ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης κάθε λαϊκή διεκδίκηση

INTIME NEWS

Ανακύκλωση όλων των προσχημάτων πάνω στα οποία η κυβέρνηση στηρίζει το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και επιβεβαίωση ότι στόχευσή του είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση και διαδήλωση - πρώτα απ' όλα του εργατικού - λαϊκού κινήματος - ήταν η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του, αξιοποιώντας και πάλι την υπόθεση της «Μαρφίν», στη γνωστή προσπάθεια να αξιοποιήσουν τη δράση των προβοκατόρικων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών για άθλιους συνειρμούς και συκοφάντηση των λαϊκών διεκδικήσεων. Αυτήν τη φορά αναφέρθηκε σε φθορές στο μνημείο, μιλώντας για «φασισμό» και «φαινόμενα (που) εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Μίλησε για «ρεαλιστική εφαρμογή» του δικαιώματος της υπαίθριας συνάθροισης όπως αυτός ορίζεται από το Σύνταγμα, προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ξεπερνάει ακόμα και αυτούς τους περιορισμούς του αστικού Συντάγματος, και πως η κυβέρνησή του καταργεί τάχα «τα χουντικά νομοθετήματα», τα οποία στην πραγματικότητα αξιοποιεί και εμπλουτίζει παραπέρα με νέες διατάξεις ευρωενωσιακής κοπής και μηχανισμούς καταστολής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αξιοποιήσει και τη βολική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη σχετική «παρακαταθήκη» της κυβέρνησής του, επιβεβαιώνοντας πως το άθλιο νομοσχέδιο ήρθε ως ένας ακόμα κρίκος στην πολιτική της καταστολής που εμπλούτισε και η προηγούμενη κυβέρνηση, θυμίζοντας πως «εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας».

Στο πλαίσιο των διεργασιών και με το βλέμμα στη «συναίνεση» για όσα είναι μπροστά, ο πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι και στο ΚΙΝΑΛ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τα προσχήματά του για τη στήριξη του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έκανε δεκτές τις προτάσεις του αλλά ότι η ουσία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει, και σημειώνοντας πως η Βουλή μπορεί «να βελτιώνει τα νομοσχέδια χωρίς να αλλάξει τον κεντρικό στόχο».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αφορούν τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου και πρόσθεσε πως κριτήριο για περιορισμούς και απαγορεύσεις είναι «η έκταση της διαδήλωσης με βάση το αποτύπωμα στην καθημερινότητα», κριτήριο - «λάστιχο», δηλαδή, που με μαθηματική ακρίβεια βάζει στο στόχαστρο όλες και ειδικότερα τις μαζικότερες διαδηλώσεις και συνολικά τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αλλωστε, χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του πως «δεν πήγαινε άλλο με αυτήν τη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε όπου ήθελε, όποτε ήθελε και όπως ήθελε, προβάλλοντας αιτήματα και θέσεις που η ίδια έκρινε ότι είναι αξίες του κοινού», ενώ δεν έλειψαν και τα γνωστά «επιχειρήματα» του κοινωνικού αυτοματισμού, πως τάχα το δικαίωμα στη διαδήλωση δεν μπορεί να παρεμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων, δικαιώματα φυσικά που στερεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και κεφαλαίου και όχι οι διαδηλώσεις.

Για τον οργανωτή των διαδηλώσεων επιβεβαίωσε ότι πρωτοπόροι αγωνιστές και συνδικαλιστές θα σέρνονται στα δικαστήρια για ζημιές που έχουν προκαλέσει προβοκάτορες, επαναλαμβάνοντας πως ο οργανωτής θα φέρει την αστική ευθύνη για ζημιές αν εγκαίρως δεν έχει κινηθεί για να τις αποτρέψει. Στη δε δευτερολογία του επέμεινε, ότι «αν ο οργανωτής έχει κάνει την δουλειά του, ό,τι ορίζει το άρθρο 4, δεν κινδυνεύει από τίποτα». Το οποίο άρθρο του νομοσχεδίου απαιτεί «συνεργασία» με τις δυνάμεις καταστολής και «συμμόρφωση» «στις υποδείξεις τους», ακόμα και να προστρέξει σε «συνδρομή» τους.

Μέσα σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει το παραμικρό και για το «μεδούλι» του νομοσχεδίου, το άρθρο 19 για την «αντιμετώπιση» του ριζοσπαστισμού και τη σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, δηλαδή τη σκέψη και τη δράση κατά του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Προσπάθησε να κρύψει τα «άπλυτα» για να στηθούν οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Να σπρώξει «κάτω απ' το χαλί» τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία «πατάει» η απόπειρα της σημερινής να βάλει στο «γύψο» τις διαδηλώσεις, επιχείρησε στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να στήσει το κάλπικο παιχνίδι των «συντηρητικών» και «δημοκρατικών» υπηρετών του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «νομοσχέδιο εμπνεύσεως ανθρώπων που καμία σχέση δεν έχουν με δημοκρατική παράδοση» και «αντιδραστική τομή με στόχο τη δημοκρατία», επιδιώκοντας φυσικά να κρύψει ότι το νομοσχέδιο είναι κρίκος στην πολιτική που και η δική του κυβέρνηση υπηρέτησε, με φιρμάνια για απαγόρευση κινητοποιήσεων, νόμους για να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, που κατέστησαν ιδιώνυμο αδίκημα τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών, διατηρώντας τους τρομονόμους κ.ο.κ.

Αλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη που θύμισε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσε διαδηλώσεις, τις δικαιολόγησε πλήρως ισχυριζόμενος ότι τότε οι απαγορεύσεις έγιναν για λόγους «εθνικής ασφάλειας» σε περίπτωση επίσκεψης ξένου ηγέτη!

Εξάλλου, θυμίζοντας τις μέρες που ως κυβέρνηση επιστράτευε τα ίδια «επιχειρήματα», περί «ταλαιπωρίας» από τις κινητοποιήσεις, φρόντισε να ρίξει και νερό στο μύλο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας αναφερόμενος σε «ορισμένες καταστάσεις που σε ακραίες στιγμές μπορεί να έχουν δημιουργήσει δυσφορία στο κοινωνικό σύνολο». Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να λύσει αυτά τα «προβλήματα», σημειώνοντας πως «υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει περιορισμό» των διαδηλώσεων.

Κατά τ' άλλα, με τα γνωστά περί «ακροδεξιών εμμονών» της κυβέρνησης, στη προσπάθεια να παρουσιάσει την καταστολή ως κάτι άσχετο με την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα τέτοιο μέτρο «γιατί φοβάται για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από Σεπτέμβρη» και σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται «χρειάζεται σχέδιο, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της» και «όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα», διαχείριση δηλαδή προς όφελος του κεφαλαίου με έμφαση στην ενσωμάτωση του λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΚΙΝΑΛ για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι μπορεί «πολλοί να ζήλεψαν τη δική σας διαδρομή προς τα έδρανα της ΝΔ, κ. Χρυσοχοΐδη» και σπεύδοντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «συνέχεια» της «δημοκρατικής παράταξης», ενώ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με μια αγιογραφία της μεταπολίτευσης, για την οποία ανέφερε ότι «μας έδωσε το συμβόλαιο για την ομαλότερη δημοκρατική περίοδο της πατρίδας μας».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ως εφεδρείας του συστήματος, έτοιμης να στηρίξει κάθε αστική κυβέρνηση και την αντιλαϊκή της πολιτική, επιβεβαίωσε η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά, η οποία για να δικαιολογήσει την υπερψήφιση από το κόμμα της του επαίσχυντου νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, έφτασε να ισχυριστεί ότι «ξαναγράψαμε, με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο και το φέραμε μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο. Διασώσαμε τη συνάθροιση και τη διαδήλωση» και πως «αντί ένα εύκολο όχι (...) εμείς αποφασίσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να θυμίσουμε ξανά σε όλους ότι τούτη εδώ η παράταξη έχει ύψος και προτάσεις» για κάθε είδους βρωμοδουλειές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Μετά από όλα αυτά κατέληξε ότι το κόμμα της αποτελεί ανάχωμα... στη συντήρηση και διαγκωνίστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να αποτελέσει τον «προοδευτικό» στυλοβάτη του συστήματος.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος «βασιλικότερος του βασιλέως» ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους θα πάνε ενάντια σε αυτόν το νόμο. «Το πρόβλημα με την ΝΔ είναι ότι δεν έχετε σχέδιο και εδώ ακόμα φοβάστε. Γιατί φοβάστε; Θέλουμε να επιβάλουμε νόμο και τάξη. Να μη φοβάται ο επιχειρηματίας να πάει στο μαγαζί του στο κέντρο», σημείωσε χαρακτηριστικά και «διερωτήθηκε» «για ποιον λόγο λέτε εμένα χουντικό; Επειδή θέλω να υπάρχει νόμος και τάξη στην Ελλάδα, για να μη φοβάται ο Ελληνας πολίτης;».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, βρήκε ευκαιρία να επαναλάβει τις προτάσεις του για μια άλλη διαχείριση του σάπιου συστήματος, ώστε κατά το σκεπτικό του να μην προκαλούνται πολλές κοινωνικές αντιδράσεις.

Δεν ξεπλένεται με τίποτα...

Να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» προσπάθησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, για το νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που χτυπάει ευθέως το δικαίωμα στην απεργία. Οπως ανέφερε αρχίζοντας τις δικαιολογίες, δεν ήταν τάχα στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «ήταν μια απαίτηση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών», πως ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να το περιορίσει... μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία, αν και οι «θεσμοί» «ζητούσαν το «50%+1» να αφορά όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ο.κ.

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «πρώτον, στην πολιτική μετράνε οι αποφάσεις και όχι οι διακηρύξεις και οι προθέσεις», και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία. «Δεύτερον, η καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος είναι το πρωτοβάθμιο σωματείο», υπογράμμισε, αφού από εκεί εκλέγονται οι αντιπρόσωποι για τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, «εκεί είναι που οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε τρεις βάρδιες και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν πάντα και κάνουν δεύτερη συνέλευση, εκεί είναι που υπάρχει εργοδοτική τρομοκρατία και παρακολούθηση, εκεί ακριβώς προσφέρετε τις καλύτερες υπηρεσίες», σημείωσε. «Επομένως», τόνισε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, «κρείττον σιωπάν».

Αξίζει να αναφερθεί ότι αφορμή για να προσπαθήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στάθηκαν τα όσα είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ως απάντηση στην κριτική που δέχεται το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ψηφίζει το νομοσχέδιο της ΝΔ για τις διαδηλώσεις.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τώρα ότι «βγαίνει στα κεραμίδια», και δείχνοντας και την αξία των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών που στήνονται ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ποιος έφερε το 51% της πλειοψηφίας ως υποχρεωτικό για να γίνεται απεργία; Ποιος επανέφερε την ανταπεργία; Ποιος νόμος προστατεύει τους πλειστηριασμούς από τους πλειστηριαζόμενους;», για να προσθέσει πως «ο καθένας μπορεί να βρει σειρά από πράξεις, χιλιάδες παραδείγματα και για σας και για εμάς και για τους από δω (ΝΔ), για να μας πείσουν αν είμαστε προοδευτικοί ή αν είμαστε συντηρητικοί»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ