ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πολύμορφες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού

Από την πρόσφατη κινητοποίηση
Από την πρόσφατη κινητοποίηση
Αύριο, Πέμπτη 21 Μάη, Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθούν δράσεις από σωματεία και φορείς στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) καλεί στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. Θα εκτεθούν ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων και θα δωρίζονται στους περαστικούς από τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Με το στίχο του Πάμπλο Νερούντα, «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», το ΕΕΤΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ενίσχυση όλων των καλλιτεχνών δημιουργών. Στο κάλεσμα μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ολοι εμείς οι εικαστικοί καλλιτέχνες που δημιουργούμε, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες σημερινές συνθήκες, επιβιώνοντας ως αυτοαπασχολούμενοι, ή με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με "μπλοκάκι", ή χωρίς χαρτιά, εκπαιδευτικοί Τέχνης που καλούνται να εργαστούν κάτω από παρακολούθηση με κάμερες, στην εργασιακή επισφάλεια, όλοι όσοι ζούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες που αμφισβητούν την υπόστασή μας, το να δημιουργούμε, το να υπάρχουμε. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από την τέχνη μας!».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα καλούν στις 19.00 στο Θησείο, στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί.

«Πότε ξεκινήσαμε; Κανείς δεν θυμάται πια. Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν. Στις 21 Μάη γινόμαστε κομμάτι ενός βηματισμού. Μιας παγκόσμιας σκηνής που μας ενώνει», αναφέρουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να φέρουν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.3817.369, 210.3833.742 και email: swmateio.ithopoiwn@gmail.com.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε μουσικές διαμαρτυρίες σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό τρίγωνο (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), από τις 19.00 έως τις 20.00 μουσικοί από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας, «τα 100 βιολιά», σύνολο κρουστών, μεγάλο σχήμα τραγουδιστών, καθώς και σύνολο Κρητών με την ορχήστρα και το χορευτικό τους θα δώσουν το «παρών».

Αλλωστε, το τι πρόκειται να συμβεί μας το περιγράφει ο ΠΜΣ στην ανακοίνωσή του.

Στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει: «Μέχρι σήμερα: Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας με τα κέρδη των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Συνεχίζουμε...

21 Μάη 2020: Αθήνα. Ο ήλιος δύει. Η αλυσίδα μεγαλώνει. Μουσικοί πυρήνες γεννιούνται και γεμίζουνε την πόλη μουσική. Η jazz συναντάει την κλασική, το ρεμπέτικο συνομιλεί με το hip-hop, η λαϊκή παράδοση με το avant-garde. Jazz trio, λαϊκές παρέες, σύνολα δωματίου, μπάντες... Ολοι ενώνονται κάτω από το κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σήμερα παίζουμε για έναν άλλο σκοπό. Σήμερα παίζουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Με όλους αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της νέας κρίσης».

Ο ΠΜΣ καλεί μεμονωμένους μουσικούς και σχήματα να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 210.3213.694 και στο dilosi.symmetohis@gmail.com.

Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Την ίδια μέρα, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών μαζί με άλλους φορείς και σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού καλούν σε πολύμορφη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα στις 8 μ.μ., ενώ στις 22 Μάη, στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο καλεί το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τους όρους συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για τους όρους συμμετοχής των σκηνοθετών - σεναριογράφων στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation.

Οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Το ΥΠΠΟΑ τον Απρίλη του 2020 συμπεριέλαβε στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμά του το "Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation". Σκοπός του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, ήταν να στηρίξει τους δημιουργούς και τους συντελεστές του οπτικοακουστικού χώρου οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που είχαν οριστεί στο Ειδικό Πρόγραμμα εξαιρούσαν την πλειονότητα των σκηνοθετών και σεναριογράφων, αφού αναφερόταν πως "δικαίωμα συμμετοχής είχαν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα".

Τα επαγγέλματα του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 του Ν.1296/1982 και του άρθρου 40 του Ν.1469/84 υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υποχρεωτικά και αυτοδίκαια. Οπότε οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι δεν έχουν ΚΑΔ.

Πλήθος δημιουργών και εργαζομένων στον οπτικοακουστικό χώρο πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού την Τρίτη 5 Μαΐου 2020, καταγγέλλοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το Ειδικό Πρόγραμμα. Ζήτησαν "άμεσα να παρθεί η απόφαση να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation χωρίς περιορισμούς".

Την ίδια μέρα στο υπουργείο Πολιτισμού συναντήθηκαν με τον γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, και κατέθεσαν το υπόμνημά τους καθώς και τις υπογραφές που είχαν συγκεντρώσει. Το ίδιο υπόμνημα κατέθεσαν και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο είναι και ο διαχειριστής του Ειδικού Προγράμματος.

Το ΥΠΠΟ δεσμεύτηκε να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να ικανοποιήσει το αίτημα των ενδιαφερόμενων.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, στις 8 Μαΐου 2020, τις κάτωθι διευκρινίσεις:

"Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διευκρινίζει στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας από το ΥΠΠΟΑ τα ακόλουθα:

1.Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης σεναρίων κινηματογραφικών έργων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ γίνονται δεκτές χωρίς την προσκομιδή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, εφόσον πληρούνται απαρέγκλιτα οι υπόλοιποι όροι του προγράμματος.

2.Οι αιτούντες των οποίων οι προτάσεις θα επιλεγούν για την χρηματοδότηση με το ποσό των 2.500 ευρώ, οφείλουν να προσκομίσουν τα σχετικά με τον ΚΑΔ έγγραφα κατά την υπογραφή της Σύμβασης προκειμένου να τους καταβληθεί η χρηματοδότηση".

Προς μεγάλη έκπληξη όμως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με νέα ανάρτησή του, μετά από πέντε μέρες, στις 13 Μαΐου 2020, διευκρινίζει πως για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής απαιτείται απαραιτήτως να έχουν ενεργό ΚΑΔ όλοι οι συντελεστές (παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος).

Παρότι έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι με το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καμία απάντηση δε δόθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση που διαμορφώθηκε μόνο ως παλινωδία και εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί και μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Γιατί, παρότι πάρθηκε απόφαση οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης σεναρίων κινηματογραφικών έργων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ να γίνονται δεκτές χωρίς την προσκομιδή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, αυτό μέσα σε λίγες μέρες άλλαξε;

2. Αν το ΥΠΠΟ θα προχωρήσει στην αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο δικαίωμα υποβολής πρότασης από όλους τους δημιουργούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους».

Ερχεται το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει διαδικτυακά και παρουσιάζει 210 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τρία διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, Film Forward (πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ), ενώ δυναμικό «παρών» δίνει το ελληνικό ντοκιμαντέρ με 77 παραγωγές. Θα υπάρχουν ντοκιμαντέρ για παιδιά.

Στο www.filmfestival.gr μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δωρεάν τα ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ έως την Πέμπτη 28 Μάη. Στη σελίδα του Φεστιβάλ υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα ντοκιμαντέρ. Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

«Εφυγε» ο Μισέλ Πικολί

«Φτωχότερος» είναι από χτες ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος, που αποχαιρέτησε έναν από τους «γίγαντές» του, τον μεγάλο Γάλλο ηθοποιό Μισέλ Πικολί, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Από τους πιο γνωστούς Γάλλους ηθοποιούς του 20ού αιώνα, πολυβραβευμένος, πρωταγωνίστησε σε ταινίες σκηνοθετών όπως οι Λουίς Μπουνιουέλ, Μάρκο Φερέρι, Κώστας Γαβράς, Κλοντ Λελούς, Νάνι Μορέτι, Ζακ Ριβέτ, Αλφρεντ Χίτσκοκ, Ζαν - Λικ Γκοντάρ, Αλέν Ρενέ, ενώ συνεργάστηκε και με τον μεγάλο Ελληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στη «Σκόνη του χρόνου» (2008). Ενσάρκωσε εκατοντάδες ρόλους με ευαισθησία και βαθιά υποκριτική ουσία, και δεν είναι τυχαίο ότι σπουδαίοι σκηνοθέτες μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Σημαντική ήταν η παρουσία του και στο θέατρο, σε μια πλούσια καριέρα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη για πάνω από 7 δεκαετίες.

Ο Μισέλ Πικολί είχε αποσπάσει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών (1980) και την Αργυρή Αρκτο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου από κοινού με τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ (1982).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ