Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις με τη σφραγίδα της ΚΑΠ

Υπερψήφισαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Με την ψηφοφορία επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», το οποίο περιέχει σειρά διευθετήσεων και προσαρμογών για την καλύτερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ στον αγροτικό τομέα. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι εκτός από τη ΝΔ, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι 78 συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος 108 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών προηγούμενων ετών που χαρακτηρίστηκαν «μη συμβατές με το ενωσιακό Δίκαιο». Πρόκειται για διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη χαριστική βολή στους συνεταιρισμούς, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που ορέγονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Προβλέπεται ακόμα η πώληση των κτηνιατρικών φαρμάκων διαδικτυακά, που σημαίνει χωρίς κανέναν έλεγχο. Ακόμα περιέχονται μεν αυστηρές διατάξεις για τις ελληνοποιήσεις, που όμως θα αποτελούν κενό γράμμα όσο παραμένουν αποψιλωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ανεξέλεγκτοι οι βιομήχανοι. Για τον ΕΛΓΑ, προβλέπεται η πρόσληψη δύο νομικών, όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απολύσεων γεωτεχνικών. Ενδεικτικές είναι ακόμα οι διατάξεις που προβλέπουν την περισυλλογή των νεκρών ζώων, με το κόστος να βαραίνει τον αγρότη, όπως και τη μεταφορά των εγγειοβελτιωτικών έργων στους ΟΤΑ, που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη χτεσινή συζήτηση, εκτός από την κριτική στο νομοσχέδιο, μετέφερε στη Βουλή την αγωνία που εκφράζουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Μάη. Οπως τόνισε, μένουν χωρίς εισόδημα και την ίδια ώρα θα πρέπει να πληρώσουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τα χαράτσια, τα πανάκριβα αγροτικά εφόδια κ.ο.κ. Οσο για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, παρά τις υψηλές εισφορές που καταβάλλουν, είναι από κουτσουρεμένες έως μηδενικές και δεν τις παίρνουν έγκαιρα. Η Δ. Μανωλάκου απαίτησε την άμεση και στο 100% αποζημίωση των αγροτών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στην απαξίωση του ΕΛΓΑ, η οποία φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και την οποία μαρτυρούν η έλλειψη προσωπικού, οι απολύσεις γεωτεχνικών συμβασιούχων εν μέσω πανδημίας, ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, αλλά και το γεγονός ότι από το 2011 το κράτος δεν έχει δώσει δεκάρα στον Οργανισμό, αν και ο νόμος προβλέπει τη χρηματοδότησή του κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 ή 35 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ