Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Καταγγέλλει μεγάλες καθυστερήσεις και επιβάρυνση των ασθενών για τα διαγνωστικά τεστ

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς και στο θέμα των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλά για... «μέτρα θωράκισης των νησιών», το Σωματείο καταγγέλλει ότι η αποστολή των δειγμάτων από τα προληπτικά τεστ πριν από τακτικά χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες γίνεται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στην Αθήνα και όχι στο Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού... στο «δημόσιο» - εμπορευματοποιημένο πανεπιστήμιο το τεστ κοστίζει 4 φορές παραπάνω απ' ό,τι στο ΕΚΕΑ!

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις των χειρουργείων και των θεραπειών για μεγάλο αριθμό ογκολογικών ή άλλων χρόνιων ασθενών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Σωματείο, την προηγούμενη βδομάδα τα αποτελέσματα του τεστ ήταν αμφισβητούμενα, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ασθενείς να αναγκάζονται να επαναλάβουν την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο, προκειμένου να μην αναβληθούν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις ή θεραπείες τους.

«H αποστολή των τεστ στην Αθήνα είναι ακόμα μια επιπλέον ταλαιπωρία όταν στο νοσοκομείο υπάρχει ιολογικό εργαστήριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τα εκτελέσει», σημειώνει το Σωματείο.

«Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά», προσθέτει, «το γεγονός ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, όσο η εφαρμογή τους εγκλωβίζεται στα στενά πλαίσια της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Στη λογική αυτή οφείλεται η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, αντιδραστηρίων κ.λπ. που στην ουσία δεν επιτρέπουν μια σχετικά απλή εξέταση όπως είναι το μοριακό τεστ για το SARS-CoV-2 να πραγματοποιείται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν για όλους. Προφανώς, στόχος είναι και σ' αυτήν την περίπτωση το κόστος αναγκών περίθαλψης - πέρα από κάποιες στοιχειώδεις παροχές - να μετακυλίεται σταδιακά στους ίδιους τους ασθενείς».

Το Σωματείο διεκδικεί: Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε διαγνωστικά μοριακά τεστ ώστε να είναι δυνατή η εκτεταμένη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων και των επαφών τους. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ ώστε να στελεχωθεί επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να διαθέτει επάρκεια υλικών και να γίνει κατάλληλο για τη διενέργεια αυτών των τεστ. Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κορονοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία. Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2. Η διενέργεια του τεστ να γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους βάσει επιστημονικών ενδείξεων. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ