ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Βδομάδα δράσης στα τέλη Ιούνη απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Πλούσια και γόνιμη συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Μεσσήνης
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Μεσσήνης
Με αντικείμενο την οργάνωση του αγώνα απέναντι στα ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα με τα οποία βρίσκει η «επόμενη μέρα» της πανδημίας την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, συνεδρίασε, χτες, στη Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πείρα από τη δράση του προηγούμενου διαστήματος και η οργάνωση νέων συντονισμένων κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται με βάση τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να διοργανωθεί βδομάδα αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους. Για την καλύτερη προετοιμασία της θα συνεδριάσουν άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Να μην πληρώσουμε πάλι την οικονομική κρίση, για την οποία δεν ευθυνόμαστε!

Στην εισήγησή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, τα οποία αναμένεται να οξυνθούν με τη νέα οικονομική κρίση και μπροστά στη νέα ΚΑΠ που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο, ενώ για τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν κοψοχρονιά τα αρνιά τους το Πάσχα, οι αγρότες που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές, δεν πήραν τίποτα ως αποζημίωση, μόνο υποσχέσεις και λόγια παρηγοριάς. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε, έχουν ανακοινωθεί δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω άμεσων και έμμεσων ενισχύσεων, για τους χονδρέμπορους τροφίμων και τους βιομηχάνους, όπως οι εκκοκκιστές, τα μονοπώλια της ιχθυοκαλλιέργειας (ουσιαστικά πρόκειται για έναν επιχειρηματικό όμιλο), για να σωθούν τα κέρδη τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν αυτήν την περίοδο για μια σειρά από προϊόντα, στο γεγονός ότι χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι βλέπουν ένα μέρος των προϊόντων τους να μένει αδιάθετο ή να δίνεται σε τιμές κόστους, την ώρα που μεσάζοντες και μεγαλέμποροι αισχροκερδούν σε βάρος τους. Γι' αυτό το ζήτημα ήρθε πλούσια πείρα από κινητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε Μεσσήνη, Ηλεία και αλλού.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στη «συμβολαιακή γεωργία», σημειώνοντας πως η επέκτασή της αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για τη συγκέντρωση της παραγωγής από τα μονοπώλια και στον αγροτικό χώρο.

Σημαντικό πρόβλημα που αναδείχτηκε εισηγητικά και με τοποθετήσεις είναι το ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως ενώ είμαστε στον Ιούνη του 2020, έχει πληρωθεί μόλις το 65% των αποζημιώσεων του 2019! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Ετσι, αποφασίστηκε την 1η Ιούλη να γίνουν συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ, με ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων και με βάση τα τοπικά προβλήματα.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα προβλήματα με τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, οι δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, καθώς και το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε χτες και κινείται στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, με σειρά διευθετήσεων για την καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής που πλήττει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση και τη δράση των αγροτικών συλλόγων

Με φόντο αυτήν την ολομέτωπη επίθεση, υπογραμμίστηκε η πλατύτερη αναγνώριση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και της σημασίας της για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Τονίστηκε ωστόσο ότι μόνο μέσα από τη μαζική οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων στους Συλλόγους και την ουσιαστική λειτουργία τους μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης, στο να υπάρχει συνέχεια στη δράση, να εκφραστούν οι θετικές διαθέσεις που υπάρχουν σε ένα κομμάτι του κόσμου αυτήν την περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, να οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά και ταυτόχρονα να προετοιμαστούν καλύτερα η μάχη των αρχαιρεσιών σε Αγροτικούς Συλλόγους που γίνονται αυτό το διάστημα και η συγκρότηση νέων Ομοσπονδιών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις με τη σφραγίδα της ΚΑΠ

Υπερψήφισαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Με την ψηφοφορία επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», το οποίο περιέχει σειρά διευθετήσεων και προσαρμογών για την καλύτερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ στον αγροτικό τομέα. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι εκτός από τη ΝΔ, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι 78 συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος 108 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών προηγούμενων ετών που χαρακτηρίστηκαν «μη συμβατές με το ενωσιακό Δίκαιο». Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη χαριστική βολή στους συνεταιρισμούς, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που ορέγονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Προβλέπεται ακόμα η πώληση των κτηνιατρικών φαρμάκων διαδικτυακά, που σημαίνει χωρίς κανέναν έλεγχο. Ακόμα περιέχονται μεν αυστηρές διατάξεις για τις ελληνοποιήσεις, που όμως θα αποτελούν κενό γράμμα όσο παραμένουν αποψιλωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ανεξέλεγκτοι οι βιομήχανοι. Για τον ΕΛΓΑ, προβλέπεται η πρόσληψη δύο νομικών, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απολύσεων γεωτεχνικών. Ενδεικτικές είναι ακόμα οι διατάξεις που προβλέπουν την περισυλλογή των νεκρών ζώων, με το κόστος να βαραίνει τον αγρότη, όπως και τη μεταφορά των εγγειοβελτιωτικών έργων στους ΟΤΑ, που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη χτεσινή συζήτηση, εκτός από την κριτική στο νομοσχέδιο, μετέφερε στη Βουλή την αγωνία που εκφράζουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Μάη. Οπως τόνισε, μένουν χωρίς εισόδημα και την ίδια ώρα θα πρέπει να πληρώσουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τα χαράτσια, τα πανάκριβα αγροτικά εφόδια κ.ο.κ. Οσο για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, παρά τις υψηλές εισφορές που καταβάλλουν, είναι από κουτσουρεμένες έως μηδενικές και δεν τις παίρνουν έγκαιρα. Η Δ. Μανωλάκου απαίτησε την άμεση και στο 100% αποζημίωση των αγροτών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στην απαξίωση του ΕΛΓΑ, η οποία φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και την οποία μαρτυρούν η έλλειψη προσωπικού, οι απολύσεις γεωτεχνικών συμβασιούχων εν μέσω πανδημίας, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, αλλά και το γεγονός ότι από το 2011 το κράτος δεν έχει δώσει δεκάρα στον Οργανισμό, αν και ο νόμος προβλέπει τη χρηματοδότησή του κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 ή 35 εκατ. ευρώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες της Θεσσαλίας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, με την οποία ανέδειξε την ανάγκη για άμεση αποζημίωση, στο 100%, των αγροτών της Θεσσαλίας, των οποίων οι καλλιέργειες σχεδόν καταστράφηκαν στο διάστημα 20 - 26 Μάη από τις έντονες χαλαζοπτώσεις, τις βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ακόμα ότι ένα μέρος της καταστροφής των καλλιεργειών οφείλεται στην έλλειψη στοιχειωδών έργων υποδομής, όπως εγγειοβελτιωτικών έργων, αποστραγγιστικών, αντιχαλαζικής προστασίας κ.ο.κ. Οπως σημείωσε, με τις καταστροφές αυτές «αναδεικνύονται για πολλοστή φορά και στη Θεσσαλία οι τεράστιες ευθύνες, αφενός μεν κυβερνήσεων, αλλά και Περιφέρειας και τοπικών αρχών, Τοπικής Διοίκησης, δήμων, όπως και άλλων αρμόδιων φορέων, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ.».

«Πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», ανέφερε, «που καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους, χωρίς ουσιαστική αποζημίωση, αφού η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ είναι πλημμελής έως ανύπαρκτη, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα και μία πολιτική στο σύνολό της, μια αντιαγροτική πολιτική, τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ», που τσακίζει το αγροτικό εισόδημα, ξεκληρίζει σταδιακά τη φτωχή και μεσαία αγροτιά για να συγκεντρώσει τη γη στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, ανέφερε απλώς ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν τις ζημιές, χωρίς να αναλάβει δέσμευση για 100% αποζημίωση των αγροτών. Οσον αφορά την έλλειψη υποτυπωδών έργων στις περιοχές ανέφερε ότι «προγραμματίζονται εγγειοβελτιωτικά» σε όλη τη χώρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποιο χρονοδιάγραμμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ