ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Να λειτουργήσει χωρίς εκπτώσεις η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Επειτα από πίεση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την αρχή του χρόνου, συζητήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο προγραμματισμός για τη στέγαση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που πρέπει να αρχίσει από τον Σεπτέμβρη.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, τάχθηκε υπέρ τού να γίνει διαγωνισμός για τη μίσθωση ακινήτων για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων (για τις 102 από τις 125 αίθουσες που χρειάζονται), επισημαίνοντας όμως τις «σοβαρές ευθύνες της δημοτικής αρχής για την καθυστέρησή του» και σημειώνοντας ότι «η πολύμηνη καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί διαγωνισμοί να κηρυχθούν άγονοι».

Για τις υπόλοιπες 23 αίθουσες που χρειάζονται, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι δεν πρέπει να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες χρησιμοποιώντας αίθουσες που σήμερα καλύπτουν άλλες παράλληλες εκπαιδευτικές λειτουργίες.

Και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα:

-- Στο 72ο Δημοτικό (Θησείο) το υπουργείο προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένας βοηθητικός χώρος 25 τ.μ. που χρησιμοποιεί το ολοήμερο σαν μικρή τραπεζαρία.

-- Στο 1ο Δημοτικό (Παγκράτι) το εισηγητικό προτείνει να καταργηθεί η αίθουσα Μουσικής για τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου.

-- Στο 162ο Δημοτικό (Κολωνός) έχει καταργηθεί η αίθουσα της Μουσικής εδώ και τρία χρόνια και ήδη τη χρησιμοποιεί το 115ο Νηπιαγωγείο. Οχι μόνο δεν υπάρχει άλλη αίθουσα που να μπορεί να αξιοποιηθεί όπως προτείνει το υπουργείο, αλλά πλέον υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και στο Δημοτικό.

-- Στα 38ο - 120ό Δημοτικά (Ανω Κυψέλη) έχει καταργηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων και ήδη χρησιμοποιείται από το Νηπιαγωγείο.

-- Η πρόταση του υπουργείου για τα 44ο - 114ο Νηπιαγωγεία (Γούβα) είναι η επιπλέον αίθουσα να πάει σε Δημοτικό που είναι 600 μ. μακριά από το Νηπιαγωγείο.

-- Στο 48ο Νηπιαγωγείο (Θησείο) καθώς και σε 3 Νηπιαγωγεία της 2ης Δημοτικής Κοινότητας σήμερα χρησιμοποιούνται διάδρομοι αντί για αίθουσες.

-- Το 109ο Νηπιαγωγείο (Κυψέλη) σήμερα φιλοξενείται σε όροφο και όχι στο ισόγειο του κτιρίου.

«Θέλουμε ο δήμος να έχει έναν σχεδιασμό που να περιλαμβάνει και ιδιόκτητα σχολεία, γιατί τα περισσότερα μισθωμένα κοστίζουν ακριβά και είναι ακατάλληλα κτίρια. Δεν πρέπει ο δήμος να βγάλει την υποχρέωση ξεκινώντας απλά ένα διαγωνισμό. Πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ισχύει ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε σχολεία μέσα σε πέντε μήνες, μπορεί όμως να υπάρξει σχεδιασμός για την κατασκευή τους», υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός και έφερε παραδείγματα οικοπέδων που υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό, στο Μετς, στις Τρεις Γέφυρες, στο 6ο Διαμέρισμα κ.α.

«Ταυτόχρονα, μπορούμε να δούμε και την επέκταση των κτιρίων σε υπάρχοντα Νηπιαγωγεία όπως στα 68ο - 88ο Νηπιαγωγεία στην πλ. Πλυτά και τα 44ο - 114ο Νηπιαγωγεία στη Γούβα, με τη δημιουργία νέων αιθουσών, που μπορεί να γίνει με μια πιο γρήγορη διαδικασία», είπε και ζήτησε από τον δήμο αναλυτική ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των παιδιών όταν ολοκληρωθούν οι εγγραφές, «ώστε να γίνουν "τα αδύνατα δυνατά" και να λειτουργήσει χωρίς εκπτώσεις η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την επιστροφή των χρημάτων των σχολικών εκδρομών

Την πλήρη αποζημίωση των μαθητών και των οικογενειών τους για τις φετινές σχολικές εκδρομές που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας ζητά με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην Ερώτηση, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Με ΠΝΠ της 13-04-2020 (άρθρο 70) η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει για τις σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας οι μαθητές και οι οικογένειές τους να συμπεριλαμβάνονται στους "πελάτες", στους οποίους μια τουριστική επιχείρηση δύναται να προσφέρει, αντί της επιστροφής χρημάτων, ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του (voucher).

Στην ίδια κατεύθυνση, η Κομισιόν με τον πρόσφατο Οδηγό που εξέδωσε επικροτεί την απαράδεκτη πρακτική των voucher, προτρέποντας μάλιστα τις αεροπορικές εταιρείες "να τα καταστήσουν περισσότερο ελκυστικά", ώστε οι δικαιούχοι να τα αποδέχονται χωρίς να ζητούν πλήρη αποζημίωση από αεροπορικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία.

Υπογραμμίζεται ότι κανένας δεν γνωρίζει αν την επόμενη/ες σχολική χρονιά/ές θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και με ποιες προϋποθέσεις, κόστος ή προορισμό, ενώ στο επίπεδο του Γενικού Λυκείου δεν είναι σίγουρο ότι οι μαθητές θα είναι στο ίδιο σχολείο την επόμενη/ες χρονιά/ές (με δεδομένο ότι για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους θα πρέπει να περιμένουν 18 μήνες), επειδή μπορεί να έχουν αποφοιτήσει ή αλλάξει σχολείο.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις και κατευθύνσεις ευνοούν τους ομίλους αερομεταφορών και ταξιδιωτικών πρακτορείων σε βάρος χιλιάδων οικογενειών που έχουν πληρώσει με πολλές θυσίες τη συμμετοχή των παιδιών τους στις εκδρομές των σχολείων. Ηδη υπάρχουν τουριστικά πρακτορεία που αρνούνται την επιστροφή χρημάτων.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των επιβατών, και εν προκειμένω των μαθητών και των οικογενειών τους, να λάβουν πλήρη αποζημίωση για τα χρήματα που από το υστέρημά τους έχουν καταβληθεί για εκδρομές οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας της Covid-19 και καταχρηστικά παρακρατούν οι όμιλοι;».

  • Θυμίζουμε ότι η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να επιστραφούν άμεσα στους γονείς τα χρήματα των σχολικών εκδρομών που ακυρώθηκαν.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρέμβαση διεκδίκησης για το πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

Το αίτημα για ελεύθερους χώρους, χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, δωρεάν προσβάσιμους για όλο το λαό, μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, πρόβαλαν οι Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την παρέμβαση «καλλωπισμού» που πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων με αίτημα αιχμής να δοθούν για χρήση στο λαό της περιοχής τα δύο στρατόπεδα, «Καρατάσου» και «Παύλου Μελά».

Τα μέλη των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη ξεχορτάριασαν ένα μεγάλο τμήμα του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», έβαψαν παγκάκια που έχουν αφεθεί να ρημάζουν, έβαψαν τοίχους των εγκαταλειμμένων κτιρίων και στη συνέχεια έγραψαν συνθήματα, μέσα από τα οποία πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να πληρώσει ο λαός και τη νέα κρίση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας. Με μεράκι και διάθεση, άοκνα, αφιέρωσαν χρόνο για να ομορφύνουν το χώρο, που χρόνια τώρα η ΚΝΕ μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, φιλοξενώντας πολύμορφες δράσεις αθλητισμού, πολιτισμού κ.λπ.

Ταυτόχρονα, έστειλαν το μήνυμα σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές, στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες που ορέγονται να βάλουν στο χέρι τα «φιλέτα» γης και να κερδοσκοπήσουν τόσο από τη διαμόρφωση όσο και από τη μετέπειτα αξιοποίησή του, ότι ο λαός και η νεολαία της περιοχής δεν θα επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια για επιχειρηματική εκμετάλλευση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ευρύτερα.

Το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση να γίνουν άμεσα οι εργασίες στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», που αφορούν χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
  • Αμεσα να προχωρήσουν έργα καθαριότητας και συντήρησης στα στρατόπεδα «Καρατάσου» και «Παύλου Μελά».
  • Να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, με χώρους άθλησης, αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν για όλο το λαό, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Να μην αξιοποιηθούν ως κερδοφόρα πεδία επενδύσεων από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Να διεκδικηθεί κρατική χρηματοδότηση και να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα για εκτεταμένα έργα δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Να αναβαθμιστούν λειτουργικά και αισθητικά οι ήδη υπάρχοντες κοινόχρηστοι χώροι.
  • Να αξιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις γης και να διεκδικηθούν νέες για δημιουργία οργανωμένου δημόσιου χώρου που θα εξυπηρετεί τις πολύπλευρες ανάγκες του λαού της περιοχής.
Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Συνέχεια στην πλούσια δραστηριότητα δίνουν αυτές τις μέρες οι Τομεακές Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις Οικονομικές Σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ κάνουν εκδήλωση με τίτλο: «Η επαναστατική θεωρία, δύναμη στη δράση μας. Ο στοχαστής, επιστήμονας, επαναστάτης Καρλ Μαρξ», στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Βελισσαρίου 5). Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούσγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Η ΤΟ Υγείας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Capitalism is the virus! Η υγεία θυσία στο βωμό του κέρδους», στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ταξίδης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης.

Συναυλία για «το σχολείο των αναγκών μας»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» και οι Ενώσεις Γονέων Βύρωνα και Καισαριανής διοργανώνουν εκδήλωση και συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα «για ένα σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης».

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Την ορχήστρα θα αποτελούν οι: Μητροφάνης Θωμάς, Πασχαλιάς Αστέρης, Perticola Laura, Παπαχριστοδούλου Ασημίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ