Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21 ΜΑΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Οι άνθρωποι της Τέχνης δοκιμάζονται και φέτος σκληρά

Δ. Κουτσούμπας: Παλεύουμε για μια κοινωνία που θα τιμά την τέχνη και τους ανθρώπους της όλο το χρόνο

Από τη μουσική διαμαρτυρία του ΠΜΣ
Από τη μουσική διαμαρτυρία του ΠΜΣ
Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού, όπως έχει οριστεί η 21η Μάη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκει τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού να δοκιμάζονται σκληρά πάνω από ένα χρόνο. Δίχως να γνωρίζουν πότε θα ξαναδουλέψουν και κυρίως με τι όρους, είναι πολλοί που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

Με αφορμή αυτήν τη Μέρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Δηλώνουμε ακόμη μια φορά την απερίφραστη υποστήριξη του Κόμματός μας στους αγώνες των εργαζομένων στον Πολιτισμό, που για δεύτερη χρονιά συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία, την έλλειψη εισοδήματος, την έλλειψη επαφής με την τέχνη τους και το κοινό.

Ακόμη και οι λιγοστοί που με το μερικό άνοιγμα των χώρων έχουν εξασφαλίσει εργασία για τους επόμενους μήνες, αντιμετωπίζουν δραματική υποβάθμιση των όρων εργασίας τους: Τη μείωση αμοιβών, την επέκταση του δελτίου παροχής υπηρεσιών ως συγκαλυμμένη μορφή μισθωτής εργασίας, τον εξαναγκασμό σε παραχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων τους για διαδικτυακές και τηλεοπτικές αναπαραγωγές του έργου τους στους επιχειρηματίες - παραγωγούς.

Τα μεγάλα προβλήματα των καλλιτεχνών και των άλλων εργαζομένων στους τομείς της τέχνης είναι αναμενόμενα σε μια πολιτική που διευρύνει την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού μέσα από τις κατευθύνσεις της "εξωστρέφειας" και του "ψηφιακού μετασχηματισμού", για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Προπαντός, όμως, για να ανοίξει ο δρόμος, μέσα από τη στυγνή εκμετάλλευση της δημιουργικής δύναμης των καλλιτεχνών, για το μεγάλο φαγοπότι των συνδεόμενων με τον πολιτιστικό τομέα επιχειρηματικών ομίλων στο διαδίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον τουρισμό κ.α. Σ' αυτό το περίγραμμα ενισχύεται και ο ρόλος του Πολιτισμού στην ιδεολογική χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από νέες αντιδραστικές θεωρήσεις για το περιεχόμενο της τέχνης.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να παλεύει για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και γενικότερα των εργαζομένων στον Πολιτισμό στην εργασία, τη δημιουργία, τη διάδοση του έργου τους, αλλά και για το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων για πρόσβαση στην ποιοτική και προπαντός στην αφυπνιστική τέχνη. Παράλληλα, όμως, αγωνίζεται για να πολλαπλασιαστούν οι φωνές αμφισβήτησης όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά συνολικότερα του συστήματος της εκμετάλλευσης, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια κοινωνία που θα γιορτάζει, θα τιμά και θα αναγνωρίζει την τέχνη και τους ανθρώπους της όλο το χρόνο και όχι για μια μόνο μέρα».

Κινητοποίηση του ΠΜΣ

Την Παρασκευή το απόγευμα τα στενά κάτω από την Ακρόπολη γέμισαν μουσική. Μουσικοί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παρατάχθηκαν στα σκαλιά του Ηρωδείου, στέλνοντας μήνυμα ανάτασης και διεκδίκησης.

Μια μουσική σύμπραξη μεταξύ τζαζ και παραδοσιακής μουσικής. Η μελωδία του «Autumn Leaves» μπλέκεται με αυτή του παραδοσιακού κομματιού «Στο 'πα και στο ξαναλέω». Οι περαστικοί κοντοστέκονται ακούγοντας μουσική διά ζώσης, που τόσο τους έλειψε αυτόν τον ένα χρόνο και δηλώνουν την αμέριστη στήριξή τους στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού.

Ανάλογες μουσικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές γωνιές της Γης, καθώς η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία έχει απευθύνει κάλεσμα στα καλλιτεχνικά σωματεία να γίνει η Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού μέρα δράσης και διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ