Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Να λειτουργήσει χωρίς εκπτώσεις η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Επειτα από πίεση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την αρχή του χρόνου, συζητήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο προγραμματισμός για τη στέγαση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που πρέπει να αρχίσει από τον Σεπτέμβρη.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, τάχθηκε υπέρ τού να γίνει διαγωνισμός για τη μίσθωση ακινήτων για τις ανάγκες των νηπιαγωγείων (για τις 102 από τις 125 αίθουσες που χρειάζονται), επισημαίνοντας όμως τις «σοβαρές ευθύνες της δημοτικής αρχής για την καθυστέρησή του» και σημειώνοντας ότι «η πολύμηνη καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί διαγωνισμοί να κηρυχθούν άγονοι».

Για τις υπόλοιπες 23 αίθουσες που χρειάζονται, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι δεν πρέπει να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες χρησιμοποιώντας αίθουσες που σήμερα καλύπτουν άλλες παράλληλες εκπαιδευτικές λειτουργίες.

Και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα:

-- Στο 72ο Δημοτικό (Θησείο) το υπουργείο προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένας βοηθητικός χώρος 25 τ.μ. που χρησιμοποιεί το ολοήμερο σαν μικρή τραπεζαρία.

-- Στο 1ο Δημοτικό (Παγκράτι) το εισηγητικό προτείνει να καταργηθεί η αίθουσα Μουσικής για τις ανάγκες του Νηπιαγωγείου.

-- Στο 162ο Δημοτικό (Κολωνός) έχει καταργηθεί η αίθουσα της Μουσικής εδώ και τρία χρόνια και ήδη τη χρησιμοποιεί το 115ο Νηπιαγωγείο. Οχι μόνο δεν υπάρχει άλλη αίθουσα που να μπορεί να αξιοποιηθεί όπως προτείνει το υπουργείο, αλλά πλέον υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και στο Δημοτικό.

-- Στα 38ο - 120ό Δημοτικά (Ανω Κυψέλη) έχει καταργηθεί η αίθουσα εκδηλώσεων και ήδη χρησιμοποιείται από το Νηπιαγωγείο.

-- Η πρόταση του υπουργείου για τα 44ο - 114ο Νηπιαγωγεία (Γούβα) είναι η επιπλέον αίθουσα να πάει σε Δημοτικό που είναι 600 μ. μακριά από το Νηπιαγωγείο.

-- Στο 48ο Νηπιαγωγείο (Θησείο) καθώς και σε 3 Νηπιαγωγεία της 2ης Δημοτικής Κοινότητας σήμερα χρησιμοποιούνται διάδρομοι αντί για αίθουσες.

-- Το 109ο Νηπιαγωγείο (Κυψέλη) σήμερα φιλοξενείται σε όροφο και όχι στο ισόγειο του κτιρίου.

«Θέλουμε ο δήμος να έχει έναν σχεδιασμό που να περιλαμβάνει και ιδιόκτητα σχολεία, γιατί τα περισσότερα μισθωμένα κοστίζουν ακριβά και είναι ακατάλληλα κτίρια. Δεν πρέπει ο δήμος να βγάλει την υποχρέωση ξεκινώντας απλά ένα διαγωνισμό. Πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ισχύει ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε σχολεία μέσα σε πέντε μήνες, μπορεί όμως να υπάρξει σχεδιασμός για την κατασκευή τους», υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός και έφερε παραδείγματα οικοπέδων που υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό, στο Μετς, στις Τρεις Γέφυρες, στο 6ο Διαμέρισμα κ.α.

«Ταυτόχρονα, μπορούμε να δούμε και την επέκταση των κτιρίων σε υπάρχοντα Νηπιαγωγεία όπως στα 68ο - 88ο Νηπιαγωγεία στην πλ. Πλυτά και τα 44ο - 114ο Νηπιαγωγεία στη Γούβα, με τη δημιουργία νέων αιθουσών, που μπορεί να γίνει με μια πιο γρήγορη διαδικασία», είπε και ζήτησε από τον δήμο αναλυτική ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των παιδιών όταν ολοκληρωθούν οι εγγραφές, «ώστε να γίνουν "τα αδύνατα δυνατά" και να λειτουργήσει χωρίς εκπτώσεις η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοντέινερ αντί για νέα νηπιαγωγεία(2023-04-01 00:00:00.0)
Φιάσκο η δίχρονη Προσχολική Αγωγή στον δήμο Νεάπολης - Συκεών(2021-06-18 00:00:00.0)
Διεκδικούν λύσεις μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς(2019-09-05 00:00:00.0)
Προκάτ αίθουσες η απάντηση του δήμου για την Προσχολική Αγωγή(2019-07-24 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή(2019-07-19 00:00:00.0)
Χρονίζει η διαδικασία ανέγερσης σχολείων(2002-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ