ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε όλα τα «ταμπλό» το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Για απόσυρση των ενεργειακών ομίλων από την κυπριακή ΑΟΖ με πρόσχημα την πανδημία κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ πυκνώνει η «κινητικότητα» για «διευθετήσεις»

Εναρξη σεισμικών ερευνών στην περιοχή που προβλέπεται από τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σχολιάζοντας ότι «αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στη Μεσόγειο, τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού». Ο Ντονμέζ είπε ότι οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και επέκρινε «πολλούς παίκτες», που «στην Ανατολική Μεσόγειο προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός (ενεργειακής) εξίσωσης». Με φόντο την αναστολή (για κάποιους μήνες) γεωτρήσεων που ενεργειακοί κολοσσοί ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ντονμέζ είπε ότι «αυτοί που ήθελαν να μας κρατήσουν εμάς εκτός έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού» και ότι «ίσως να αποσύρθηκαν, χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την (σ.σ. υγειονομική) κρίση» αλλά - πρόσθεσε - «εμείς έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλη με το γεωτρύπανό μας "Φατίχ" σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση».

Στο μεταξύ, την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της δρομολόγησης επικίνδυνων «διευθετήσεων» αναδεικνύουν και ρεπορτάζ (π.χ. του «Αναντολού») σύμφωνα με τα οποία τουρκικές ΜΚΟ εξετάζουν προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς (όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά και τον ΟΗΕ) με αίτημά τους την «επιστροφή» της Κρήτης και άλλων νησιών του Αιγαίου, με την επίκληση πως η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, επειδή μεταφέρει στρατεύματα σε 12 νησιά. Οι ίδιοι μιλούν για «δικαιώματα» που έχει «η Τουρκία βάσει του Διεθνούς Δικαίου πάνω σε 12 νησιά που της ανήκουν στο Αιγαίο, στην Κρήτη, στη Λιβύη, στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη, στην Κριμαία και τη δυτική Θράκη». Χαρακτηρίζουν την κίνησή τους αυτή «όχι συμβολική» αλλά «ουσιαστική».

Ενώ, αποτυπώνοντας και το πώς το ιμπεριαλιστικό παζάρι απλώνεται σε «όλα τα ταμπλό», στο πλαίσιο και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, αναφέρουν πως «αν δεν μιλήσουμε για τα δικαιώματά μας στην Κρήτη και τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα που κατέλαβαν οι Ιταλοί παίρνοντάς τα μέσα από τα χέρια μας κι έπειτα δεν μας τα παρέδωσαν ποτέ μέχρι σήμερα παρά τη συμφωνία ανταλλαγής με τη Λιβύη, τότε κάποιοι θα αμφισβητήσουν ακόμη και τη Γαλάζια Πατρίδα, την παρουσία μας στην Κύπρο, ή τη στάση μας στη Συρία, όπου βρισκόμαστε ως εγγυητές της ασφάλειάς τους. Τώρα με την απόβασή μας στη Μεσόγειο, η οποία εδώ και αιώνες είναι γνωστή ως τουρκική λίμνη, κατόπιν εντολής του Προέδρου μας, δηλώσαμε την ενεργή παρουσία μας...».

Στο μεταξύ, τις διεργασίες σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύουν και δημοσιεύματα γύρω από μια πορεία αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας. Σε τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν αναφορές για διμερείς επαφές που προχωρούν για καθορισμό ΑΟΖ, τις οποίες η ισραηλινή πλευρά διέψευσε. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν σε άλλα ΜΜΕ για τη Μέση Ανατολή (π.χ. «Middle East Eye») ότι «αυτό που επιδιώκουμε (τώρα) είναι η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών μας σχέσεων με την Τουρκία. Οσο δεν προχωρά αυτό, λίγα μπορούμε να πετύχουμε μαζί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν και τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Κύπρου - Ρωσίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, που είχαν «εις βάθος συζήτηση» για τα προβλήματα και στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, «με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και στο αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών», όπως ανακοίνωσε η Λευκωσία.

«Να πέσουν οι τόνοι», ζητάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο μεταξύ, κληθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της είναι «άξονας του κακού», απάντησε ότι όπλα της χώρας «είναι πάντα ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, οι σύμμαχοί μας, που είναι πάντα δίπλα μας και η δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, προσδοκούμε να σταματήσει αυτή η ρητορεία και να σεβαστεί η Τουρκία τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Σχολιάζοντας και διαρροές από την Τουρκία ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος, απάντησε: «Γνωρίζουμε όλοι τη σημασία της Αγιά Σοφιάς και την ανάδειξή της ως ένα μνημείο πολιτιστικό της ανθρωπότητας. Επομένως, περιμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί όλο αυτό το πλαίσιο».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «IRINI» ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Παίρνει «σάρκα και οστά» με αναβαθμισμένη ελληνική συμμετοχή

«Σάρκα και οστά» παίρνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ στα ανοικτά της Λιβύης EUNAVFOR MED «IRINΙ», με πρόσχημα τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην πολύπαθη χώρα, ενώ στην πράξη απλώνει μονάδες της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, ελέγχοντας τον δίαυλο σε κόντρα με άλλα κέντρα.

Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην επιχείρηση. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αναπτύξει και οργανικό ελικόπτερο, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα για εκτέλεση νηοψιών. Η φρεγάτα θα παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα στο Ναύσταθμο Κρήτης για προετοιμασία στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και στη συνέχεια θα ενταχθεί στην επιχείρηση στα τέλη Μάη.

Θυμίζουμε, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες, στην επιχείρηση συμμετέχει ήδη από τη Δευτέρα 4/5 η γαλλική φρεγάτα «Jean Bart», ενώ μια ακόμη, η «Aconit», βρισκόταν καθ' οδόν, «συνεισφέροντας», όπως χαρακτηριστικά λεγόταν από το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, «στην πρόληψη τυχόν αστάθειας στην περιοχή, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Εφ' όλης της ύλης των επικίνδυνων σχεδίων

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνέρχεται σήμερα (σε τηλεδιάσκεψη) με βασικά θέματα τη λεγόμενη Διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, την κατάσταση γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και το Σουδάν, τις επιπτώσεις του Covid-19.

Σε αυτό το φόντο, χτες, με πρωτοβουλία της Ισπανίδας υπουργού Εξωτερικών, έγινε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ισπανίας, Αυστρίας, Δανίας, Ελλάδας, Κροατίας, Κύπρου, Μάλτας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Σουηδίας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ελληνα υπουργού Ν. Δένδια, εστίασαν στην «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας», συμφωνώντας «για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τους εταίρους μας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 στην ασφάλεια και την κοινωνική σταθερότητα».

Συζήτησαν, επίσης, «τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας και συντονισμού με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, που αξιοποιείται και ως πρόσχημα για ενεργότερη παρέμβαση της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα.

Με πρόταση, άλλωστε, της Ισπανίδας υπουργού, συμφωνήθηκε να γίνει, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, μια σύνοδος ΕΕ - κρατών Νοτίου Γειτονίας.

Περαιτέρω, με το βλέμμα στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει απέναντι στην ιμπεριαλιστική ένωση, αναφέρθηκαν «στην ανάγκη μίας συνολικής, αποτελεσματικής αντίδρασης της ΕΕ, εν μέσω της πανδημίας, στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που προέρχεται από τρίτες χώρες, η οποία αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Τέλος, «ανταλλαγή απόψεων» έγινε και για «το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και διασυνδεσιμότητας της ΕΕ, της εξασφάλισης εναλλακτικών ενεργειακών οδών, συμπεριλαμβανομένων των συναφών δυνατοτήτων που διανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σημασία και τις προοπτικές των ΑΠΕ για την προστασία της Μεσογείου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», που μπλέκει όλο και πιο βαθιά τους λαούς της περιοχής στο κουβάρι των ανταγωνισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ