Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καμιά απάντηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών από την κυβέρνηση

Απαιτώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό, Μ. Βορίδη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει ότι αναγνωρίζει τάχα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο για μια ακόμη φορά δεν δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους και την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που του τέθηκαν.

Μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημείωσε τα εξής:

«Εμείς θέσαμε το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στα μπλόκα και στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις. Αιτήματα που δεν αφορούν στενά το νομό Λάρισας, τα πιο πολλά αφορούν τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα.

Θέσαμε το αίτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών. Δηλαδή, να πληρωνόμαστε με βάση το κόστος παραγωγής και με ένα μεροκάματο για να μπορούμε να επιβιώσουμε.

Το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, με βάση και τις υποσχέσεις που η ίδια η κυβέρνηση είχε δώσει προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης, για επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο. Αντί να γίνει αυτό, πέρασε ένας χρόνος και αυτό που βλέπουμε είναι η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος πέρσι το φθινόπωρο.

Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ, με τις εκτεταμένες ζημιές, αλλά και με τον αντιδραστικό και αναχρονιστικό κανονισμό του που ούτε αποζημιώνει, ούτε ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή από όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους και από όλες τις νόσους και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Το θέμα του τέλους επιτηδεύματος που για φέτος, για το 2019, στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουμε, επιβαρύνει με 650 ευρώ τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο. Εξαιρούνται κάποιοι που είναι στους συνεταιρισμούς, πρόκειται για μικρό ποσοστό, 5% - 8% περίπου. Οι υπόλοιποι πληρώνουν ακόμα ένα υπέρογκο χαράτσι.

Βεβαίως βάλαμε και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τοπικά προβλήματα, όπως το τσίπουρο, τα ρεβύθια, το σιτάρι, το κριθάρι, γενικά πώς γίνεται η εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Βάλαμε το θέμα των κτηνοτρόφων, το θέμα των συναδέλφων μας που είναι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές και δεν έχουν αποζημιωθεί από τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, χρήματα που χρωστάνε από ΠΣΕΑ στα αμύγδαλα και σε άλλα προϊόντα».

Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας γιατί στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός, ο Ρ. Μαρούδας επισήμανε τα εξής: «Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης. Μας έχει απαντήσει και στα μπλόκα σε αυτά τα αιτήματα. Τι καταλαβαίνουμε όμως; Οταν μας λέει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για να δώσουν μια επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, αλλά υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, στους ξενοδόχους, στους κλινικάρχες, αυτή είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Προτιμά να στηρίξει αυτούς και όχι εμάς.

Μας είπε ότι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές δεν μπορούν να γίνουν από λόγους αρχής. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι το θέμα το να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρχει τιμή βιώσιμη. Γιατί αλλιώς θα ξεκληριστούν και οι υπόλοιποι. Ηδη, μένουν 8% του αγροτικού κόσμου.

Στο τέλος επιτηδεύματος είπε ότι θα το σκεφτεί η κυβέρνηση, αλλά εμείς θέλουμε συγκεκριμένη δέσμευση. Στο θέμα του ΕΛΓΑ επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια να μπουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να γίνει ένας "εξορθολογισμός", στην ουσία να προστεθούν ζημιογόνα αίτια αλλά με αύξηση των ασφαλίστρων, εμείς αυτό αποκομίσαμε από τη συζήτηση.

Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δυναμώσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να δυναμώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα και να μπορούμε μέσα από τους αγώνες και την κοινή δράση μας να φέρουμε αποτελέσματα.

Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία και αδιαλλαξία, εντείνουμε σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αγροτών μπροστά στη βδομάδα αγωνιστικής δράσης από 28 Ιούνη μέχρι 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Την Τετάρτη 1/7 θα κάνουμε πανελλαδική κινητοποίηση για το θέμα του ΕΛΓΑ, με στόχο να πληρωθεί άμεσα το 35% που υπολείπεται για τις τιμές του 2019 και βεβαίως με στόχο να αλλάξει ο κανονισμός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν πανελλαδικά με νέα μπλόκα και πολύμορφες δράσεις (2024-01-30 00:00:00.0)
Απαιτούν ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης (2023-02-14 00:00:00.0)
Με μπλόκα και πολύμορφες δράσεις συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους (2023-02-01 00:00:00.0)
Πλούσια αγωνιστική πείρα από τη μάχη επιβίωσης που συνεχίζεται (2021-05-22 00:00:00.0)
Συντονισμένη δράση όλη την ερχόμενη βδομάδα (2020-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ