Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Τουρκικές προειδοποιήσεις για αντίποινα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με αντίποινα απειλούν Τούρκοι στρατιωτικοί τις δυνάμεις που είναι πίσω από την αεροπορική επιδρομή της 4ης Ιούλη στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, πλήττοντας θέσεις και εξοπλισμό του τουρκικού στρατού. Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους του «Middle East Eye» στην Αγκυρα, εκτίμησε πως «έκανε μεγάλο σφάλμα» ο αυτουργός της επίθεσης και προειδοποίησε για «ισχυρά» αντίποινα.

Επί του παρόντος, επισήμως, η ταυτότητα των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση παραμένει άγνωστη. Ωστόσο ο Αμπντουλχαλέντ Αμπντάλα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «φωτογράφισε» το Αμπου Ντάμπι, σχολιάζοντας το βράδυ της Δευτέρας με ανάρτησή του στο Twitter ότι η επίθεση στη βάση Αλ Ουατίγια συνιστά «ένα μάθημα που έδωσαν στους Τούρκους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκ μέρους όλων των Αράβων». Πριν από τη δήλωση του Αμπντάλα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ανέφεραν πως τα βομβαρδιστικά ήταν πιθανότατα τύπου «Dassault Mirage», που διαθέτουν οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρότερες πληροφορίες από το «Arab Weekly» ανέφεραν ότι τα αεροσκάφη ήταν «Ραφάλ», τα οποία διαθέτουν Γαλλία και Αίγυπτος.

Με φόντο την έντονη στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας, που αναπτύσσεται και με στόχο μία πιθανή επιχείρηση κατάληψης της Σύρτης, που διαθέτει τη μερίδα του λέοντος σε πετρελαιοπηγές και σημαντικές πετρελαϊκές υποδομές, επισκέφθηκε χτες την Αγκυρα ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Λορέντζο Γκουερίνι, για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι καλές διμερείς σχέσεις αλλά και πιθανά σχέδια μεγαλύτερης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Στο μεταξύ, χτες το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε νέα στρατιωτική άσκηση στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η άσκηση διήρκεσε 8 ώρες και έγινε σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, με τη συμμετοχή 17 μαχητικών αεροσκαφών και 8 πολεμικών πλοίων.

Αλλα δημοσιεύματα εμφανίζουν την Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας να έχει εκδώσει και Navtex για «επιστημονικές έρευνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, από χτες μέχρι αύριο 9 Ιούλη.

Εκτός από τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, συνεχίζεται και η οικονομική της διείσδυση. Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά απόπλου, με κατεύθυνση τις ακτές της δυτικής Λιβύης, ο τουρκικός πλωτός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας «Karadeniz Holding».

Σχέδια γαλλικών «πιέσεων» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Το «Reuters» άλλωστε επανήλθε χτες στην όξυνση των σχέσεων Γαλλίας - Τουρκίας με επίκεντρο τη Λιβύη, τονίζοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν θα θέσει θέμα «αντι-συμμαχικής» τουρκικής συμπεριφοράς εντός ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ στις 13/7, υποβάλλοντας αίτημα για «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Αγκυρας.

Το ίδιο πρακτορείο μετέφερε και τέσσερα αιτήματα που προώθησαν οι Γάλλοι στο ΝΑΤΟ, με σχετική επιστολή που απέστειλαν πριν λίγες μέρες στον γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, ζητώντας μεταξύ άλλων οι 30 εταίροι στο ΝΑΤΟ να επιβεβαιώσουν «α) ότι σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, β) ότι οι τηλεπικοινωνίες του ΝΑΤΟ δεν θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που αφορούν "εσωτερικές υποθέσεις" και "μεμονωμένες επιχειρήσεις" χωρών - μελών, γ) ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και δ) ότι θα αποφευχθούν "παρόμοια περιστατικά" στο μέλλον», όπως έγινε π.χ. με το «κλείδωμα» στόχων σε βάρος γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πλοία ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Πάντως ο πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία, Μαρκ Πιερίνι, μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης «Carnegie Europe» εκτίμησε πως παρά τη δυσφορία της, δύσκολα θα μπορούσε η Γαλλία να προκαλέσει «ποινές» από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, που - ας μην ξεχνάμε - διαθέτει και τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Να καταγραφεί τέλος ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, σε παρέμβασή του αργά τη Δευτέρα στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αφρικής τόνισε τη «σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη Λιβύη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμετακίνητα τα στρατεύματα των αντιτιθέμενων πλευρών (2020-11-20 00:00:00.0)
Προχωρά η συνεργασία Τουρκίας και Κατάρ με τον Σάρατζ (2020-08-19 00:00:00.0)
Ακονίζοντας τα «μαχαίρια» αναζητούν «λύση» (2020-07-11 00:00:00.0)
Στα χέρια του Σάρατζ η βάση Αλ Ουατίγια (2020-05-19 00:00:00.0)
Μπερδεύεται το «κουβάρι», επιταχύνονται οι εξελίξεις (2020-05-16 00:00:00.0)
Το γαλλικό κεφάλαιο «με τα μπούνια » στον ανταγωνισμό (2008-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ