Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η δουλειά την Κυριακή

Μαζική παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα

Από την παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Από την παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Μαζική παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα «Smart Park» και «McArthourGlen» στα Σπάτα, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν, δίπλα στα άλλα αντεργατικά μέτρα, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, έκανε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με το πανό και τις πικέτες, την ανακοίνωση που μοιράστηκε σε όλα τα καταστήματα και τα συνθήματα που συνόδευσαν την πορεία μέσα στα δύο εμπορικά κέντρα, κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους να παλέψουν με το σωματείο τους ενάντια στα «σπαστά» ωράρια, στη δουλειά - «λάστιχο», στη μετατροπή της Κυριακής σε άλλη μια εργάσιμη μέρα της βδομάδας.

«Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι και κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε αγώνα για να μην μπει στο «μουσείο» η κυριακάτικη αργία.

Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ, πριν από λίγους μήνες, να ανάψει το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων στα δύο εμπορικά κέντρα όλες τις Κυριακές, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, «διευρύνοντας» την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το κέντρο της Αθήνας, το παραλιακό μέτωπο και άλλες περιοχές, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της εντατικοποίησης που σαρώνει κάθε ίχνος ελεύθερου χρόνου και αναγκάζει τους εργαζόμενους σε ατέλειωτο τρέξιμο επτά μέρες τη βδομάδα. «Από τη Δευτέρα έως την Κυριακή, έχουμε ξεχάσει βόλτα τι θα πει», κατήγγειλαν χαρακτηριστικά.

Αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου ενάντια σε απολύσεις στα σούπερ μάρκετ
Αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου ενάντια σε απολύσεις στα σούπερ μάρκετ
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών Μεσογείων της ΟΓΕ, καθώς οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ στην περίπτωση των εργαζομένων μητέρων οι συνέπειες της δουλειάς και της ζωής - «λάστιχο» γίνονται ακόμα πιο έντονες για τις ίδιες, τα παιδιά, τις οικογένειές τους. «Πολέμησε για σένα και για τα παιδιά, δε γίνεται να βλέπουν μονάχα τη γιαγιά», ήταν το ιδιαίτερο κάλεσμα στους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα για να υπερασπιστούν το ωράριο και την κυριακάτικη αργία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων διεκδικεί: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των σπαστών ωραρίων. Καμία μείωση μισθού. Εδώ και τώρα να πληρωθεί το Δώρο Πάσχα σε όσους εργαζόμενους δεν έχει δοθεί. Χωρίς καθυστέρηση να δοθεί το επίδομα αδείας. Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμό ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα. Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους από και προς τα δύο εμπορικά με ευθύνη της εργοδοσίας.

Απολύσεις μετά το «ξεζούμισμα» στις συνθήκες της πανδημίας

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε το Σάββατο παρέμβαση στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «My Market» στην Αγία Βαρβάρα, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων.

Η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει και με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, «αφού έλιωσε στη δουλειά, σε άθλιες συνθήκες εργασίας και για μισθούς - ψίχουλα εργαζόμενους που προσέλαβε μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας», για να καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης κίνησης, χάρη στην οποία αύξησε τους τζίρους και τα κέρδη της μέσα στην πανδημία, τώρα «τους στέλνει στην ουρά των ανέργων».

Χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, όπως εξηγεί ο Σύλλογος, προσλήφθηκαν μέσω «δουλεμπορικών» στα σούπερ μάρκετ «με κατάπτυστες συμβάσεις λίγων ημερών», δούλεψαν μέσα στην πανδημία «χωρίς καμία εκπαίδευση και με ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας» και τώρα είναι αντιμέτωποι με την ανεργία.

Ο Σύλλογος συνεχίζει τις παρεμβάσεις του για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ