Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους!
  • Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», στο συγκρότημα της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο
  • Κινητοποίηση σωματείων στην Ξάνθη, μετά τον τρίτο θάνατο εργάτη σε 5 μήνες

Από τη συζήτηση αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας με εργαζόμενους στο συγκρότημα της ΤΕΜΕΣ
Από τη συζήτηση αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας με εργαζόμενους στο συγκρότημα της ΤΕΜΕΣ
Μία μόλις μέρα μετά το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στις 19/6 σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής «ΑΚΤΩΡ» στην Ξάνθη, ένας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Στην Πύλο, το πρωί του Σαββάτου, 49χρονος ηλεκτρολόγος ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της ΤΕΜΕΣ στην περιοχή Ρωμανού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στο κενό από κολόνα φωτισμού και σκοτώθηκε.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας απαιτεί άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και καταλογισμό των ευθυνών, λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και ασφάλεια, άμεση στήριξη και αποζημίωση της οικογένειας.

«Δυστυχώς, θρηνούμε συνεχώς νεκρούς εργάτες σε πολλούς εργασιακούς χώρους», σημειώνει το Συνδικάτο. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων. Αυτό είναι το "θαύμα" στο οποίο αναφερόταν χτες, στην επίσκεψή του σε αυτόν το χώρο ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης. Χτες μίλαγε για τις "εμβληματικές επενδύσεις στον τουρισμό", σήμερα σκοτώνεται ένας εργάτης σε αυτές τις επενδύσεις. Για την εργοδοσία και το κράτος της τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία είναι "κόστος". Για τους εργάτες, η εντατικοποίηση και οι άθλιες συνθήκες δουλειάς είναι καθημερινότητα. Δουλειά 7ήμερη, με τσεκουρωμένα δικαιώματα, με άγχος και πίεση από την εργοδοσία. Αυτά είναι που πληρώνουν κάθε χρόνο με τη ζωή τους εκατοντάδες συνάδελφοι σε όλη τη χώρα».

Χτες, Δευτέρα, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων έκανε παρέμβαση στο σημείο που έγινε το θανατηφόρο «ατύχημα», στο συγκρότημα της ΤΕΜΕΣ. Μιλώντας στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Παναγιώτης Καράμπελας, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον αδικοχαμένο συνάδελφο και υπογράμμισε: «Οι εργάτες δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Τα δικά τους "θαύματα" τα πληρώνουμε ακόμα και με τη ζωή μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα. Δεν χωράει άλλη αναβολή, τώρα να διεκδικήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, στο συγκεκριμένο εργοτάξιο αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς».

Ξάνθη: Συλλαλητήριο για τα συνεχόμενα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα»

«Το ποτήρι για μας τους εργαζόμενους ξεχείλισε. Δεν πρέπει και δεν δεχόμαστε να φεύγουμε το πρωί από το σπίτι μας για δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί, ολόκληροι ή σακατεμένοι», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία του νομού Ξάνθης, αναφορικά με το τρίτο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σε διάρκεια 5 μηνών στην περιοχή, το οποίο σημειώθηκε στις 19/6, στο εργοτάξιο της κατασκευαστικής «ΑΚΤΩΡ».

Τα σωματεία τονίζουν πως αναλαμβάνουν δράση και καλούν σε πρώτη φάση όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να υψώσουν τη φωνή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν την Πέμπτη 25/6 στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Ξάνθης, Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης Ν. Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ), Λιμενεργατών Λιμένος Λάγος «Η Εθνική Σωτηρία» και η Παμμηχανική Ενωση Ξάνθης εκφράζουν τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη τους στην οικογένεια, στους φίλους και τους συγχωριανούς του αδικοχαμένου συναδέλφου, απαιτούν άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» και καλούν όλους τους εργαζόμενους μέσα από την πάλη με τα συνδικάτα τους να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να αγωνιστούν για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις μισθών, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι με αντίστοιχη κοινή ανακοίνωσή τους πριν από 7 μήνες, σωματεία της περιοχής είχαν αναφέρει την ανησυχία τους για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», καταγγέλλοντας τόσο τις ελλείψεις στα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, όσο και τη γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου και τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφιζαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του.

Νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Στο μεταξύ, νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Κυριακή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

48χρονος εργαζόμενος του ΟΛΠ, μέλος πληρώματος πλωτής δεξαμενής που πραγματοποιούσε επισκευαστικές εργασίες σε πλοίο, τραυματίστηκε στο κεφάλι από σπάσιμο ενός συρματόσχοινου. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» επισημαίνει ότι και το νέο εργατικό «ατύχημα» «έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα κέρδη της COSCO είναι πάνω από τις ζωές των εργατών. Το νέο εργατικό "ατύχημα" (...) είναι αποτέλεσμα όλων των αλλαγών του προηγούμενου διαστήματος, της υπογραφής ΣΣΕ και Κανονισμού Εργασίας με χειρότερους όρους για τους εργατοϋπαλλήλους, της αύξησης των ωρών απασχόλησης, των μειώσεων μισθών, είναι συνέχεια της πολιτικής αφαίμαξης των εργατοϋπαλλήλων του ΟΛΠ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγώνα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας του συνόλου των εργαζομένων στο λιμάνι (...) Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφό μας».

Αρτα: Παρέμβαση για το θάνατο του εργάτη στην «Ηπειρος»

Την Παρασκευή 19/6, στο Εργατικό Κέντρο Αρτας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου των δικηγόρων της οικογένειας του εργάτη Χρήστου Ζορμπά, που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στις 6/6/2020 στη βιομηχανία «Ηπειρος».

Παρουσία συγγενών, φίλων και εργαζομένων, τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε με σύντομη παρέμβαση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Αλιφτήρας. Εξαρχής έθεσε το ερώτημα: «Είδατε βιομήχανο να παθαίνει ηλεκτροπληξία; Ποιοι είναι αυτοί που σκοτώνονται στην ώρα της δουλειάς; Σκοτώνονται οι εργάτες». Στη συνέχεια τόνισε ότι «είναι οι συνθήκες της εργασίας που αναγκαστικά δημιουργούν ανθρώπινα θύματα», για να καταλήξει ότι «όλη η ευθύνη για το Εργατικό Κέντρο είναι στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δικηγόροι της οικογένειας, Εύη Συγίζη, Ολυ Τσουμάνη και Θανάσης Καμπαγιάννης, κάνοντας λόγο για βάσιμες ενδείξεις ότι τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο «Ηπειρος» ήταν ανεπαρκέστατα.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης ανέφερε πως «η εικόνα που έχουμε είναι ότι το πατάρι με τους ηλεκτρολογικούς πίνακες ήταν ένα επικίνδυνο ρημαδιό για τον κάθε εργαζόμενο ο οποίος έμπαινε εκεί πέρα μέσα και αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αμέλειας ήταν ο θάνατος του Χρήστου», για να καταλήξει ότι «δεν ήταν ούτε τυχαίο περιστατικό ούτε ανθρώπινο σφάλμα αυτό το οποίο συνέβη».

Η δικηγόρος Ολυ Τσουμάνη στην παρέμβασή της έκανε έκκληση στους συναδέλφους του Χρήστου αλλά και σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στο τραγικό συμβάν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν.

Οι δικηγόροι της οικογένειας υπέβαλαν μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Αρτας προς τους υπεύθυνους του εργοστασίου, τους ιδιοκτήτες και τους τεχνικούς ασφαλείας για την απόδοση σε βάρος τους ποινικών ευθυνών, για την ανθρωποκτονία του Χρ. Ζορμπά. Ταυτόχρονα ζήτησαν με εισαγγελική παραγγελία όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ έχει διοριστεί τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια για να κάνει αυτοψία και να μελετήσει όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός 52χρονος εργάτης σε εργοτάξιο (2023-02-09 00:00:00.0)
Απαράδεκτη και πολιτική η απόφαση του δικαστηρίου (2022-04-27 00:00:00.0)
Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ξάνθης καλούν σωματεία και φορείς (2022-02-01 00:00:00.0)
Την Τρίτη η δίκη για τον νεκρό εργάτη στην ΕΛΒΙΖ (2022-01-29 00:00:00.0)
Απαιτεί άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών (2018-03-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν ενέργειες συγκάλυψης του δυστυχήματος (2014-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ