ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
Σελ. /28
Καθολική απαίτηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Συνεχίζονται οι δηλώσεις καταδίκης, από συνδικαλιστές, νομικούς, ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού

Θανάσης ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώην πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ

Θέλω να σημειώσω ότι για να κατοχυρωθεί και συνταγματικά το δικαίωμα των διαδηλώσεων, έχουν γίνει από τους εργαζόμενους πολύχρονοι και αιματηροί αγώνες. Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις οι εργαζόμενοι και το κίνημα δεν πρέπει να το απεμπολήσουν, υποκύπτοντας στα τερτίπια της κυβέρνησης και των διαφόρων εγκάθετων. Αυτό το επίτευγμα και ό,τι έχει κατακτήσει η εργατική τάξη είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και συγκρούσεων.

Υπάρχει βέβαια και μία μερίδα εργαζομένων που - φραστικά και μόνο - είναι υπέρ των διαδηλώσεων και των αγώνων, ενώ στην πράξη τούς υπονομεύουν. Αυτή τη μερίδα δεν πρέπει να την αγνοήσει η εργατική τάξη, αλλά σε κάθε ευκαιρία να τους ξεσκεπάζει και να τους πολεμάει. Τέτοια στοιχεία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τους επιτρέψουν να κυριαρχήσουν. Να μην ξεχνάμε πως ό,τι έχει επιτευχθεί υπέρ των εργαζομένων δεν τους χαρίστηκε, αλλά είναι αποτέλεσμα επίπονων και γεμάτων θυσίες αγώνων. Αυτό πρέπει να έχουν ως γνώμονα οι εργαζόμενοι. Δεν πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το καταργήσουν στην πράξη με τους αγώνες τους.

Μανώλης ΚΟΡΑΚΗΣ

Μέλος του προεδρείου του κλαδικού Σωματείου Τύπου και Χάρτου (Verdi) στη Φρανκφούρτη Γερμανίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις εξελίξεις στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της Ελλάδας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι παρακολουθώ τις τεράστιες προσπάθειες και τους αγώνες του ΠΑΜΕ. Οταν το κεφάλαιο μέσω των υπαλλήλων του, που είναι η κάθε λογής αστική κυβέρνηση, θέλει να πάρει μέτρα τέτοια, που μόνο στόχο έχουν τη φίμωση του λαού, δεν μπορεί να μη σημαίνει πως έρχονται για όλους εμάς τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ακόμα πιο δύσκολοι καιροί.

Ο,τι και να λένε τα διάφορα παπαγαλάκια τους και οι εργατοπατέρες ή δεν λένε, για δήθεν προστασία και ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών, δεν παύουν να είναι λόγια του αέρα και τίποτα άλλο.

Η τάξη μας, η εργατική τάξη, γνωρίζει πολύ καλά πως ό,τι μέχρι σήμερα έχει κερδηθεί, κερδήθηκε στο δρόμο και μέσα από την πάλη. Πάντα όμως σε όλους αυτούς τους αγώνες χρειάστηκε να μπουν μπροστά όλοι αυτοί και αυτές οι συνάδελφοι, ό,τι καλύτερο είχε και έχει να δώσει το οργανωμένο κίνημα, που δεν φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες, να γίνουν μπροστάρηδες, δεν μασάνε τα λόγια τους, μα κυρίως βάζουν το κοινό συμφέρον, το ταξικό, πάνω από το προσωπικό.

Αυτό έχουν στο στόχο τους και τίποτα άλλο, μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Η τάξη μας γνωρίζει πολύ καλά, από την πρώτη στιγμή που αναγκάστηκε να πουλήσει την εργατική της δύναμη, γιατί τίποτα άλλο δεν έχει, πως για αυτούς ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος. Και αγώνας δεν γίνεται ούτε στο διαδίκτυο αλλά και ούτε από το σπίτι, στον καναπέ, παρά μόνο στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Πρέπει ο λαός μας να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και πίστη στη δύναμή του να ματαιώσει στην πράξη τα σχέδια του κεφαλαίου και των υπαλλήλων του. Να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση το αισχρό αυτό νομοσχέδιο, που κάθε άλλο παρά δημοκρατικό είναι, αντίθετα θυμίζει άλλες εποχές, που ο λαός μας τις έβαλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Καλή δύναμη και κουράγιο, το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Ζωή ΣΩΚΟΥ

Πρώην πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ

Το «νέο» νομοσχέδιο - έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή είναι τόσο παλιό όσο και η ταξική πάλη. Είναι προσπάθειες 10ετιών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να εφαρμόσουν μέτρα καταστολής τέτοια, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και το λαό, να μην αντιδρά, να μην κινητοποιείται.

Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, ώστε οι εργοδότες ανενόχλητοι να θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων και οι κυβερνήσεις να νομοθετούν, να τους προστατεύουν και να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Από τη 10ετία του 1980 αλλά και τις επόμενες, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει πλούσια πείρα από τέτοιες προσπάθειες απαγόρευσης και καταστολής της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, όπως:

Ο ν. 330 του Λάσκαρη, που επέβαλε το πλειοψηφικό σύστημα στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων, έβαζε εμπόδια στην κήρυξη απεργιών και επέβαλε τον «μακρηθεοδωρισμό» σε όλες τις βαθμίδες των συνδικάτων.

Ο νόμος του 1976, που χαρακτηρίστηκε «νέο ιδιώνυμο», ποινικοποιούσε τη συνδικαλιστική δράση, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, και απειλούσε με συλλήψεις και αυστηρές ποινές όσους δεν συμμορφώνονταν.

Να προσθέσουμε το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, που όχι λίγες φορές προσπάθησε να προβοκάρει σημαντικές κινητοποιήσεις και δραστηριότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι εργοδότες και τα τσιράκια τους οργίαζαν μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους, οι τραμπουκισμοί έφταναν μέχρι και δολοφονίες, όπως της Βασιλακοπούλου έξω από το κάτεργο της ΕΤΜΑ.

Ο κατάλογος είναι μακρύς από παρεμβάσεις κράτους - εργοδοσίας, πάντα ο ίδιος στόχος: Πλούτος για τους λίγους, εξαθλίωση για τους πολλούς, που είναι και οι πραγματικοί παραγωγοί αυτού του πλούτου. Αυταρχισμός και αστυνομοκρατία, για να μην αλλάξει ο στόχος, και όταν αυτό δεν φτάνει, υπάρχουν και οι προβοκάτορες...

Οπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι και οι προσπάθειές τους. Θα βρουν μπροστά τους δυνατό και αποφασισμένο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας, συνολικά το λαϊκό κίνημα.

Είναι ο μόνος δρόμος για να μην περάσουν τα σχέδια και οι επιδιώξεις τους.

Ξεσηκωμός παντού και πάντα όταν χρειάζεται!

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

Μαχητής του ΔΣΕ, πρώην πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Με το βάρος των 94 χρόνων μου και με την κλονισμένη πια υγεία μου, είμαι πάντα μαζί σας και φωνάζω και εγώ: Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα του λαού. Να καταργηθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο που προσπαθεί να βάλει στο γύψο τους αγώνες του λαού. Ο λαός μας έσπασε έως τώρα πολλές αλυσίδες που προσπάθησε να του περάσει στα χέρια η άρχουσα αστική τάξη. Ετσι θα σπάσει τώρα και αυτή. Ενωμένοι και αλύγιστοι, θα νικήσουμε.

Κυριάκος ΚΕΡΑΣΟΥΝΛΗΣ

Πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Το νομοσχέδιο αυτό φανερώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει συνθήκες φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων, για την εξασφάλιση απρόσκοπτης κερδοφορίας για τη μεγαλοεργοδοσία, την υποταγή των εργαζομένων στις ορέξεις του κεφαλαίου και τον περιορισμό των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει με το νομοσχέδιο αυτό τη δικτατορία των καπιταλιστών, ως συλλογικός προστάτης τους.

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους θα ματαιώσουν τα σχέδια αυτά και θα αχρηστεύσουν το νόμο - έκτρωμα, αν τελικά ψηφιστεί στη Βουλή. Δεν θα ντροπιαστούμε, θα ξεσηκωθούμε παντού.

Ολοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να καταλάβουν ότι με όποιο όνομα και πρόσωπο κι αν παρουσιάζονται τα κόμματα, οι δρόμοι είναι δύο: «'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εξουσία της εργατικής τάξης.

Αλέξανδρος ΒΑΝΑΚΑΡΑΣ

Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ

Οι κοινωνικές κατακτήσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, προτού κερδηθούν, πριν να γίνουν αυτονόητα και μέρος της καθημερινότητάς μας, ήταν εκτός νόμου! Δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε στα βάθη της Ιστορίας για να διαπιστώσουμε πως οι αγώνες για την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, για το οκτάωρο, για την ψήφο των γυναικών, ακόμα και η διατύπωση της κοινής πλέον αλήθειας πως η Γη γυρίζει ...ήταν εξτρεμισμός και ακραίος ριζοσπαστισμός. Οι φορείς δε του ριζοσπαστισμού, τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης, οι ασυμβίβαστοι διανοητές, καταγγέλλονταν από τους κρατούντες ως διασαλευτές της οικονομικής και κοινωνικής τάξης και συχνά καταδικάζονταν ως κοινοί εγκληματίες.

Το νομοθέτημα που έχει κατατεθεί προς ψήφιση από την κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο γύψο το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού να διεκδικεί τα δίκαιά του. Αποτελεί πρόκληση η πρόβλεψη ίδρυσης αυτοτελούς κρατικής υπηρεσίας με τίτλο «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», με στόχο τις κοινωνικές διεργασίες και ιδέες που οδηγούν στο ριζοσπαστισμό! Αυτή η επίδειξη πυγμής απέναντι στον «εχθρό λαό» δεν αποτελεί στοιχείο ισχύος του συστήματος. Το αντίθετο. Είναι στοιχείο παρακμής, αδυναμίας και φόβου απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα και την παρέμβασή του στις κοινωνικές διεργασίες, που εντείνονται από την καπιταλιστική κρίση.

Το επιστημονικό δυναμικό και η διανόηση της χώρας μας οφείλουν να σταθούν απέναντι σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο τη νομιμοποίηση της περιστολής και καταστολής των λαϊκών κατακτήσεων και ελευθεριών. Η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αμφιταλαντεύσεις: Ο ανορθολογισμός, το «κυνήγι μαγισσών» και οι κάθε είδους «μακαρθισμοί» ανθούν όταν οι λαοί μπαίνουν στο γύψο.

Τιτίκα ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ

Αυτός ο κόσμος που βγαίνει (να διαμαρτυρηθεί) δεν βγαίνει έτσι τυχαία και μοιραία. Είναι ο συνταξιούχος, όπως εγώ, που δεν τον φτάνουν να ζήσει τα 452 ευρώ και υπάρχει σύνταξη από τη δική μου πιο χαμηλή. Τι θα σου κάνει αυτός ο κόσμος; (...) Θα καθίσει να σκεφτεί, ναι, μεν, ενοχλώ, κάνω, δείχνω, όταν δεν έχει να φάει; Τι μου λες τώρα! (...) Γιατί έγιναν στο Σικάγο το 1886 όλα αυτά; Για το 8ωρο έγιναν. Δεν βγαίνει ο κόσμος τυχαία στο δρόμο. Τι μου λες ότι ενοχλώ την Αθήνα;

Κωνσταντίνος ΠΟΓΚΑΣ

Παλαίμαχος συνδικαλιστής και πρώην δήμαρχος Λαυρίου

Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες της νέας κυβερνητικής απόπειρας να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νόμο που θέλει τάχα να βάλει τάξη στην παράλυση της λειτουργίας των πόλεων και την ταλαιπωρία των πολιτών από την ανεξέλεγκτη δράση μικρών ομάδων που κινητοποιούνται και κλείνουν τους δρόμους παραλύοντας τη ζωή των πόλεων.

Θυμήθηκα πως ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση στη δεκαετία του 1960 είχε ψηφίσει τον Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού. Εκείνος ο νόμος ποτέ δεν εφαρμόστηκε για τους τεντιμπόηδες. Ολες οι δικογραφίες που κατασκευάζονταν από το αστυνομικό κράτος εκείνη την εποχή και αφορούσαν απεργίες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες εργατικών Σωματείων είχαν τις ίδιες κατηγορίες: Εξύβριση, απείθεια, φθορά ξένης περιουσίας, αντίσταση κατά της Αρχής σε συνδυασμό με τoν Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού.

Με αυτόν τον νόμο είχαμε οδηγηθεί στα Δικαστήρια δεκάδες φορές συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του Λαυρίου. Σε μια από αυτές τις δίκες ήμαστε κατηγορούμενοι εγώ, ο Βουγιούκας, ο Μητσικάκος, ο Τσιτζηφάτος και ο Δημήτρης ο Χαραμής, που τότε ήταν περίπου 65 χρόνων και δεν είχε ούτε μία τρίχα μαύρη στο κεφάλι του.

Οταν τελείωσε η διαδικασία και ήρθε η σειρά της αγόρευσης του Εισαγγελέα να προτείνει τις ποινές κατά το Κατηγορητήριο, ο άνθρωπος δεν άντεξε από τα ψέματα που ακούστηκαν στην ακροαματική διαδικασία και έκλεισε την αγόρευσή του με την εξής φράση.

«Κύριοι δικαστές, να εξετάσουμε ένα προς ένα τα αδικήματα που κατά το κατηγορητήριο διέπραξαν οι κατηγορούμενοι που εργάζονται στο πιο σκληρό επάγγελμα των Μεταλλωρύχων, να κατηγορήσομε και να δικάσομε τον Πόγκα που ως νεαρός μπορεί λόγω της ηλικίας του να εκδηλώθηκε σαν τεντιμπόης, αλλά να δικάσομε τον ασπρομάλλη και γέροντα Χαραμή ως τεντιμπόη με το νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού δεν θα κάνομε τίποτε άλλο παρά να κλονίσομε την πίστη και το σεβασμό των πολιτών στους Νόμους του Κράτους και θα υπονομεύσομε το ίδιο το πνεύμα του Νομοθέτη για την καταστολή της μάστιγας του τεντιμποϊσμού. Γι' αυτό προτείνω την αθώωση όλων των κατηγορουμένων».

Οταν ήρθε το 1967 δικτατορία της Χούντας, η οποία δεν άφησε τίποτα όρθιο στη χώρα, ο εισαγγελέας που κατήγγειλε τον τρόπο εφαρμογής των νόμων και ζήτησε την αθώωσή μας ήταν ανάμεσα στους δικαστές που καθαίρεσε το φασιστικό καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Είναι σίγουρο πως στην εφαρμογή αυτού του νόμου θα ξαναζήσει η χώρα μας την ίδια ντροπή του παρελθόντος. Ας αναλογιστούν οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νόμο τις ευθύνες τους.

Κείμενο υπογραφών από δικηγόρους και νομικούς επιστήμονες

Ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

Δεκάδες υπογραφές συγκεντρώνει ήδη το κείμενο υπογραφών από δικηγόρους και νομικούς επιστήμονες που ζητούν να αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ακολουθούν το κείμενο και οι υπογραφές:

«Είμαστε δικηγόροι, νομικοί επιστήμονες και ενώνουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες λαού, που διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ζητάμε την άμεση απόσυρσή του και δηλώνουμε ότι θα θέσουμε όλες μας τις δυνάμεις και την επιστημονική μας γνώση για την κατάργηση του νόμου αυτού, εφόσον τελικά ψηφιστεί.

Πολλοί από εμάς συμμετείχαμε στην αντιδικτατορική πάλη, στην κατάληψη της Νομικής τον Φλεβάρη του '73, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του '73. Δεν σκύψαμε το κεφάλι μπροστά στη χούντα, στο δικό της διάταγμα του '71 περί απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, τις διατάξεις του οποίου βλέπουμε τώρα να αναβιώνουν και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή και σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Ορισμένοι από εμάς είχαμε την τύχη να μαθητεύσουμε δίπλα σε γνωστούς αγωνιστές δικηγόρους, που "σφράγισαν" τη ριζοσπαστική δικηγορία του τόπου μας όταν καθημερινά, άλλοτε στα στρατοδικεία και άλλοτε στα ποινικά ακροατήρια, υπερασπίζονταν διωκόμενους κομμουνιστές, εργάτες και λαϊκούς αγωνιστές, ήταν οι ίδιοι πρωτοπόροι στους αγώνες του λαού μας και βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις, φυλακίσεις, εξορία.

Συνεχίζουμε στα δικά τους χνάρια. Υπερασπιζόμαστε με σθένος τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, όλους όσοι αντιμετωπίζουν την άγρια καταστολή και τον αυταρχισμό του αστικού κράτους. Αντιλαμβανόμαστε ότι και οι ίδιοι, ως εργαζόμενοι που πληττόμαστε από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε για τις ανάγκες μας. Θα βγούμε στο δρόμο γι' αυτό.

Το νομοσχέδιο που αυτές τις μέρες συζητιέται στη Βουλή είναι απαράδεκτο και βαθιά αντιδραστικό! Μας πάει χρόνια πίσω! Παραβιάζει ακόμα και τις θεμελιώδεις συνταγματικές ελευθερίες. Περιέχει επικίνδυνες διατάξεις και βρίθει αόριστων νομικών εννοιών, η ερμηνεία των οποίων ανατίθεται στην αστυνομία και τις κατασταλτικές δυνάμεις. Θέτει στο στόχαστρο κάθε ριζοσπαστική και προοδευτική ιδεολογία και δράση. Συκοφαντεί τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν διορθώνεται. Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Εφόσον τελικά ψηφιστεί ως νόμος, είναι βέβαιο ότι ο λαός μας θα τον καταργήσει στην πράξη με τους αγώνες και τις διαδηλώσεις του, όπως έκανε με κάθε είδους παρόμοιες απαγορεύσεις και περιορισμούς στο παρελθόν! Σ' αυτούς τους αγώνες θα είμαστε και εμείς!».

Το κείμενο υπογράφουν

Αντανασιώτης Αντώνης, Βρεττός Αγγελος, Γεράκης Ηλίας, Γερογιάννης Κώστας, Δημητρέλλος Κώστας, Ζαφειρίου Ελένη, Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος, Καρυδάς Κυριάκος, Κλικίζος Γιώργος, Κοκκινάκης Μανώλης, Κοντέας Ανδρέας, Κοντογιάννης Γιάννης, Κουφάκης Πέτρος, Κρεμαστάς Χρήστος, Μαλαγάρης Μάνος, Μαρτζάκλης Παναγιώτης, Μίληση Φρόσω, Μπίρδας Λάμπρος, Παράσχος Ιωσήφ, Παριανός Γιώργος, Προίσκος Κώστας, Σαπουντζάκης Τάκης, Σκούρας Χρήστος, Σκουτέρη Δώρα, Στρατής Χάρης, Τσάκωνα Ζωή, Τσομπανίδης Γιώργος, Φραντζεσκάκης Μανώλης, Χαρανάς Κώστας, Χαραυγής Παυσανίας

Κώστας ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας

Ως πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, απόμαχος της δουλειάς αλλά με συνέπεια και σταθερότητα στους δρόμους του αγώνα, δηλώνω την πλήρη και απόλυτη καταδίκη μου προς τον νέο «τρομονόμο», αυτό το χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα του κυρίου Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Ο προκλητικός αυτός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν εκπλήσσει εμάς τους παλαιότερους. Τα είδαμε και τα ακούσαμε και από άλλους. Με διαφορετικό μανδύα ή φρασεολογία κάθε φορά. Κοινή τους συνισταμένη ήταν, είναι και θα είναι η στοχοποίηση του «εχθρού λαού». Η επίθεση στη συνείδηση της νέας γενιάς, που βλέπει τις κυβερνήσεις να ταυτίζουν τους αγωνιστές του λαού, τους αγωνιζόμενους εργάτες, με τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες. Ονομάζουν έγκλημα τη διεκδίκηση του μισθού, των ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, τον αγώνα για τη ζωή, για το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης.

Οσους νόμους κι αν ψηφίσουν, όσες διαταγές κι αν εκδώσουν, όσες απαγορεύσεις κι αν επιβάλουν, ο λαός μας, τα συνδικάτα μας, έχουμε πείρα. Δεν μας έβαλαν στο γύψο συνταγματάρχες, βασιλιάδες, χούντες και εφοπλιστές. Δεν θα το κάνουν τώρα τα παιδιά της Πρεσβείας και των τραπεζιτών. Οσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Κώστας ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώην πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας

Ο λαός της χώρας μας έχει περάσει πολλές δύσκολες περιόδους στην ιστορία του. Οι κυβερνώντες πάντα, για λογαριασμό των αφεντικών, είχαν στο στόχαστρο να χτυπήσουν το δικαίωμα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οπως και τότε ο λαός ανέτρεψε τα αυταρχικά μέτρα, έτσι και σήμερα θα κάνει η νέα γενιά. Αυτός ο νόμος θυμίζει μαύρες περιόδους της Ιστορίας. Να τον αποσύρει τώρα η κυβέρνηση! Ο λαός και οι αγώνες του κινούν την Ιστορία μπροστά. Δεν θα φιμώσει κανείς τους αγώνες του λαού για το δίκιο!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ