Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός θα πληρώσει την «απολιγνιτοποίηση» για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Στη Δυτική Μακεδονία περιόδευσε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος

Οι επιπτώσεις από τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση, οι εξελίξεις στα Εργασιακά και στο χώρο της Υγείας, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Στη διάρκεια της περιοδείας επισκέφθηκε το ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, το Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, την επιχείρηση «Ξινό Νερό» στο Αμύνταιο, ενώ συναντήθηκε με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, όπου συζήτησε για τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς, και τέλος με αντιδημάρχους του δήμου Αμυνταίου.

Στο ορυχείο Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ, μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων και αναφέρθηκε στις συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης», για την οποία προικοδοτούνται επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως είπε, «τα σχέδιά τους για φωτοβολταϊκά πάρκα, χωματουργικά έργα, αγροτουρισμό κ.λπ. δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσουν τις απώλειες που θα υποστούν ο λαός και οι εργαζόμενοι αυτών των περιοχών από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Η "μετάβαση" αφορά αποκλειστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την κερδοφορία των οποίων η κυβέρνηση προωθεί και περαιτέρω προνόμια, όπως τη θέσπιση ειδικών φορολογικών ζωνών και κινήτρων». Ανέδειξε τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, μιλώντας για τον ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, στην υπηρεσία των εργαζομένων και της εξουσίας τους, που θα σχεδιάζει την ηλεκτροπαραγωγή με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν ισχυρίζεται ότι ο λιγνίτης είναι ο μόνος δρόμος και σημείωσε: «Είναι δυνατό, όμως, σήμερα να έχεις ένα διαφορετικό μείγμα, να αξιοποιηθεί το προϊόν που έχεις από τη χώρα σου, με νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χαμηλούς ρύπους. Δίκαια αντιδρά ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και που εφάρμοσε πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και απορρίπτει αυτά τα σχέδια κλεισίματος και πετάγματος στο δρόμο χιλιάδων εργαζομένων».

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που λειτούργησε ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Δυτική Μακεδονία, είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου και το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, συζητώντας για τα παλιά και νέα προβλήματα που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Στην επιχείρηση «Ξινό Νερό», οι εργαζόμενοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο εργοστάσιο και τον συνόδευσαν στους χώρους της παραγωγικής διαδικασίας και εμφιάλωσης του «Ξινού Νερού». Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από 176.000 νεκρούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας από τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους είναι χαμηλός! Ετσι έδωσε το «πράσινο φως» στις κυβερνήσεις, στους βιομηχάνους, στις αεροπορικές εταιρείες, στο ξενοδοχειακό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, να παστώνουν σαν σαρδέλες τους εργαζόμενους, τους ταξιδιώτες, να κάνουν «εκπτώσεις» στις ανάγκες καθολικών διαγνωστικών ελέγχων, στο όνομα του «να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες» κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ