Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
Καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Την εναντίωσή τους στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς εκφράζουν οι κτηνίατροι. Οπως καταγγέλλει η «Πανεπιστημονική», το νομοσχέδιο αποτελεί «προϊόν υπόγειων συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης, ορισμένων φιλοζωικών οργανώσεων και οργανωμένων συμφερόντων, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη νομική κατοχύρωση της πρόσβασής τους στα κονδύλια του προγράμματος "Αργος" και στα αντίστοιχα κονδύλια των δήμων. Ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου Τσιρώνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Κύριο στοιχείο του νομοσχεδίου «είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης των κονδυλίων σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ», καταγγέλλει η «Πανεπιστημονική», εκφράζοντας την αντίθεσή της ιδιαίτερα στα εξής ζητήματα:

- Στην εμπλοκή ΝΠΙΔ και ΜΚΟ στη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με τους δήμους για την ανάληψη των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων.

- Στη δυνατότητα πρόσβασης ΝΠΙΔ και ΜΚΟ στη διαχείριση της ενιαίας πανελλαδικής πλατφόρμας υιοθεσιών. Η συγκεκριμένη διάταξη διαιωνίζει τις νοσηρές καταστάσεις που ζούμε χρόνια τώρα, με τα παραμάγαζα «εμπορίας» παρατημένων και κακοποιημένων ζώων στο διαδίκτυο και κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

- Στην καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή της στείρωσης των σκύλων, μέτρο που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ως μέσο για τον έλεγχο των αδέσποτων, μιας και αφορά δεσποζόμενα ζώα.

- Στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου με παράλληλη κατάργηση του μέχρι τώρα «φυσικού» βιβλιαρίου. Η υποχρεωτική καταγραφή σε αυτό όλων των κτηνιατρικών πράξεων δεν εξυπηρετεί καμία ιατρική σκοπιμότητα και η υποχρεωτικότητά του γεννά ερωτήματα κ.ά.

«Στον αντίποδα, αποτελεί ακόμα ζητούμενο η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων με πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων, νοσηλευτών, ζωοκόμων, διοικητικού προσωπικού, με λειτουργία κλινικής σε βάρδιες.

Σε αυτά θα πρέπει να περιθάλπονται υποχρεωτικά όλα τα αδέσποτα ζώα, ενώ πρόσβαση θα μπορούν να έχουν με τα ζώα τους και οι πολίτες που ανήκουν στα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών Πρόνοιας των οικείων δήμων. Η λειτουργία των δημοτικών κτηνιατρείων δεν θα πρέπει να είναι σε ανταποδοτική βάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ