Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνδυασμένη μάχη με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεγάλα εργοτάξια

Με περιοδείες σε εργοτάξια μπροστά στα συλλαλητήρια συνέχισε την ενημέρωση των εργαζομένων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Με περιοδείες σε εργοτάξια μπροστά στα συλλαλητήρια συνέχισε την ενημέρωση των εργαζομένων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης
Σε συνέχεια των επιτυχημένων κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου μήνα, με στάσεις εργασίας, συνελεύσεις στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, παρεμβάσεις σε εργοτάξια που δούλευαν τα Σάββατα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προετοιμάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο αυριανό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις, δίνοντας παράλληλα τη μάχη για την επιτυχία των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων στα μεγάλα εργοτάξια, που ξεκινούν αύριο, αυξάνοντας την πίεση προς εργοδοσία και κυβέρνηση για τα δίκαια αιτήματα των οικοδόμων.

«Οι οικοδόμοι έχουμε πείρα από συγκρούσεις με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Ετσι και τώρα θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει», σημειώνει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του για το αυριανό συλλαλητήριο, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού στην προσυγκέντρωση στα Προπύλαια στις 7.15 μ.μ.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς τις προηγούμενες μέρες, η οποία συνδυάστηκε με την καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του κλάδου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να κατοχυρώνει το κατώτερο μεροκάματο, για να μην πέφτει κανείς νέος εργαζόμενος κάτω από τα 45 ευρώ μεικτά, για να σταματήσουν το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων και η δουλειά τα Σαββατοκύριακα, αναδείχθηκε το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο - έκτρωμα βάζει στο στόχαστρο ακριβώς την οργανωμένη πάλη των εργατών και του λαού για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Ζωντανό παράδειγμα αυτού του «πόθου» της εργοδοσίας, αλλά και της οργανωμένης απάντησης των εργαζομένων, ήταν εξάλλου οι μάταιες προσπάθειες εταιρειών και εργολάβων του κλάδου να σπάσουν τον αγώνα των οικοδόμων, οι προσπάθειές τους ιδιαίτερα στο εργοτάξιο του κολεγίου «Saint Catherine's» στη Λυκόβρυση, αλλά και στο Μετρό του Πειραιά να διαλύσουν τις Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς αποτέλεσμα...

Ξεκαθαρίζοντας ότι οι οικοδόμοι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, το Συνδικάτο, μαζί με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ξεκινά από αύριο νέες απεργιακές κινητοποιήσεις: Συγκεκριμένα, για αύριο Πέμπτη προκήρυξε απεργία στα εργοτάξια της επιχείρησης «Ακτωρ» στην Αττική, την Παρασκευή στα εργοτάξια της «ΑΒΑΞ», ενώ οι απεργίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα σε άλλα μεγάλα εργοτάξια.

Ως αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, η εργοδοτική ένωση των μεγαλοκατασκευαστών (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων) συναντήθηκε χτες με το Συνδικάτο Οικοδόμων, το οποίο κατέθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων, με αιχμή την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία πως δήθεν δεν φταίνε οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για την τεράστια κλοπή των ενσήμων, ιδιαίτερα από τους εργολάβους. Αυτοί είναι που κλείνουν συμφωνίες μαζί τους, αυτοί είναι που "κολλάνε" τα ένσημα, ας πάρουν μέτρα για να τηρούνται τα αυτονόητα: Κάθε μέρα στη δουλειά να είναι και μέρα ασφάλισης».

Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο, σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, απαίτησε απαντήσεις και κυρίως πράξεις, «για την προστασία των ανέργων, για τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, την ανασφάλιστη εργασία που οργιάζει και τους ελάχιστους ελέγχους που πραγματοποιεί το ΣΕΠΕ, αφήνοντας ουσιαστικά ελεύθερους τους εργοδότες να αλωνίζουν, καταπατώντας ωράρια, το 5ήμερο κ.ά., ενώ τα εργατικά "ατυχήματα" στον κλάδο των κατασκευών αυξάνονται συνεχώς».

Μόνο τον τελευταίο μήνα, τονίζει το Συνδικάτο, «θρηνήσαμε 6 νεκρούς σε όλη τη χώρα, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της πίεσης που υπάρχει στα εργοτάξια, μαζί με τα ελλιπή μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».

Ειδικά μάλιστα για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, καταγγέλλει πως παρά τις συγκεκριμένες αναφορές που επανειλημμένα έχει κάνει προς το υπουργείο Εργασίας και το αίτημα για ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μπροστά στο αυριανό συλλαλητήριο συνδικάτων και φορέων στο Αγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποίησε περιοδεία σε εργοτάξια της πόλης, ενημερώνοντας τους εργαζομένους για την προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοτών να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο.

Οι συνδικαλιστές στάθηκαν στην ίδια την πείρα των εργαζομένων, που δείχνει ότι το επιχειρούμενο χτύπημα των διαδηλώσεων, πέρα από το ότι είναι διαχρονικός «πόθος» του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, σήμερα έρχεται να δέσει με την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα επίπεδα, συμπληρώνει τον συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο και τους αγώνες του στο γύψο. Γι' αυτό, τόνισαν, επιβάλλεται να δοθεί μαζική απάντηση με το αυριανό συλλαλητήριο, με την παραπέρα άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα (2020-07-09 00:00:00.0)
Μάχη για την επιτυχία τους και προετοιμασία πανελλαδικής απεργίας (2017-11-05 00:00:00.0)
Πρώτοι στη μακάβρια λίστα οι οικοδόμοι (2008-01-03 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δε θα περάσει (2001-07-04 00:00:00.0)
Αύριο το παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία (1997-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ