Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΓΩΤΗΣ
Αγωνιζόμαστε για καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας προσβάσιμο για όλους

Ο χειρούργος Κώστας Δραγώτης, διευθυντής στο ΕΣΥ, επισήμανε ότι «το τελευταίο εξάμηνο τα υγειονομικά συστήματα των μητροπόλεων του καπιταλισμού δοκιμάστηκαν, αποδεικνύοντας τα σαθρά θεμέλια, τον στρεβλό προσανατολισμό και την ανεπάρκειά τους».

Σημείωσε πως το ΕΣΥ, παρ' όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και σχεδιασμό, ανταποκρίθηκε χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των εργαζομένων, «αποδεικνύοντας τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα, όταν οι μεγάλοι επιχειρησιακοί όμιλοι του χώρου κέρδιζαν μόνο αυξήσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ομως, παρά τα ανέξοδα χειροκροτήματα των κυβερνώντων, οι υγειονομικοί συνεχίζουν να εργάζονται με πολλές ελλείψεις. «Ξέχασαν τις υποσχέσεις όταν η κρίση χτυπούσε κόκκινο. Ξέχασαν την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τους διέφυγαν οι προσλήψεις, οι μονιμοποιήσεις και η μετανάστευση γιατρών και άλλων επιστημόνων στο εξωτερικό, οι εξαντλητικές εφημερίες. Ξέχασαν τη μισθολογική αναβάθμιση. Από την άλλη βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος της κρατικής ευθύνης να παραχωρείται σε ιδιώτες, τράπεζες, επιχειρηματίες μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που εκτός των άλλων μοιράζουν και μπαξίσια επιλεκτικά», τόνισε ο Κ. Δραγώτης.

Καταλήγοντας ανέφερε πως οι υγειονομικοί αγωνίζονται για ένα «καθολικά δημόσιο σύστημα Υγείας, προσβάσιμο σε όλους χωρίς διακρίσεις, με πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, με φροντίδα στη μητέρα και το παιδί, με δωρεάν εμβολιασμούς, προστασία κάθε ευπαθούς ομάδας, με το μάτι στημένο στην εξέλιξη της Ιατρικής, όπως τις μεταμοσχεύσεις, τις εξελιγμένες τεχνικές και θεραπείες, την αγωγή υγείας του λαού».

Ενώ απευθυνόμενος στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε καλά ότι το σύστημα έχει τα όριά του στις παροχές και η πραγματική ψυχοσωματική υγεία δεν εξαρτάται μόνο από τη βελτίωση ενός συστήματος Υγείας, αλλά από την οικοδόμηση με αγώνα μιας άλλης κοινωνίας με προσανατολισμό τον άνθρωπο και όχι το κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ