ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υπάχθηκαν μέσα σε μια βδομάδα στην αντεργατική «Συν-Εργασία»

Παραπέρα χτύπημα στην πλήρη απασχόληση και τους μισθούς

Το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί από την εργοδοσία στο νέο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ήδη από την πρώτη βδομάδα εφαρμογής του, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Κυριακή.

Το νέο «δώρο» της κυβέρνησης στο κεφάλαιο, «κουμπώνοντας» στα αντεργατικά μέτρα της περιόδου της πανδημίας και στο τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να μετατρέπει μονομερώς τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, οδηγώντας σε μειώσεις μισθών έως και 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γ. Βρούτσης, στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μόλις μέσα στην πρώτη βδομάδα λειτουργίας του έχουν ενταχθεί 30.990 εργαζόμενοι σε 2.694 επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι σε σχετικό ερώτημα που του έγινε, δεν έδωσε στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί στο άλλο εργαλείο εκ περιτροπής εργασίας που εξακολουθεί να διαθέτει η εργοδοσία, με προγενέστερη μνημονιακή νομοθεσία.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου το γεγονός ότι και αυτό το αντεργατικό μέτρο της «Συν-Εργασίας» ήρθε για να μείνει, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το επεκτείνει και μετά τον Οκτώβρη...

Σε πλήρη ισχύ όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά μιας σειράς περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους, αντί η κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση για την απόδοσή τους σε όλους τους συνταξιούχους, ο Γ. Βρούτσης παρέπεμψε ξανά στην αναμενόμενη απόφαση της «πιλοτικής δίκης» που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 10 Γενάρη, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΦΚΑ και ενώ προηγουμένως οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν εφάρμοσαν ποτέ τις μέχρι τότε σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Τώρα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε το γνωστό πως... «η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου», σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει ότι ο «σεβασμός» αυτός και η απόδοση όποιων αναδρομικών τυχόν επιδικαστούν θα γίνουν... «στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών και δυνατοτήτων», διατύπωση που αξιοποιείται πάντα για τη διατήρηση και παραπέρα προώθηση των αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Κατά τ' άλλα, επιχείρησε να φανεί και... «χουβαρντάς», αναφέροντας ότι στις 9 Ιούλη, «νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο», θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων σε 250.000 συνταξιούχους. Πρόκειται βέβαια για μια μικρή επιστροφή περικοπών που έγιναν το καλοκαίρι του 2016 και που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές, ενώ παραμένουν σε ισχύ όλες οι υπόλοιπες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν με τους νόμους Κατρούγκαλου - Βρούτση που παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Τα περί «ψηφιακής σύνταξης», «νέων συντελεστών αναπλήρωσης για 30 έτη εργασίας και πάνω» κ.ο.κ. που επανέλαβε ο Γ. Βρούτσης, αφήνουν ανέγγιχτο ακριβώς αυτό το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που τσεκουρώνει συνεχώς συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καμιά απάντηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών από την κυβέρνηση

Απαιτώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό, Μ. Βορίδη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει ότι αναγνωρίζει τάχα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο για μια ακόμη φορά δεν δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους και την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που του τέθηκαν.

Μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημείωσε τα εξής:

«Εμείς θέσαμε το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στα μπλόκα και στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις. Αιτήματα που δεν αφορούν στενά το νομό Λάρισας, τα πιο πολλά αφορούν τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα.

Θέσαμε το αίτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών. Δηλαδή, να πληρωνόμαστε με βάση το κόστος παραγωγής και με ένα μεροκάματο για να μπορούμε να επιβιώσουμε.

Το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, με βάση και τις υποσχέσεις που η ίδια η κυβέρνηση είχε δώσει προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης, για επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο. Αντί να γίνει αυτό, πέρασε ένας χρόνος και αυτό που βλέπουμε είναι η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος πέρσι το φθινόπωρο.

Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ, με τις εκτεταμένες ζημιές, αλλά και με τον αντιδραστικό και αναχρονιστικό κανονισμό του που ούτε αποζημιώνει, ούτε ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή από όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους και από όλες τις νόσους και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Το θέμα του τέλους επιτηδεύματος που για φέτος, για το 2019, στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουμε, επιβαρύνει με 650 ευρώ τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο. Εξαιρούνται κάποιοι που είναι στους συνεταιρισμούς, πρόκειται για μικρό ποσοστό, 5% - 8% περίπου. Οι υπόλοιποι πληρώνουν ακόμα ένα υπέρογκο χαράτσι.

Βεβαίως βάλαμε και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τοπικά προβλήματα, όπως το τσίπουρο, τα ρεβύθια, το σιτάρι, το κριθάρι, γενικά πώς γίνεται η εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Βάλαμε το θέμα των κτηνοτρόφων, το θέμα των συναδέλφων μας που είναι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές και δεν έχουν αποζημιωθεί από τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, χρήματα που χρωστάνε από ΠΣΕΑ στα αμύγδαλα και σε άλλα προϊόντα».

Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας γιατί στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός, ο Ρ. Μαρούδας επισήμανε τα εξής: «Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης. Μας έχει απαντήσει και στα μπλόκα σε αυτά τα αιτήματα. Τι καταλαβαίνουμε όμως; Οταν μας λέει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για να δώσουν μια επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, αλλά υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, στους ξενοδόχους, στους κλινικάρχες, αυτή είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Προτιμά να στηρίξει αυτούς και όχι εμάς.

Μας είπε ότι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές δεν μπορούν να γίνουν από λόγους αρχής. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι το θέμα το να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρχει τιμή βιώσιμη. Γιατί αλλιώς θα ξεκληριστούν και οι υπόλοιποι. Ηδη, μένουν 8% του αγροτικού κόσμου.

Στο τέλος επιτηδεύματος είπε ότι θα το σκεφτεί η κυβέρνηση, αλλά εμείς θέλουμε συγκεκριμένη δέσμευση. Στο θέμα του ΕΛΓΑ επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια να μπουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να γίνει ένας "εξορθολογισμός", στην ουσία να προστεθούν ζημιογόνα αίτια αλλά με αύξηση των ασφαλίστρων, εμείς αυτό αποκομίσαμε από τη συζήτηση.

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δυναμώσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να δυναμώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα και να μπορούμε μέσα από τους αγώνες και την κοινή δράση μας να φέρουμε αποτελέσματα.

Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία και αδιαλλαξία, εντείνουμε σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αγροτών μπροστά στη βδομάδα αγωνιστικής δράσης από 28 Ιούνη μέχρι 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Την Τετάρτη 1/7 θα κάνουμε πανελλαδική κινητοποίηση για το θέμα του ΕΛΓΑ, με στόχο να πληρωθεί άμεσα το 35% που υπολείπεται για τις τιμές του 2019 και βεβαίως με στόχο να αλλάξει ο κανονισμός».

Νέες αντιδράσεις για τις απολύσεις στη «Νηρέας»

Τις απολύσεις των φυλάκων στην εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας «Νηρέας», προκειμένου να ανατεθεί η φύλαξη σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέα» Αιτωλοακαρνανίας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Για να προχωρήσει σε 32 απολύσεις και να παραχωρήσει τη φύλαξη σε μεγάλη εταιρεία σεκιούριτι, η εργοδοσία επικαλείται προσχηματικά τον «μη επαγγελματισμό» των εργαζομένων, παρότι δουλεύουν ακόμα και για 25 χρόνια στην επιχείρηση.

«Επιβεβαιώνεται, ακόμη μια φορά, πως οι εργοδότες στο βωμό του κέρδους τους δεν υπολογίζουν τίποτα. Ειδικότερα σε μια επιχείρηση, όπου η αύξηση της τάξης του 534% που κατέγραψαν τα κέρδη του ομίλου "Νηρέας" στο α΄ εξάμηνο και η αύξηση της κερδοφορίας της μητρικής εταιρείας κατά 200% είναι βαμμένες με το αίμα νεκρών συναδέλφων με τα αλλεπάλληλα εργατικά "ατυχήματα" στις εγκαταστάσεις της», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Υπενθυμίζει πως στην ίδια εταιρεία η εντατικοποίηση, οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, τα ελλιπή μέτρα υγιεινής έχουν ως αποτέλεσμα «την αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων" και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων».

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να το ισχυροποιήσουν και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίσουν τα βήματά τους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

  • Μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου - Βόνιτσας υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηρέας» Αιτωλοακαρνανίας, που καλεί την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις.
Το ΚΚΕ

Τις απολύσεις καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

«Η εργοδοσία του "Νηρέα", θωρακισμένη από το καινούργιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της παραχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που το παρέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες με κύριο στόχο τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών. Αυτή είναι στην πράξη η "θωράκιση" των εργαζομένων απέναντι στην κρίση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση!», σημειώνει.

Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ασυδοσία «με το μπαράζ των απολύσεων στον κλάδο, την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, για όλα τα αντεργατικά μέτρα που προώθησε με αφορμή την πανδημία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους στις ορέξεις της εργοδοσίας».

Εκδήλωση του ΣΜΑΕΘ στην Καλαμαριά

Εκδήλωση - συζήτηση οργανώνει ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο πάρκο Πασαλίδη στην Καλαμαριά. Θα μιλήσουν ο Βικέντιος Αντωνάκης, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΜΑΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ