Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Φυσάει «κόντρα» για το περιβάλλον και τα λαϊκά δικαιώματα

Διαμαρτυρία στη Νιάλα
Διαμαρτυρία στη Νιάλα
Για τις εξελίξεις με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές των Αγράφων, ο Βασίλης Ελευθερίου σημειώνει πως «έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στην περιοχή Μουζακίου - Αργιθέας στην κορυφή του Τυμπάνου, ενώ προγραμματίζεται και η έναρξη εργασιών στην περιοχή των Σοφάδων. Στην περιοχή των Αγράφων μετά τις πρωτοβουλίες που πήραμε, δεν υπάρχει, στο πεδίο έστω, κάποια κινητικότητα, στοιχείο που μας γεμίζει με αισιοδοξία, αλλά μας βάζει και σε σκέψεις, γιατί ξέρουμε τις διαθέσεις και τους σχεδιασμούς των ομίλων, τη δίψα τους για κέρδη».

Εξηγώντας ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, τονίζει πως «η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο πλαίσιο της "πράσινης ανάπτυξης" δεν γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει μονοπώλια της Ενέργειας και άλλων κλάδων. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Με αυτές τις επενδύσεις, διασφαλίζεται φθηνό ρεύμα για τον λαό; Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων; Εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας μας;

Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Αντίθετα, εξαπολύεται μια ωμή επίθεση από το κεφάλαιο και τα κόμματά του ενάντια στο φυσικό περιβάλλον και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που πάει χέρι χέρι με τη στρατηγική της απελευθέρωσης. Οι επενδύσεις αυτές δεν θα εξασφαλίσουν φτηνότερο ρεύμα στον λαό. Παρά το γεγονός ότι επενδύονται εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους που τα κατασκευάζουν κυριαρχεί η εργασία ήλιο με ήλιο.

Τα αιολικά πάρκα αξιοποιούν πολλούς εργαζόμενους μόνο στη φάση της κατασκευής, ενώ στη φάση της λειτουργίας τους το αναγκαίο προσωπικό περιορίζεται στο ελάχιστο.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία τους είναι σοβαρές, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Ταυτόχρονα, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων και το μπάζωμα ρεμάτων θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα συγκράτησης υδάτων και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα ενταθούν, ειδικά μετά και τις περσινές καταστροφές που προκάλεσε ο "Ιανός"».

Για να περάσουν τα σχέδια, εξηγεί ο Β. Ελευθερίου, «οι όμιλοι και η κυβέρνηση αξιοποιούν τόσο την καταστολή, όσο και την προσπάθεια ενσωμάτωσης». Το προηγούμενο διάστημα, ο λαός της περιοχής βρέθηκε αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις, αλλά και με την προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, «μέσα από τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά οφέλη", τις υποσχέσεις ότι θα "γίνουν έργα", "θα πέσουν λεφτά", "θα ανοίξουν δουλειές". Για παράδειγμα στην περιοχή μας το μεγάλο "μπάσιμο" του επενδυτή έγινε με τάξιμο αλλά και απόδοση ποσών σε τοπικές κοινότητες, όπως στην Κοινότητα Καστανιάς».

Δίνοντας αγωνιστικό περιεχόμενο στο σύνθημα «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», έχει συγκροτηθεί το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, όπου συμμετέχουν δεκάδες σωματεία, μαζικοί φορείς, επιστημονικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι και έχει πραγματοποιήσει πολλές παρεμβάσεις.

Ξεχωρίζουν το μαζικό συλλαλητήριο την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος πέρσι, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι μαζικές συσκέψεις φορέων, καθώς και συγκέντρωση στην περιοχή εγκατάστασης και πορεία προς τη μαρτυρική Νιάλα στις 5 Ιούνη, με εκατοντάδες κόσμου, που συνδιοργανώθηκε με άλλους φορείς, όπως η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.

Πολύ μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση κόσμου και καλλιτεχνών στο κάλεσμα για μουσική διαμαρτυρία την Παγκόσμια Μέρα της Μουσικής, σε συνεργασία με το Παράρτημα Καρδίτσας του ΠΜΣ, παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή της.

«Το επόμενο διάστημα είμαστε σε εγρήγορση, ετοιμάζουμε νέες πολύμορφες δράσεις ενάντια στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά και για την προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει ο Β. Ελευθερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ