ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διεκδικούν δίκαιη λύση 72 χρόνια μετά τη Νάκμπα

Οι κηδείες των μαρτύρων του Παλαιστινιακού λαού πάντα μετατρέπονται σε διαδηλώσεις

Copyright 2018 The Associated

Οι κηδείες των μαρτύρων του Παλαιστινιακού λαού πάντα μετατρέπονται σε διαδηλώσεις
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι Παλαιστίνιοι αναζητούν μία δίκαιη ειρήνη στην περιοχή, «αλλά δεν θα την περιμένουν για πάντα!», τόνισε στο μήνυμά του για την 72η μαύρη επέτειο της Νάκμπα («καταστροφή» στα Ελληνικά) ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ξεκαθαρίζοντας πως σε περίπτωση που το Ισραήλ κλιμακώσει την κατοχή προσαρτώντας σε μερικές βδομάδες την Κοιλάδα του Ιορδάνη, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ.

Προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις Ισραήλ και ΗΠΑ πως θα είναι υπόλογες και υπεύθυνες για ό,τι ακολουθήσει, ο Πρόεδρος Αμπάς εξέφρασε την πεποίθηση πως παρά τα βάσανα και τα εγκλήματα δεκαετιών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, «θα ευοδωθεί ο στόχος για ανεξάρτητη Παλαιστίνη με αιώνια πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Η μαύρη επέτειος της Νάκμπα ξεκίνησε πριν από 72 χρόνια, με την ίδρυση του Ισραήλ το Μάη του 1948, που έγινε πάνω στις στάχτες και το αίμα του Παλαιστινιακού λαού, που βίωσε τον ξεριζωμό και την εξαφάνιση 531 χωριών, τις σφαγές πάνω από 15.000 αμάχων και την προσφυγιά περίπου ενός εκατομμυρίου άλλων, που αναζήτησαν νέα πατρίδα σε Λίβανο, Συρία, Ιορδανία, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Η σημερινή μαύρη επέτειος βρίσκει τον Παλαιστινιακό λαό να βιώνει τη βάρβαρη κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχής ενόψει της επικείμενης προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης μετά την 1η Ιούλη, υπό τη στενή συνεργασία ΗΠΑ - Ισραήλ.

Χτες, στο βωμό της βίας των κατοχικών αρχών έπεσε ένας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος που πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από την πόλη Μπέιτ Αουα, δυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Τον κατηγόρησαν ότι έπεσε σκόπιμα με το αυτοκίνητό του πάνω σε ομάδα στρατιωτών, τραυματίζοντας έναν 21χρονο λοχία.

Αλληλεγγύη από ΠΑΜΕ και ΕΕΔΔΑ

Με ανακοίνωσή του για τη μέρα καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με θύματα τους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνει:

«Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από τη μέρα της Νάκμπα, όταν μετά την επίθεση του Ισραήλ καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 παλαιστινιακά χωριά, σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ 760.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν διά της βίας από την πατρίδα τους για να καταλήξουν πρόσφυγες στις γύρω περιοχές.

Σήμερα, 72 χρόνια μετά την καταστροφή, η επιθετικότητα του Ισραήλ συνεχίζεται και κλιμακώνεται ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξαγγελιών του για περαιτέρω προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό».

Στη δική της ανακοίνωση για τη μέρα της Παλαιστινιακής Νάκμπα, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης σημειώνει ότι η φετινή επέτειος «βρίσκει τον παλαιστινιακό λαό σε πιο δεινή θέση από ποτέ. Μετά τους πολύμηνους και πολύνεκρους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας με πρόσχημα το χτύπημα της Χαμάς, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού να πλήξει την Παλαιστίνη με ανυπολόγιστες μελλοντικές συνέπειες.

Σαν να μην ήταν, όμως, αρκετά αυτά όπως και τόσα άλλα που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός λαός από την εξηντάχρονη και πλέον ισραηλινή στρατοκρατική πολιτική απέναντί του, με την ανοχή και τις ευλογίες όλων των ιμπεριαλιστικών κρατών της Γης, ήρθε τώρα και η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσαρτήσει στο κράτος του Ισραήλ την κοιλάδα του Ιορδάνη.

Η απόφαση αυτή θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ειρήνη και ασφάλεια όχι μόνο της Παλαιστίνης αλλά ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, καταστρέφει και την τελευταία ελπίδα των Παλαιστινίων για τη λύση των δύο κρατών με στόχο την ίδρυση ανεξάρτητου, κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους, στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αντίθετα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου, το ήδη χωρισμένο Κράτος της Παλαιστίνης κατακερματίζεται παραπέρα και, το πιο επικίνδυνο από όλα, η ασφάλειά του εναποτίθεται στο ίδιο το Ισραήλ.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί τον ελληνικό λαό να αγρυπνά μπροστά σε τέτοιες επικίνδυνες αποφάσεις. Να υψώσει τείχη αντίστασης στα σχέδια αυτά του ιμπεριαλισμού, που μετατρέπουν την περιοχή μας σε πυριτιδαποθήκη και τις ζωές μας βορά στις πολεμικές μηχανές του. Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δίκιο του παλαιστινιακού λαού και να βροντοφωνάξουμε:

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση

Στη σκιά της μαύρης επετείου, αναμενόταν αργότερα χτες βράδυ η ορκωμοσία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, με τον 70χρονο ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για πέμπτη φορά στη θέση του πρωθυπουργού. Η νέα κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα συμφωνίας ανάμεσα στον Νετανιάχου με τον (έως πρότινος πολιτικό του αντίπαλο) 60χρονο ε.α. στρατηγό και πρώην αρχηγό του ΓΕΣ του ισραηλινού στρατού, Μπένι Γκαντς, που ηγούνταν του διαλυθέντος σήμερα «Μπλε και Λευκού» μπλοκ. Ο Γκαντς αναλαμβάνει υπουργός Αμυνας στη νέα κυβέρνηση και μετά από 18 μήνες θα γίνει πρωθυπουργός. Τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ένας άλλος πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ειδικών δυνάμεων, ο 66χρονος Γκέντι Ασκενάζι (που προέρχεται από το κόμμα του Γκαντς).


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα ένταση με τους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την ετοιμότητά τους «να αντιμετωπίσουν ξανά» τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας διακήρυξαν οι Ταλιμπάν, μετά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Γάνι για το προχτεσινό μακελειό σε νοσοκομείο της Καμπούλ, με πολλά θύματα, στα οποία περιλαμβάνονταν λεχώνες, νεογνά και νοσηλευτές.

Μετά το μακελειό, ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να χωρίσει τους Αφγανούς» και συμπλήρωσε πως «κανένας Αφγανός δεν είναι ανώτερος από τον άλλο», καταδικάζοντας «όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις», σε μια αναφορά που πολλοί ερμήνευσαν ως πιθανή επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν. Αυτό αυτομάτως θα έθετε υπό αίρεση τη συμφωνία που προ μηνών ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, μετά από «ενεργό στήριξη» των ΗΠΑ, που τη συνδέουν με την ευρύτερη προσπάθειά τους να διασφαλίσουν σημαντική παρουσία στην Κεντρική Ασία, δεδομένης της «ανερχόμενης παρουσίας» της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση που έγινε χτες με στόχο το στρατοδικείο της πόλης Γκαρντές στην επαρχία Πάκτια, με αποτέλεσμα το θάνατο 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 14. Από τη μεριά των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν να συνεργαστούν για να πετύχει η «ειρηνευτική διαδικασία».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι ο Χ. Γκουαϊδό, αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ, συναντήθηκε τον Φλεβάρη στον Λευκό Οίκο με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας μισθοφόρων «Silvercorp», Τζόρνταν Γκούντρο, όπου συνεννοήθηκαν για την επιχείρηση «Γεδεών», την απόπειρα πραξικοπήματος στις 3 και 4 Μάη που οδηγήθηκε σε φιάσκο και τη σύλληψη έως τώρα πάνω από 45 παραστρατιωτικών, ανάμεσά τους και δυο πρώην Αμερικανών πεζοναυτών, που είχαν ρόλο εκπαιδευτή και ήταν υπάλληλοι της εν λόγω εταιρείας. Η βενεζουελάνικη κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδεικνύεται έμπρακτα η εμπλοκή τόσο του Γκουαϊδό όσο και των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κολομβίας από όπου εισέβαλαν οι μισθοφόροι.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ο Μπιλ Ούρμπαν, εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, εξέφρασε χτες συλλυπητήρια στον λαό του Ιράν για το πολύνεκρο ναυάγιο ιρανικού πολεμικού πλοίου από φίλια πυρά στη διάρκεια γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να επικρίνει την Τεχεράνη για την επιλογή της να πραγματοποιήσει ναυτικά γυμνάσια πολύ κοντά στα στρατηγικά στενά του Ορμούζ, από όπου περνούν πάνω από το 20% των διεθνών φορτίων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΣΙΚΑΓΟ-ΡΙΑΝΤ.-- Η αμερικανική εταιρεία «Boeing» υπέγραψε δύο συμβόλαια αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να παραδώσει περισσότερους από 1.000 πυραύλους εδάφους - αέρος και κατά πλοίων επιφανείας στη Σαουδική Αραβία.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει τα εγκλήματα του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του εκφράζει την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, με αφορμή την 72η επέτειο της Νάκμπα. Σε αυτό τονίζει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, που εδώ και 72 χρόνια διεξάγει έναν δίκαιο, πολύχρονο και ηρωικό αγώνα, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων.

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας καταδικάζουμε τα εγκλήματα που πραγματοποιεί σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού το Ισραήλ, έχοντας τη μεθοδευμένη και διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με τη στάση του αυτή ο αμερικάνικος και ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός συμβάλει στην όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και ευρύτερα στην περιοχή.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε και το νέο αμερικανικό σχέδιο, τονίζοντας ότι αυτό διατηρεί και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή, παραχωρεί την Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, το οποίο προχωράει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, διατηρεί τους εποικισμούς.

Εκφράζουμε και σήμερα τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Αυτός ο δίκαιος αγώνας μπορεί να βρει τη δικαίωση μέσα από τη συνέχιση της ανυπότακτης πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση ταυτόχρονα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης.

Για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

Για τη δημιουργία ενιαίου, ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Για το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ