Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υπάχθηκαν μέσα σε μια βδομάδα στην αντεργατική «Συν-Εργασία»

Παραπέρα χτύπημα στην πλήρη απασχόληση και τους μισθούς

Το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί από την εργοδοσία στο νέο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ήδη από την πρώτη βδομάδα εφαρμογής του, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την Κυριακή.

Το νέο «δώρο» της κυβέρνησης στο κεφάλαιο, «κουμπώνοντας» στα αντεργατικά μέτρα της περιόδου της πανδημίας και στο τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να μετατρέπει μονομερώς τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, οδηγώντας σε μειώσεις μισθών έως και 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γ. Βρούτσης, στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μόλις μέσα στην πρώτη βδομάδα λειτουργίας του έχουν ενταχθεί 30.990 εργαζόμενοι σε 2.694 επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι σε σχετικό ερώτημα που του έγινε, δεν έδωσε στοιχεία για το πόσοι εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί στο άλλο εργαλείο εκ περιτροπής εργασίας που εξακολουθεί να διαθέτει η εργοδοσία, με προγενέστερη μνημονιακή νομοθεσία.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου το γεγονός ότι και αυτό το αντεργατικό μέτρο της «Συν-Εργασίας» ήρθε για να μείνει, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το επεκτείνει και μετά τον Οκτώβρη...

Σε πλήρη ισχύ όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά μιας σειράς περικοπών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους, αντί η κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση για την απόδοσή τους σε όλους τους συνταξιούχους, ο Γ. Βρούτσης παρέπεμψε ξανά στην αναμενόμενη απόφαση της «πιλοτικής δίκης» που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 10 Γενάρη, μετά από προσφυγή της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΦΚΑ και ενώ προηγουμένως οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν εφάρμοσαν ποτέ τις μέχρι τότε σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Τώρα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε το γνωστό πως... «η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου», σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει ότι ο «σεβασμός» αυτός και η απόδοση όποιων αναδρομικών τυχόν επιδικαστούν θα γίνουν... «στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών και δυνατοτήτων», διατύπωση που αξιοποιείται πάντα για τη διατήρηση και παραπέρα προώθηση των αντιασφαλιστικών ανατροπών.

Κατά τ' άλλα, επιχείρησε να φανεί και... «χουβαρντάς», αναφέροντας ότι στις 9 Ιούλη, «νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο», θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων σε 250.000 συνταξιούχους. Πρόκειται βέβαια για μια μικρή επιστροφή περικοπών που έγιναν το καλοκαίρι του 2016 και που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές, ενώ παραμένουν σε ισχύ όλες οι υπόλοιπες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες μονιμοποιήθηκαν με τους νόμους Κατρούγκαλου - Βρούτση που παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Τα περί «ψηφιακής σύνταξης», «νέων συντελεστών αναπλήρωσης για 30 έτη εργασίας και πάνω» κ.ο.κ. που επανέλαβε ο Γ. Βρούτσης, αφήνουν ανέγγιχτο ακριβώς αυτό το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που τσεκουρώνει συνεχώς συνταξιούχους και ασφαλισμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ