Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
STOP στις γερανογέφυρες και γλέντι εργατών την ίδια μέρα

Με την απεργία τους την 1η Μάη δίνουν συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ / Σε νέα Γενική Συνέλευση θα αποφασίσουν τη συνέχεια

RIZOSPASTIS

Σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετατρέπουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO την απεργία της 1ης Μάη, με οργανωτή και ψυχή του αγώνα το Σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ.

Στο πλαίσιο της απεργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως έχουν αποφασίσει στην τελευταία μαζική Γενική τους Συνέλευση, θα συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν (πορεία, κατάθεση στεφανιών). Στη συνέχεια, στις 13.30 θα διοργανώσουν γλέντι εργατών αφιερωμένο στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι με συγκρότημα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που θα γίνει μέσα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.

Στις 8 το βράδυ της ίδιας μέρας, δηλαδή της 1ης Μάη, προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, διεκδικώντας:

«Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου. Οι συνάδελφοι που απασχολούνται μέσω του δουλεμπορικού που έχει στηθεί με ευθύνη της COSCO, DPORT και ΟΦΕ να ενταχθούν στην παρούσα ΣΣΕ. Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων συναδέλφων που στο σύνολό τους είναι περίπου 900 άτομα.

Να αποτυπωθούν μέσω της παρούσας ΣΣΕ και να καταβληθούν όλες οι νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία, για εργασία Σαββατοκύριακων και αργιών.

Να εφαρμοστεί η ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, που καταχρηστικά δεν εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΕΝΕΔΕΠ με επικεφαλίδα «Ο αγώνας των εργατών του κόσμου οδηγός στους δικούς μας σύγχρονους αγώνες», απευθύνει κάλεσμα σε «κάθε συνάδελφο, κάθε εργαζόμενο στο λιμάνι του Πειραιά να είναι παρών στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες. Οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, 136 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, δίνουμε τη δική μας μάχη για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα ελάχιστα».

Προσθέτει πως «οι δολοφονημένοι εργάτες του Σικάγο, οι δολοφονημένοι εργάτες στον Πειραιά μας δείχνουν τον δρόμο. Η δική τους θυσία, η δική τους μάχη για το 8ωρο, για μισθούς και ΣΣΕ επιβεβαίωσε για τους εργάτες όλου του κόσμου ότι οι διεκδικήσεις ικανοποιούνται μόνο με αγώνες και μάχες, δεν κερδίζονται με ευχολόγια, με παρακάλια και επικλήσεις σε κάποιον "μεσσία", πολύ περισσότερο δεν κερδίζονται μέσα σε κλειστά γραφεία της εργοδοσίας».

Η ΕΝΕΔΕΠ τονίζει πως τα τρελά κέρδη χωρίς προηγούμενο που έβγαλε και φέτος η COSCO, όπως εδώ και 12 χρόνια, κέρδη που είναι «χτισμένα πάνω στα δικά μας τα κορμιά», «μόνο πείσμα πρέπει να γεμίζουν», γιατί είναι πρόκληση την ίδια στιγμή «να ζητάει από εμάς να αρκεστούμε σε ψίχουλα, όταν ακόμη και ο πληθωρισμός που τρέχει με τα μπούνια εξανεμίζει ακόμη και τις αυξήσεις που ζητάμε».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και η απόφαση που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ότι ταυτόχρονα με τον αγώνα που δίνουν για την υπογραφή της ΣΣΕ, δίνουν και τη μάχη για «να μην κουβαλήσουμε όπλα για να δολοφονηθούν αδέλφια εργάτες, όπως έκαναν οι συνάδελφοι Ιταλοί λιμενεργάτες», προσθέτοντας ότι όπως οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά «πληρώνουν με αίμα τα κέρδη της COSCO», αντίστοιχα «πληρώνουν με αίμα και οι αδελφοί εργάτες στην περιοχή της Ουκρανίας τη σύγκρουση μεταξύ των συμφερόντων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσίας - Κίνας».

«Η μάχη μας στο λιμάνι του Πειραιά κόντρα σε κυβέρνηση, σε εργοδοσία COSCO - DPORT - εργολάβους, σε κατασταλτικούς μηχανισμούς, έχει γίνει μάχη όλων των εργαζομένων του Πειραιά και της χώρας. Αυτό που τους φοβίζει, όλους αυτούς, είναι μη γενικευτεί η μάχη μας για υπογραφή ΣΣΕ και σε άλλους κλάδους, τρέμουν μη γίνει όλη η Ελλάδα μια "COSCO". Με την αλληλεγγύη εκατοντάδων σωματείων και Ομοσπονδιών από Ελλάδα και όλο τον κόσμο κάνουμε πράξη το "ένας για όλους και όλοι για έναν"», τονίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ