Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πλούσια αγωνιστική πείρα από τη μάχη επιβίωσης που συνεχίζεται

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας αντίστοιχα

Διαμαρτυρία αγροτών στην Καρδίτσα
Διαμαρτυρία αγροτών στην Καρδίτσα
Καθημερινά οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που προκαλεί και οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, με πυξίδα τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, και τον Κώστα Τζέλλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, για τις αγωνίες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, τα αιτήματά τους, τη δράση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Ερμαια της κακοκαιρίας λόγω έλλειψης έργων προστασίας

Η συζήτηση ξεκινά με τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή, σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, από τον «Ιανό» και τους συνεχείς παγετούς. Ο Κώστας Τζέλλας επισημαίνει πως «οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη, όταν ο "Ιανός" πλημμύρισε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, με αποτέλεσμα η καταστροφή σε προϊόντα όπως το βαμβάκι να είναι ολοκληρωτική. Εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να περάσουν τον χειμώνα χωρίς εισόδημα, αφού οι προκαταβολές που δόθηκαν όχι μόνο δεν κάλυψαν τα καλλιεργητικά έξοδα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν λάθος και άδικες εκτιμήσεις».

Από αγροτική κινητοποίηση στη Λάρισα

INTIME NEWS

Από αγροτική κινητοποίηση στη Λάρισα
Συμπληρώνοντας ο Ρίζος Μαρούδας τονίζει ότι «πέρα από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα και στη Λάρισα, τη "χαριστική βολή" για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο έδωσαν οι συνεχείς παγετοί, με αποκορύφωμα αυτόν της 9ης Απρίλη. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με παγετό και απώλεια εισοδήματος.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικά, υπάρχουν ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά μέτρα, ανεμομείκτες, που θα μπορούσαν να μετριάσουν το πρόβλημα ή και να το αποφύγουμε».

Ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

«Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ μας χαρατσώνει με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αγροτών του Τυρνάβου, που αποζημιώθηκαν για τον παγετό του Μάρτη του 2020 μόλις τον Απρίλη του 2021, δηλαδή περισσότερο από έναν χρόνο μετά», επισημαίνει ο Ρίζος Μαρούδας και συμπληρώνει:

«Μεγάλες μειώσεις επιφέρουν και μια σειρά από "κόφτες" που υπάρχουν στον κανονισμό. Ετσι, όταν η κυβέρνηση λέει ότι θα δώσει αποζημιώσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων ένας αγρότης που έπαθε ζημιά από τον παγετό θα αποζημιωθεί με βάση τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού, για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες το ανώτερο στο 61,6% της ζημιάς, και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74,6%».

Ο Κώστας Τζέλλας τονίζει πως «απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι λύση οι εξαγγελίες για το "μπάσιμο" των επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο της Γεωργικής Ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διεκδικεί να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση

«Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί "πρωτοφανούς στήριξης του πρωτογενούς τομέα" καταρρίπτονται από την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά. Οι χαμηλές τιμές παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα μέτρα για τις λαϊκές αγορές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την επιβίωσή μας», υπογραμμίζει ο Κώστας Τζέλλας.

Συμπληρώνοντας ο Ρίζος Μαρούδας τονίζει πως «η κυβέρνηση επικαλείται τις "αντοχές της οικονομίας" μόνο όταν πρόκειται για τα αιτήματά μας. Αυτές οι "αντοχές" όμως δεν την εμποδίζουν να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται τον δικό μας μόχθο και κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει το αίτημά μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικάρχες και ξενοδόχους. Επίσης, αρνείται το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Προτεραιότητα τα συμφέροντα των επιχειρήσεων

Σε σχέση με τις προτεραιότητες που αναδεικνύει η κυβέρνηση, ο Ρίζος Μαρούδας επισημαίνει ότι «έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι αναφορές στην ανάπτυξη της "ευφυούς γεωργίας", στην "εξωστρέφεια της παραγωγής". Η "ευφυής" γεωργία, που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας ΚΑΠ, έχει ως αναγκαίο όρο την προώθηση της συγκέντρωσης - συγκεντροποίησης της παραγωγής.

Δεν γίνεται δηλαδή με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ούτε των βιοπαλαιστών αγροτών, που θα πληρώσουν ξανά το "μάρμαρο", αλλά με βάση τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοαγροτών. Αντίστοιχα, την εξωστρέφεια την καρπώνεται ο δυνατός, ο βιομήχανος, ο μεταποιητής, που στηρίζεται στην παραγωγή του βιοπαλαιστή αγρότη, την οποία εξασφαλίζει πάρα πολύ φθηνά».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φέτας. Παρά τη βελτίωση που καταγράφεται στην τιμή του γάλακτος τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από αυτή που λάμβανε ο κτηνοτρόφος πριν το 2010, την ώρα που το κόστος παραγωγής από τότε έχει πολλαπλασιαστεί.

«Απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να δώσει μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να ζουν χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, αξιοποιώντας τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών», σημειώνει ο Ρίζος Μαρούδας.

Αναμετρηθήκαμε μαχητικά και πετυχημένα με τις πρόσθετες δυσκολίες της πανδημίας

Μιλώντας για τη δράση της Ομοσπονδίας, ο Ρίζος Μαρούδας αναφέρει πως «η πανδημία και το lockdown έβαλαν εμπόδια στην άμεση, ζωντανή επαφή με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, με τα μέλη των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων. Δεν υποστείλαμε όμως τη σημαία των διεκδικήσεων και των προσπαθειών να βρεθούμε κοντά στον κόσμο.

Με εφόδιο το πλαίσιο πάλης που έχει επεξεργαστεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συνεχίσαμε ασταμάτητα να αναδεικνύουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, αλλά και παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα, να υπάρχουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδίκηση λύσεων προς την κυβέρνηση.

Αξιοποιήσαμε νέες μορφές συνεδριάσεων του ΔΣ της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων, όπως οι τηλεδιασκέψεις, ανταλλάσσοντας πείρα και οργανώνοντας τις διεκδικήσεις μας. Ετσι, στο πλαίσιο των αποφάσεων και κατευθύνσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, καταφέραμε να γίνουν αρκετά πράγματα, να χαλάσουμε το "αφήγημα" της κυβέρνησης πως "οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ από την κρίση όσο άλλα λαϊκά στρώματα".

Με αφορμή τον "Ιανό" και τα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια, με συναδέλφους που ακόμη δεν έχουν δικαιωθεί στις ενστάσεις ή έχουν χάσει και τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε προϊόντα όπως το βαμβάκι, αναπτύχθηκε μια πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα. Πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο - πομπή με δεκάδες τρακτέρ στα Φάρσαλα, τον Ιανουάριο.

Για πρώτη φορά, επίσης, μετά από χρόνια, πραγματοποιήθηκε τον Φλεβάρη στην πόλη της Λάρισας μαζικότατη πομπή με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, που κατέληξε σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Νομαρχίας με το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας.

Συμβάλαμε σε υλική βοήθεια και αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους κατοίκους των δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, αλλά ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, αναδείξαμε τις άμεσες διεκδικήσεις και λύσεις που είχαν ανάγκη και ακόμη δεν έχουν ικανοποιηθεί 2,5 μήνες μετά τον σεισμό. Αλλά και για τις ζημιές από τους παγετούς, η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι προχώρησαν σε συνεδριάσεις - συσκέψεις με αγωνιστικό προσανατολισμό διεκδίκησης λύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία, με το κύρος που έχει, κατάφερε να συσπειρώσει όλες αυτές τις δυνάμεις πραγματοποιώντας στις δύσκολες χρονικά συνθήκες του Απριλίου, αλλά και στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, 3 μεγάλες - πολύ πιο μαζικές από τα προηγούμενα χρόνια - και μαχητικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε Τύρναβο και Αγιά, και συγκέντρωση στην Ελασσόνα.

Με δεδομένο ότι δεν έχουν δοθεί λύσεις και δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να αποζημιώσει με επάρκεια και δικαιοσύνη τους παραγωγούς, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφασίσαμε τη διοργάνωση νέας μεγάλης κινητοποίησης τις επόμενες μέρες για το θέμα του παγετού».

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζέλλας σημειώνει: «Τη χρονιά που διανύουμε ξεχωρίζει το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στις 5 Οκτώβρη για τη διεκδίκηση πλήρων αποζημιώσεων και μέτρων αποκατάστασης για τους πληγέντες από τον "Ιανό", αλλά και οι πολύμορφες δράσεις, οι μηχανοκίνητες πορείες που έγιναν μέσα στον χειμώνα. Παράλληλα προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη σταθερή λειτουργία και δράση των Αγροτικών Συλλόγων.

Και, βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι η συμπόρευση με τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα, δίνει δύναμη στις διεκδικήσεις μας απέναντι στον κοινό αντίπαλο και φωτίζει την προοπτική. Ετσι, συμμετείχαμε σε δράσεις έξω από τα Κέντρα Υγείας, το Νοσοκομείο, αλλά και στις απεργίες που οργανώθηκαν από τα εργατικά σωματεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ