ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάη 2020
Σελ. /28
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιστροφή στην «κανονικότητα» με χειρότερους όρους

Καταγγελίες από σωματεία εργαζομένων, που διαπιστώνουν ότι στις χρόνιες ελλείψεις προστίθενται οι «έκτακτες» προσαρμογές από την πανδημία

Από κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Από κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ
Την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων θωράκισης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας επιχειρεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και βαφτίζοντας το ψάρι κρέας. Με περίσσιο θράσος πανηγυρίζει για τις 4.000 προσλήψεις με ημερομηνία λήξης (από 3 μήνες έως 2 χρόνια), οι οποίες καλύπτουν μόλις το 10% των ελλείψεων κι αυτό μόνο προσωρινά. Επιχειρεί την ωμή εξαπάτηση του λαού, κάνοντας λόγο όχι μόνο για ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και για «εφεδρείες», όταν εξακολουθούν να λείπουν 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές, με τις πιο ήπιες εκτιμήσεις.

Το προκλητικό αφήγημα της κυβέρνησης καταρρέει μπροστά σε όσα μεταφέρουν καθημερινά τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας τις επικίνδυνες συνέπειες από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία, σε «κανονικές» και έκτακτες συνθήκες.

Χωρίς παιδίατρο η Κάλυμνος

Πριν από λίγο καιρό στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλύμνου ένα μικρό παιδί βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν υπήρχε παιδίατρος για την άμεση αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή του.

«Το τελευταίο χρόνο το Νοσοκομείο μας λειτουργεί χωρίς παιδίατρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται προβλήματα σε σχέση με τη φροντίδα των νεογέννητων, αλλά και όλων των παιδιών που χρειάζονται ιατρική μέριμνα, μέχρι και την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγόντων περιστατικών, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών (...)», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου και συνεχίζει:

«Παρά τις προσλήψεις που έγιναν σε λοιπό προσωπικό λόγω της πανδημίας, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τις τρέχουσες ανάγκες, διαφαίνεται ένα μεγάλο κενό ως προς τη μάχιμη θέση του παιδιάτρου (και μάλιστα αυτό το κενό γίνεται μεγαλύτερο λόγω του SARS-CoV-2). Επομένως για άλλη μια φορά προτείνουμε, διεκδικούμε και απαιτούμε την κάλυψη όλων των ελλείψεων σε προσωπικό.

Ειδικά όμως για το Παιδιατρικό Τμήμα, εκφράζοντας και την αγωνία όλου του λαού της Καλύμνου, απαιτούμε άμεσα την πρόσληψη δύο (2) τουλάχιστον παιδιάτρων σε μόνιμες θέσεις. Η μόνιμη δικαιολογία - πρόσχημα ότι δεν υπάρχει προθυμία εκ μέρους των ιατρών για πρόσληψη ειδικά στα νησιά, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, που η πολιτεία όμως οφείλει να αντιμετωπίσει και να λύσει».

Ουδέν μονιμότερον του ...έκτακτου

Στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγινε μια χωροταξική αναδιάταξη κλινικών του νοσοκομείου με τη μετακίνηση και συγχώνευση της Παιδοχειρουργικής, της Νεφρολογικής και της Χειρουργικής, ώστε να δημιουργηθεί Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ).

Δύο μήνες μετά, οι νεφρολόγοι, όπως και γιατροί άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, συνεχίζουν να καλύπτουν με εφημερίες τη ΜΑΚ, η οποία μετακινήθηκε σε άλλο όροφο. Η Νεφρολογική και η Παιδοχειρουργική Κλινική τοποθετήθηκαν στον δεύτερο όροφο δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους.

Η Νεφρολογική διαθέτει τους μισούς θαλάμους νοσηλείας σε σχέση με πριν. Μάλιστα, για να γίνει μια βιοψία ή ένα υπερηχογράφημα νεφρών ή για να τοποθετηθεί ένας καθετήρας αιμοκάθαρσης, θα πρέπει οι νεφροπαθείς και οι γιατροί της κλινικής να μετακινούνται από τον δεύτερο στον τρίτο όροφο (όπου βρίσκονται εξεταστήρια και τα τμήματα υπερήχων κι επεμβάσεων, μέσα στη ΜΑΚ), δηλαδή να διέρχονται μέσα από ένα μολυσμένο περιβάλλον, με αύξηση του κινδύνου μόλυνσης αλλά και διασποράς στο νοσοκομείο. Επιπλέον, το ανεβοκατέβασμα των ασθενών μεταξύ των δύο ορόφων θα απαιτεί και τη συχνή απασχόληση ενός τραυματιοφορέα, ειδικότητα που βρίσκεται σε ανεπάρκεια στο νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Η δυναμική της Παιδοχειρουργικής, μετά τη συγχώνευση με την Νεφρολογική, μειώνεται από 22 κλίνες σε 7 και 2 κούνιες, αδυνατώντας να καλύψει τη νοσηλεία παιδιών που παραπέμπονται για επέμβαση από όλη την Κρήτη, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον, η νοσηλεία σε διπλανούς θαλάμους νεφροπαθών (που πάσχουν συχνά από λοιμώξεις) εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πρόσφατα χειρουργημένων παιδιών.

Το Σωματείο τονίζει: «Είναι προφανές ότι οι μετατοπίσεις αυτές υποβαθμίζουν τη λειτουργία τμημάτων με μοναδικές σε επίπεδο Νότιας Ελλάδας παροχές (...) Επιβεβαιώνονται οι φόβοι που είχαν διατυπωθεί και από το σωματείο και από τους εργαζόμενους ότι η περίοδος μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων θα βρει το νοσοκομείο σε ακόμα μεγαλύτερη υπολειτουργία».

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν να επανέλθουν η Νεφρολογική και η Παιδοχειρουργική Κλινική στην κανονική λειτουργία τους, σε κατάλληλους χώρους με αριθμό κλινών νοσηλείας τουλάχιστον ίσο με αυτόν που διέθεταν πριν από την πανδημία, με χωριστά δωμάτια - εξεταστήρια, με εφημερία - χώρους ανάπαυσης και επαρκή γραφεία γιατρών. Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ τμημάτων και δομών κ.ά.

Και από πάνω απληρωσιά!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο» καταγγέλλει ότι δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 2ο τρίμηνο 2020 (Απρίλης - Μάης - Ιούνης), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει, για άλλη μια φορά, να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων Υγείας!

Αγανάκτηση στους εργαζόμενους - που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας - προκαλεί και η απαράδεκτα χαμηλή αποζημίωση για τις εφημερίες και τη νυχτερινή εργασία, ή σε αργίες και Κυριακές.

Ενδεικτική της «ενίσχυσης» των κρατικών πόρων που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια, που κυμαίνεται από 13 μέχρι 19 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους που αποκαλούσε «ήρωες», ενώ αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ωρομίσθιο για τη 17ωρη ή 24ωρη ενεργή εφημερία, που κυμαίνεται από 4 μέχρι 7 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους, να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή και να δοθεί ουσιαστική αύξηση στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Σε κινητοποίηση για την Υγεία καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας την Τρίτη 26 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στη Λ. Ειρήνης (παλαιά ΚΤΕΛ). Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλει, είναι η ανάκληση των συνδικαλιστικών διώξεων εναντίον του σωματείου από τη διοίκηση του νοσοκομείου, μαζικές προσλήψεις κ.ά.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΕΠ
Δεκάδες υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης

Πρωτοβουλία για σύσκεψη αναλαμβάνει η ΟΕΝΓΕ

Να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να παρέχεται η βέλτιστη φροντίδα σε κάθε ασθενή, και να αποκατασταθεί η ισοτιμία του γιατρού ΤΕΠ με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ απαιτούν με κείμενό τους πάνω από 110 γιατροί που δουλεύουν στα ΤΕΠ σε όλη τη χώρα, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα προχωρήσει σε σύσκεψη το επόμενο διάστημα με τους γιατρούς των ΤΕΠ.

«Παρά το ρητό περιεχόμενο του διορισμού (βάσει ΦΕΚ), στην παρούσα φάση τελούμε υπό μιας ασαφούς και πιθανώς "ερμαφρόδιτης" καταστάσεως. Διότι δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ασκούμε πλήρως την ειδικότητα για την οποία διοριστήκαμε ενώ καλούμαστε να "μεταμορφωθούμε" σε Ιατρούς Επείγουσας Ιατρικής χωρίς να έχουμε επιλέξει κάτι τέτοιο. Ακόμη όμως και για τους συναδέλφους που θα το επέλεγαν προαιρετικά και όχι σχεδόν εκβιαστικά (υπό την απειλή αδυναμίας εξέλιξης και την μονιμότητα υπό αίρεση) αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή και οργάνωση και με την Επείγουσα Ιατρική στην παρούσα φάση να βρίσκεται σε επίπεδο "νεογιλών οδόντων"», υπογραμμίζουν οι γιατροί των ΤΕΠ, επισημαίνοντας ότι γίνονται «ιατρικές πράξεις πέραν των ορίων της ιατρικής μας ειδικότητας με το έωλο επιχείρημα και την επίκληση της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής, που δεν υπήρχε ως οντότητα, αλλά ούτε και ως προαπαιτούμενο στο κείμενο της προκήρυξης. Αυτό όμως δεν συνάδει με την ειδική φροντίδα που απαιτεί κάθε ασθενής που προσέρχεται στο ΤΕΠ».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρουν: «Οφείλουμε να εκπαιδευτούμε για έξι μήνες στην Επειγοντολογία εντός της πρώτης πενταετίας από το διορισμό μας. Αυτό όμως είναι ανέφικτο, διότι τα νοσοκομεία αναφοράς είναι δύο, ένα στην Αττική και ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με δεδομένο ότι είμαστε περίπου 400 ιατροί πανελλαδικά, είναι αδύνατο τα δύο αυτά νοσοκομεία να προσφέρουν σε εύλογο χρόνο την απαιτούμενη εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βορείως των Αθηνών δεν υπάρχει κανένα κέντρο που να προσφέρει εξειδίκευση. Πολύ περισσότερο δεν καθορίζονται Νοσοκομεία Παίδων ως εξειδικευμένα εκπαιδευτικά κέντρα που να παρέχουν με όρους επιστημονικής επάρκειας την εξειδίκευση σε Παιδίατρους και Παιδοχειρουργούς που ήδη έχουν διοριστεί στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων Παίδων!

Πολλά από τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν τις κτιριακές υποδομές ή όλη την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για να λειτουργήσουν ως ενιαίο και αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πολλά επίσης δεν διαθέτουν πλήρως οργανωμένες αίθουσες αναζωογόνησης (...) Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αποστερεί τη δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης (...) γεγονός που καταστρατηγεί την ισοτιμία με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους μας».

Οι γιατροί στα ΤΕΠ διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Αποσύνδεση βαθμολογικής εξέλιξης και της μονιμοποίησης των γιατρών ΤΕΠ από τη λήψη της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής.
  • Οι ειδικευμένοι ιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ που δεν επιθυμούν να λάβουν την εξειδίκευση (ή μέχρι να τη λάβουν εκείνοι που επιθυμούν) να ασκούν αυστηρά και σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού τους την ειδικότητα στο ΤΕΠ ή στην αντίστοιχη κλινική, ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Πλήρη επιστημονική εξέλιξη στην ειδικότητα.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε ιατρούς ΤΕΠ παιδιατρικών νοσοκομείων να εξειδικευτούν σε νοσοκομεία ή κέντρα αναφοράς που καλύπτουν παιδιατρικά επείγοντα.
  • Να δημιουργηθεί η κτιριακή υποδομή για αυτόνομα ΤΕΠ και να παρασχεθεί πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, που να εξασφαλίζει την πλήρη αυτοτέλειά τους και την ποιοτική λειτουργία τους.
Δύο νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 2 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας (σύνολο 2.836). 24 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 90 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των καταγεγραμμένων νεκρών να είναι στους 165 (28,5% γυναίκες), με μέση ηλικία τα 75 έτη. Εχουν ελεγχθεί συνολικά 131.684 κλινικά δείγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ