 εργάτες που δουλεύουν στο τεράστιο εργοστάσιο της «Tesla» στο Σαν Φρανσίσκο να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο πάντως, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς τα κόμματα του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου επιχειρούν να περιορίσουν, όσο γίνεται, τις τεράστιες, δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αποκάλυψε μάλιστα ένα νέο νομοσχέδιο 1.800 σελίδων με στόχο τη χορήγηση βοήθειας σε πολιτείες και μεγάλες πόλεις κατά της πανδημίας ύψους 3 τρισ. δολαρίων!

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Ουρές πείνας» στη Μαδρίτη

Σχεδόν 102.000 άνθρωποι εξαρτώνται από συσσίτια

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Οι λεγόμενες ουρές πείνας είναι όλο και πιο συχνές στους δρόμους μας, στην πόρτα των σπιτιών μας», διαπιστώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «El Pais» για την ισπανική πρωτεύουσα, αλλά αυτό το φαινόμενο σίγουρα αγγίζει και άλλες περιοχές της χώρας.

Λιγότεροι από δύο μήνες «έκτακτης ανάγκης» και «κλεισίματος» της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας στάθηκαν αρκετοί για να φτάσουν στα όρια της λιμοκτονίας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μέσα στην καρδιά της Μαδρίτης, αποκαλύπτοντας τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Εν έτει 2020, χιλιάδες οικογένειες πεινούν, όχι επειδή δεν παράγονται αρκετά τρόφιμα για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του ισπανικού λαού, αλλά επειδή παράγονται με σκοπό το κέρδος, επειδή βασικές ανάγκες όπως η τροφή, η στέγη, η υγεία, η μόρφωση κ.ά. είναι εμπορεύματα στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 101.942 άτομα λαμβάνουν φαγητό αυτές τις μέρες στην πόλη της Μαδρίτης. «Ανθρωποι να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν γάλα, ρύζι, μπισκότα, πατάτες, είναι κάτι που μέχρι τώρα βλέπαμε κυρίως στα δελτία ειδήσεων. Το βάρος του στίγματος και της ντροπής στη Μαδρίτη του 2020 ξεπερνιέται μόνο από την ηχώ ενός κενού στομάχου», σχολιάζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες από τις οικογένειες αυτές αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την ανάγκη να λαμβάνουν τροφή από υπηρεσίες πρόνοιας και δίκτυα πολιτών. «Πρόκειται για μια εντελώς νέα πραγματικότητα», τονίζεται.

Ο ισπανικός λαός, ενώ έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα, με το θάνατο τουλάχιστον 27.000 ανθρώπων στην πανδημία (επίσημα καταγεγραμμένων), αρχίζει ήδη να νιώθει στο πετσί του και τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της πανδημίας, που προκύπτουν από την ίδια τη φύση του καπιταλισμού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες εστίες σε σφαγεία και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέες εστίες μόλυνσης του Covid-19 σε σφαγεία και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, φέρνοντας στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία κρέατος.

Επίκεντρα του νέου ξεσπάσματος κρουσμάτων κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στα κρατίδια Κάτω Σαξονία, Σλέσβιχ - Χολστάιν, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Βάδη - Βιρτεμβέργη. Πέρα από τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στους εργασιακούς χώρους, οι εργάτες - κυρίως μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη - διαμένουν σε πολυπληθή καταλύματα.

Πέραν του Βερολίνου, τέσσερις δήμοι προσπαθούν να ελέγξουν ξέσπασμα της επιδημίας με την εμφάνιση άνω των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα επτά ημερών, που αντιστοιχούν στο όριο που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, για την επιβολή τοπικά περιορισμένων «lockdown».

Το Ινστιτούτο ελέγχου νοσημάτων «Ρόμπερτ Κοχ» (RKΙ) ανακοίνωσε χτες ότι ο αναπαραγωγικός ρυθμός της επιδημίας (Reproduction Rate, R), που βρίσκεται πάνω από το 1 τις τελευταίες τρεις μέρες, είναι πιθανόν να έχει σχέση με αυτές τις εστίες μόλυνσης στη βιομηχανία κρέατος.

Χτες ανακοινώθηκαν 101 νέοι θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, ενώ εντοπίστηκαν 798 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο μεταξύ, σε συνάντηση με τους βουλευτές της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) προχτές το βράδυ, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τη Γερμανία - ως εξαγωγική χώρα - και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ να «σταθούν στα πόδια τους». Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να είναι δυνατή μόνο η Γερμανία μετά την κρίση, φέρεται να δήλωσε η Μέρκελ, ενόψει των διαβουλεύσεων για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ΕΕ, του οποίου και το εύρος και η χρηματοδότηση είναι ανοιχτά.

Η καγκελάριος συμφώνησε με τον Ραλφ Μπρινκχάους, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU/CSU, ότι η Γερμανία θα πρέπει να μεταφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στις Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να ξέρει πού θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει αναθεωρημένες προτάσεις για τον προϋπολογισμό.

ΙΤΑΛΙΑ
Αναβρασμός για τη διάσωση του κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Η Ιταλία έχει υποστεί μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από όλες τις χώρες του «G7», εκτιμά η τράπεζα Mediobanca, όπως και ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 9,1% για όλο το 2020. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εταιρείες διαδικτύου (ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.), οι αλυσίδες διανομής (σούπερ μάρκετ) και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν «όρθιες» τη νέα κρίση, τη μεγαλύτερη - επιμένει - από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τ' άλλα, συνεχίζει, θα δεχτούν «συντριπτικό πλήγμα» οι αεροπορικές και πετρελαϊκές εταιρείες, οι όμιλοι που ασχολούνται με τον ιματισμό, τη ραπτική κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται από μέρα σε μέρα να προχωρήσει σε νέο πακέτο στήριξης των μεγάλων ομίλων, με διάταγμα μέτρων που αθροιστικά φτάνουν τα 55 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις εργατικών χεριών, άλλες επιδοτήσεις για μέτρα ασφαλείας σε χώρους δουλειάς, συνολικά μια σειρά από μέτρα που επιδιώκουν να ελαφρύνουν το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε κατά το δυνατόν να μειωθεί η χασούρα του, να προστατεύσει τη θέση του και να ανταγωνιστεί με αξιώσεις στις νέες συνθήκες.

Υπερασπιζόμενη τις ανάγκες του, άλλωστε, η κυβέρνηση Κόντε έκανε αποδεκτό το αίτημα να ανοίξουν νωρίτερα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, που επίμονα προέβαλλαν περιφερειάρχες και επιχειρηματίες των εν λόγω κλάδων. Ετσι, αντί για 1η Ιούνη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.ά. θα ανοίξουν στις 18 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ