Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Στη μάχη για να ανέβει η ιδεολογική και πολιτική θωράκιση των μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος

Από πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στη Λάρισα
Από πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στη Λάρισα
Εναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του συνδρομητικού «Ριζοσπάστη» στη Θεσσαλία, μετράμε τα βήματα που έγιναν, αλλά κυρίως τις δυνατότητες που υπάρχουν για παραπέρα αύξηση της διακίνησης, όπως και για την καλύτερη αξιοποίηση της εφημερίδας από τις Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις. Ξεχωρίζουμε τα εξής:

  • Η διαμόρφωση συνδρομητικής βάσης για τον καθημερινό «Ριζοσπάστη» σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα συνέβαλε καθοριστικά στην άνοδο της διακίνησης του καθημερινού φύλλου, που φτάνει το 42% στο τετράχρονο 2017 - 2020.
  • Την ίδια περίοδο, η διακίνηση του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» αυξήθηκε κατά 59%, φτάνοντας το 2020 να έχουμε έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους διακίνησης στη δεκαετία.

Οι δείκτες αυτοί «μεταφράζονται» σε ένα καλύτερα εξοπλισμένο κομματικό δυναμικό, με περισσότερα «βέλη» στη φαρέτρα μας για τις καθημερινές μάχες. Ταυτόχρονα, μέσα από την αυξημένη διακίνηση του κομματικού Τύπου διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις παρέμβασης στους χώρους ευθύνης των ΚΟΒ.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες

Ορισμένες ακόμα πλευρές που σχετίζονται με τη βελτιωμένη δουλειά της Οργάνωσης με τον «Ριζοσπάστη»:

1. Πιο σταθερά απασχόλησε τα Οργανα, το Γραφείο Περιοχής και ιδιαίτερα τα Τομεακά Οργανα η αξιοποίηση της εφημερίδας ως βασικού εργαλείου ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης, ζύμωσης της πολιτικής μας με τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, αλλά και ευρύτερα, με εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, σπουδαστές.

Ο ρόλος του «Ριζοσπάστη» ως διαφωτιστή, προπαγανδιστή, οργανωτή, αλλά κυρίως ο καθοδηγητικός του ρόλος έγινε ακόμα πιο διακριτός με το ξεκίνημα της καραντίνας τον Μάρτη του 2020 και τους μεγάλους περιορισμούς που έφερε στις μετακινήσεις και στη ζωντανή επικοινωνία με συντρόφους και φίλους.

Υπήρξαν μάλιστα στιγμές που η διακίνηση έκανε πραγματικά άλματα, φανερώνοντας τις νέες αυξημένες δυνατότητες, όπως στις 21 Νοέμβρη 2020, αμέσως μετά την κατασταλτική επίθεση του κράτους ενάντια στις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, όταν η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» αυξήθηκε κατά 30% και η εφημερίδα έφτασε σε χιλιάδες εργαζόμενους στη Θεσσαλία.

Κορύφωση αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η διακίνηση με τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, που ήταν κατά 240% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, με την Οργάνωση να καλύπτει το πλάνο της.

2. Στους αυξημένους δείκτες της διακίνησης αποτυπώνονται επίσης ο καλύτερος προσανατολισμός και η καλύτερη οργάνωση της δουλειάς με τον «Ριζοσπάστη» στις ΚΟΒ. Χρειάστηκε να συγκρουστούμε με τον εαυτό μας, τις συνήθειές μας, να ξεπεράσουμε έναν πιο ρουτινιάρικο τρόπο δουλειάς. Δεν τα καταφέραμε παντού, έχουμε ακόμα πολλά βήματα να μετρήσουμε.

Ομως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το παράδειγμα της ΚΟΒ 4ου Διαμερίσματος Λάρισας, που με επίμονη δουλειά κατάφερε να διευρύνει το άνοιγμά της και να αυξήσει τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» πάνω από 200%, φτάνοντας να είναι σε μέσο όρο η 1η ΚΟΒ σε διακίνηση στη Λάρισα. Αντίστοιχα θετική πείρα υπάρχει από την ΚΟΒ Παλαμά Καρδίτσας, που αύξησε κατά 140% τη διακίνηση της εφημερίδας, επικεντρώνοντας στους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής.

Με οδηγό τη θετική πείρα

Μαζί με την άνοδο της διακίνησης του «Ριζοσπάστη», αποτιμάμε θετικά και τα εξής:

  • Τη διακίνηση της ΚΟΜΕΠ, με άνοδο στους συνδρομητές κατά 45% περίπου την περίοδο 2019 - 2021 και άνοδο 6% περίπου της συνολικής διακίνησης στο δίχρονο 2019 - 2020.
  • Την πείρα από την οργάνωση εκθέσεων βιβλίων σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα από τον Δεκέμβρη του 2020 μέχρι τον Φλεβάρη του 2021. Διακινήθηκαν πάνω από 465 βιβλία, από 50 και πλέον τίτλους. Οργανώθηκαν διαδικτυακές βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις, άνοιξε πολύ πλούσια συζήτηση και εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον.

Τέλος, στην προσπάθεια της Οργάνωσης να βελτιώσει την ιδεολογικοπολιτική θωράκιση όχι μόνο των κομματικών μελών, αλλά και του περίγυρου, σημαντική πείρα βγαίνει από τη λειτουργία Κομματικής Σχολής για φίλους του Κόμματος στην πόλη της Λάρισας. Ενα δύσκολο εγχείρημα, που όμως είχε πολλαπλά οφέλη για την ενίσχυση των δεσμών μας με τους φίλους που συμμετείχαν, αλλά και για την κομματική οικοδόμηση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, διαμορφώσαμε βιβλιογραφία για μελέτη, με πρόταση για λογοτεχνικό, ιστορικό, πολιτικό βιβλίο, για ταινίες κ.λπ. Αξιοποιήσαμε οπτικοακουστικά μέσα, επικεντρώνοντας στο περιεχόμενο του κάθε μαθήματος. Το καλό «κράτημα του τιμονιού» από το Οργανο και φυσικά η διάθεση των φίλων του Κόμματος, ήταν καθοριστικά για την υλοποίηση του προγράμματος, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας της χρονιάς που διανύουμε.

Η συζήτηση ήταν πολύ πλούσια σε όλα τα μαθήματα, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φίλων του Κόμματος που «διψάνε» πραγματικά να εμβαθύνουν στη στρατηγική, στην ιδεολογία, στην πολιτική, στην Ιστορία του Κόμματος. Σίγουρα, πολλοί περισσότεροι από αυτούς με τους οποίους τελικά συζητάμε για αυτά τα ζητήματα. Επιδιώκουμε η πείρα αυτή να αξιοποιηθεί και να συνεχίσουμε με νέα τμήματα και στη Λάρισα και στις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας.

Πιο ψηλά ο πήχης

Τα θετικά βήματα και τα συμπεράσματα από όλα τα παραπάνω παραδείγματα αναδεικνύουν τις δυνατότητες, αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης της δουλειάς μας, ως προϋπόθεση για την άνοδο της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης, αυτοτελώς ως Κόμμα, αλλά και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής.

Οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αύξηση της διακίνησης της εφημερίδας, επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στις βιομηχανίες των Τροφίμων, του Μετάλλου, στους μεγάλους χώρους Εμπορίου και Επισιτισμού κ.α., στους αυτοαπασχολούμενους και φυσικά στους βιοπαλαιστές αγρότες. Η πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία ανέδειξε αυτές τις δυνατότητες, ανέδειξε νέες ευθύνες και καθήκοντα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε!


Αλέξης ΖΟΡΜΠΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ