ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός θα πληρώσει την «απολιγνιτοποίηση» για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Στη Δυτική Μακεδονία περιόδευσε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος

Οι επιπτώσεις από τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση, οι εξελίξεις στα Εργασιακά και στο χώρο της Υγείας, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Στη διάρκεια της περιοδείας επισκέφθηκε το ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, το Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, την επιχείρηση «Ξινό Νερό» στο Αμύνταιο, ενώ συναντήθηκε με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, όπου συζήτησε για τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, και τέλος με αντιδημάρχους του δήμου Αμυνταίου.

Στο ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και αναφέρθηκε στις συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης», για την οποία προικοδοτούνται επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως είπε, «τα σχέδιά τους για φωτοβολταϊκά πάρκα, χωματουργικά έργα, αγροτουρισμό κ.λπ. δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσουν τις απώλειες που θα υποστούν ο λαός και οι εργαζόμενοι αυτών των περιοχών από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Η "μετάβαση" αφορά αποκλειστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την κερδοφορία των οποίων η κυβέρνηση προωθεί και περαιτέρω προνόμια, όπως τη θέσπιση ειδικών φορολογικών ζωνών και κινήτρων». Ανέδειξε τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, μιλώντας για τον ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, στην υπηρεσία των εργαζομένων και της εξουσίας τους, που θα σχεδιάζει την ηλεκτροπαραγωγή με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν ισχυρίζεται ότι ο λιγνίτης είναι ο μόνος δρόμος και σημείωσε: «Είναι δυνατό, όμως, σήμερα να έχεις ένα διαφορετικό μείγμα, να αξιοποιηθεί το προϊόν που έχεις από τη χώρα σου, με νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χαμηλούς ρύπους. Δίκαια αντιδρά ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και που εφάρμοσε πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και απορρίπτει αυτά τα σχέδια κλεισίματος και πετάγματος στο δρόμο χιλιάδων εργαζομένων».

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που λειτούργησε ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Δυτική Μακεδονία, είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου και το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, συζητώντας για τα παλιά και νέα προβλήματα που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Στην επιχείρηση «Ξινό Νερό», οι εργαζόμενοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο εργοστάσιο και τον συνόδευσαν στους χώρους της παραγωγικής διαδικασίας και εμφιάλωσης του «Ξινού Νερού». Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από 176.000 νεκρούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας από τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους είναι χαμηλός! Ετσι έδωσε το «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις, στους βιομηχάνους, στις αεροπορικές εταιρείες, στο ξενοδοχειακό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, να παστώνουν σαν σαρδέλες τους εργαζόμενους, τους ταξιδιώτες, να κάνουν «εκπτώσεις» στις ανάγκες καθολικών διαγνωστικών ελέγχων, στο όνομα του «να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες» κ.ο.κ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

«Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»: Με το κάλεσμα αυτό του ΚΚΕ συνεχίζεται η πλατιά εξόρμηση των ΚΟ του Κόμματος, με καθημερινές συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

  • Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., στην Καισαριανή (πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή) θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στην Ηλιούπολη (πλατεία Ανεξαρτησίας) θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης (στο Πάρκο Ηρώων), θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Κιλκίς (Πλατεία Κήπου - Πάρκο), θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

  • Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 10.30 π.μ., ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών (Χ. Τρικούπη 182) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών (Σεβαστουπόλεως και Φειδιππίδου) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

  • Την Παρασκευή 10 Ιούλη:

-- Η ΤΟ Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ερευνας Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Ψηφιακός μετασχηματισμός: Μύθοι και αλήθειες», στις 8 μ.μ. στο Θέατρο Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 31). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης (πλατεία «Χάνια»), θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

  • Το Σάββατο 11 Ιούλη, στις 9 μ.μ., σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου του ΚΚΕ στην παραλία, με θέμα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας.
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την Υγεία με τον Γ. Μαρίνο

Σήμερα Τετάρτη, η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για την Υγεία, στις 8.30 μ.μ. στον θερινό κινηματογράφο «ΡΕΞ», στη Χαλκίδα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας. Στη συζήτηση θα γίνουν σύντομες παρεμβάσεις από υγειονομικούς.

Βιβλιοπαρουσιάσεις από ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής του ΚΚΕ παρουσιάζει στο Στέκι της ΚΝΕ (Τροίας 36, πλησίον ΗΣΑΠ «Βικτώρια») την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισότητα. Η αντίληψη του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 12 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., οι ΚΟ Φαρμάκου και ΕΥΔΑΠ της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης. Συμπεράσματα από τη διαπάλη στο πλαίσιο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η επικαιρότητά τους στο σήμερα», όπως προκύπτουν μέσα από την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (1ο Δημοτικό Σχολείο), θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Τετάρτη 15 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Τροφίμων της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ παρουσιάζουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Β. Ι. Λένιν: Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης και η ανυποχώρητη πάλη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό», διοργανώνει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 11 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο θέατρο του Πάρκου Κατερίνης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τον Βάσια Αμανατίδη και τον Χρήστο Ανανιάδη, μέλη του ΚΚΕ, που ήταν εξόριστοι στη Γυάρο και σε άλλους τόπους όπου επέλεξε το αστικό κράτος να στείλει τους πιο πρωτοπόρους, ριζοσπάστες αγωνιστές του λαού μας.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι». Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τόπους εξορίας και φυλακών, ενώ θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ