Τετάρτη 27 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Παρεμβάσεις για τις κλινικές ασκήσεις των φοιτητών Ιατρικής

Διαμαρτυρία στον κοσμήτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» της σχολής, με αφορμή την έναρξη των κλινικών ασκήσεων, αλλά και το ζήτημα της εξεταστικής.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται καθώς, όπως λένε, δεν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση για την έναρξη των κλινικών ασκήσεων και πολλοί φοιτητές δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην πόλη των σπουδών τους για να τις παρακολουθήσουν. Επιπλέον, βαρύνονται οι ίδιοι για τα μέσα ατομικής προστασίας, που δεν παρέχονται από τη σχολή, ενώ στους φοιτητές που θα μπουν στα νοσοκομεία δεν θα γίνουν μοριακά τεστ, αλλά καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης και, αν θέλουν, να κάνουν δωρεάν τεστ αντισωμάτων.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημειώνουν ότι αυτά δημιουργούν ερωτήματα και ανησυχία στους φοιτητές, καθώς δεν διασφαλίζουν τόσο τη δική τους υγεία όσο και των υγειονομικών και των ασθενών. «Για ακόμα μια φορά επικαλούνται την ατομική ευθύνη για τη δημόσια υγεία, αποκρύπτοντας τις ευθύνες του κράτους. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πολλοί από εμάς μπαίνουν σε κλινικές με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς όπως η Ογκολογική και η Αιματολογική κλινική, και σε κλινικές με ευπαθείς ομάδες. Σχολή, πρυτανεία και υπουργείο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι η υγεία του λαού αποτελεί κόστος αντί για δικαίωμα, βλέπουμε τις ανάγκες και τα αιτήματα πολλών συναδέλφων να μένουν ανικανοποίητα», σημειώνουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» και απαιτούν μια σειρά μέτρα για την προστασία των φοιτητών και για να μην αποκλειστεί κανείς από τις ασκήσεις, το εξάμηνο και την εξεταστική.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε παρέμβαση στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ προχώρησε η Τομεακή Οργάνωση Υγείας της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το πρωί της Δευτέρας, που ξεκίνησε η άσκηση για περισσότερους από 800 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στις πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο θα πραγματοποιήσουν άσκηση περίπου 300 φοιτητές, που από την πρώτη στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα, όπως το ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί για αυτούς τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων των σχολών.

Με κεντρικό σύνθημα της παρέμβασης «Τα καλυμμένα στόματα συνεχίζουν να διεκδικούν», τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με φοιτητές και εργαζόμενους του χώρου, αρκετοί από τους οποίους εξέφρασαν τους φόβους τους για τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η κλινική άσκηση. Τα μέλη της ΚΝΕ, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως η εξαγγελία για επιστροφή στην «κανονικότητα» της λειτουργίας των νοσοκομείων είναι η ίδια «κανονικότητα» που στο όνομα της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας άφηνε και συνεχίζει να αφήνει εκτεθειμένους σε τεράστιους κινδύνους φοιτητές, εργαζόμενους και ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ