Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΘΩΑ» Η ΕΛΒΙΖ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΑΤΗ ΤΟ 2017
Απαράδεκτη και πολιτική η απόφαση του δικαστηρίου

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Από παλιότερη διαμαρτυρία σωματείων της Ξάνθης
Από παλιότερη διαμαρτυρία σωματείων της Ξάνθης
Την Τετάρτη 20 Απρίλη ολοκληρώθηκε στην Ξάνθη η εκδίκαση της υπόθεσης του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» που έγινε το 2017 στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών» (ΕΛΒΙΖ) και κόστισε τη ζωή στον εργάτη Φ. Γριβάκη.

Μετά από 4,5 χρόνια, αμέτρητες αναβολές και διακοπές στις συνεδριάσεις του ποινικού δικαστηρίου, κυρίως λόγω τακτικισμών των συνηγόρων της εργοδοσίας, το δικαστήριο ανακοίνωσε στην αστυνομοκρατούμενη αίθουσα του δικαστικού μεγάρου Ξάνθης την απόφαση με την οποία ο εργοδότης της ΕΛΒΙΖ κρίθηκε αθώος.

Ο θάνατος του εργάτη ήταν αποτέλεσμα έκρηξης κατά τη συντήρηση δεξαμενής συμπυκνωμάτων. Στην ακροαματική διαδικασία η εργοδοσία παρουσιάστηκε ως αφεντικό - «άγγελος» και η ΕΛΒΙΖ ως «εργασιακός παράδεισος», με τη συμβολή και του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων από το Πλατύ Ημαθίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο υπήρξε και άλλο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» το 2020.

Οι δικηγόροι της οικογένειας, οι μάρτυρες και οι εμπειρογνώμονες μηχανικοί που κατέθεσαν - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης - προσκόμισαν αδιάσειστα στοιχεία για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες και τις ευθύνες της εργοδοσίας. Αλλά και οι μηχανικοί του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας, που έκαναν την πραγματογνωμοσύνη, υπήρξαν κατηγορηματικοί για τις ευθύνες της εργοδοσίας και της επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο για το «ατύχημα».

«Η οικογένεια Γριβάκη είναι γεγονός ότι τάχθηκε απέναντι σε όλη τη μεγαλοεργοδοσία της Ξάνθης», σημειώνει η Ενωση και προσθέτει ότι «πίσω από την ΕΛΒΙΖ ουσιαστικά κάθονταν στο σκαμνί και οι υπόλοιποι εργοδότες, που στις εγκαταστάσεις τους έχουν συμβεί εργατικά "ατυχήματα", θανατηφόρα και μη. Στο εργοτάξιο του "Ακτωρα", στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στα "Πλαστικά Θράκης", στη ΣΕΚΑΠ, στην "e-food" κ.α. (...) Η ανάπτυξή τους δεν χωρά καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργοδότες, χωρά όμως σακατεμένους και νεκρούς εργάτες, τεράστια ποσοστά κέρδους, σμπαραλιασμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Η Ενωση τονίζει επίσης πως η απόφαση του δικαστηρίου «είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση», η οποία δίνει το ελεύθερο στη μεγαλοεργοδοσία να συνεχίσει στην ίδια τακτική, να θυσιάζει ζωές στον βωμό των κερδών της, να «παίρνει κεφάλια» και να απολύει εργάτες, όπως πρόσφατα στην «Sunlight».

Σημειώνει ακόμα ότι «η αστική Δικαιοσύνη είναι συνέχεια στο πλάι της μεγαλοεργοδοσίας, παίζει συγκεκριμένο ρόλο και δεν είναι ανεξάρτητη». Οτι με την απόφαση δίνεται το ελεύθερο για τη μετατροπή της Θράκης σε μία απέραντη «ειδική οικονομική ζώνη», τώρα που αναθερμαίνεται και το ενδιαφέρον των «επενδυτών» για τη Θράκη, με την έκθεση για την ανάπτυξή της.

«Υποθέσεις για τα εργατικά "ατυχήματα", όπως του Φ. Γριβάκη, θα δικαιωθούν μέσα από τους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις ουσιαστικές στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα ψίχουλα που πετάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για μέτρα ασφάλειας και υγείας στους εργασιακούς χώρους, που πρέπει να αγωνίζονται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι, να προλαμβάνουν οι εργοδότες, ώστε να μη φτάνουμε σε θλιβερά γεγονότα και να θρηνούμε θύματα», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι αν και εκκρεμεί η εκδίκαση του αστικού δικαστηρίου, στη συνείδηση των εργαζομένων η καταδίκη της εργοδοσίας της ΕΛΒΙΖ είναι δεδομένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ