ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προετοιμασίες για περαιτέρω στρατιωτική αντιπαράθεση

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Μάλτας στις 14/7
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Μάλτας στις 14/7
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατεί στα σύνορα Αιγύπτου - Λιβύης εν αναμονή πιθανής κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Φαγιέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, με στόχο τον έλεγχο των στρατηγικών πόλεων Σύρτη και Τζούφνα από τις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LΝA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

Η εντεινόμενη κινητικότητα των αιγυπτιακών στρατευμάτων, το τελευταίο διάστημα, έπειτα και από την προχτεσινή απόφαση της λιβυκής Βουλής στο Τομπρούκ με την οποία δίνεται το ελεύθερο να επέμβουν κατά του Σάρατζ, δείχνει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά παρά το μεγάλο ρίσκο μιας γενικότερης ανάφλεξης.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Αλ Γαντ» κατήγγειλε, για μια ακόμη φορά, ως παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο του περασμένου Νοέμβρη, προειδοποιώντας πως συνιστά «απειλή για τη σταθερότητα όχι μόνον στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) Αχμεντ αλ Μισμάρι, βλέποντας την ενίσχυση (υποστηριζόμενων από την Τουρκία) μισθοφόρων σε θέσεις κοντά στη Σύρτη και την περιοχή Τζούφνα, δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο «μιας μεγάλης μάχης τις επόμενες ώρες». Ο ίδιος, πάντως, δεν σχολίασε πληροφορίες που αναφέρουν από το βράδυ της Τρίτης την αποχώρηση Ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας «Wagner», που στηρίζουν τον LNA, από περιοχές της δυτικής Σύρτης.

Με φόντο αυτές τις κινήσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι της διοίκησης Αφρικής (AFRICOM) ανακοίνωσαν πως ομάδα Ρώσων μισθοφόρων ναρκοθέτησε περιοχή και περίχωρα της Τρίπολης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Τον ισχυρισμό απέκρουσε ο Ρώσος διπλωματικός επιτετραμμένος για τη Λιβύη, Ντζχασντ Μπολτάβεφ, λέγοντας στο πρακτορείο «ΝΟΒΟΣΤΙ» πως η Μόσχα δεν παραβιάζει το εμπάργκο του ΟΗΕ στη Λιβύη, ούτε υποστηρίζει την πολιτική των μισθοφόρων «όπως κάνουν άλλες χώρες»...

Στήριξη στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Πλάι στις προετοιμασίες του αιγυπτιακού στρατού στα σύνορα με τη Λιβύη αλλά και τις πληροφορίες για νέες αφίξεις Σύρων μισθοφόρων προς τη μεριά των δυνάμεων του Φ. Σάρατζ, η Τουρκία εντείνει τις διπλωματικές διεργασίες σε μια προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη υπέρ των γεωπολιτικών επιδιώξεών της.

Ανακοίνωση που εξεδόθη χτες από την τουρκική προεδρία αναφέρεται στην προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι δύο Πρόεδροι φέρεται να συμφώνησαν πως θα συνεργαστούν «στενά» με τους συμμάχους τους για να επιτύχουν ...«διαρκή σταθερότητα στη Λιβύη». Οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προετοιμασίες για πιθανή νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στη χώρα συζητήθηκαν χτες μεταξύ άλλων και σε τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο, είπε πως οι δύο χώρες επιθυμούν «ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κριτική στην κλιμάκωση της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη άσκησε χτες ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, που κατήγγειλε και απέρριψε «τις παράνομες τουρκικές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών και ιδιαίτερα στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη», προειδοποιώντας πως απειλούν «εξ ολοκλήρου την αραβική εθνική ασφάλεια». Μιλώντας στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο Αμπούλ Γάιτ εξήρε αντίθετα τη Διακήρυξη που εξέδωσε στις 6 Ιούνη στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Α. Φ. Σίσι, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να προχωρήσουν άμεσα σε επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου για εκεχειρία.

Στη Ρώμη, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του λιβυκού εκλεγμένου Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, ολοκλήρωσε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρόλα, τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, και τον υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, παρουσιάζοντάς τους εκτενώς την πρότασή του για αντικατάσταση του Προεδρικού Συμβουλίου και του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ με άλλα πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα μπορούν να διαπραγματευτούν την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, την εκεχειρία και μια πολιτική «μεταβατική» λύση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κόντρα για τον αποκλεισμό της «Huawei»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαμαρτυρία στο Πεκίνο και ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον προκάλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη συμμετοχή του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Huawei» στις εργασίες εγκατάστασης του δικτύου πέμπτης γενιάς τηλεπικοινωνιών (5G) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνουίνγκ, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, «αβάσιμη». Προειδοποίησε, επίσης, πως το Πεκίνο θα πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών. Παράλληλα, ο Κινέζος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λίου Σιαομίνγκ, χαρακτήρισε την απόφαση για αποκλεισμό της «Huawei» από το δίκτυο 5G στη Βρετανία «όχι μόνον απογοητευτική αλλά και αποθαρρυντική», προειδοποιώντας ότι «ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζεται η "Huawei" στη Βρετανία παρακολουθείται και από άλλες κινεζικές εταιρείες».

Αντίθετα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση του Λονδίνου, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του «έπεισε πολλές, πολλές χώρες, να μη χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες της "Huawei" γιατί έχουν ρίσκο ασφαλείας». Ακολούθησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που ανακοίνωσε περιορισμούς στη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε στελέχη κινεζικών εταιρειών, όπως η «Huawei», με πρόσχημα κατηγορίες περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΥΠΕΞ ΗΠΑ
Ανήγγειλε αντιρωσικές κυρώσεις

Αμερικανικές κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του «Nord Stream-2» και τμήματος του «Turkish Stream», ρωσικών αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, προανήγγειλε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, λέγοντας πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

«Είναι μια κατηγορηματική προειδοποίηση προς τις εταιρείες, που βοηθούν στην υλοποίηση των ρωσικών έργων και συμμετέχουν σ' αυτά, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Αποχωρήστε τώρα, ή κινδυνεύετε να υποστείτε συνέπειες», δήλωσε ο Πομπέο.

Οι δύο αγωγοί «είναι κύρια εργαλεία του Κρεμλίνου για να εκμεταλλευθεί και να διευρύνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, εργαλεία τα οποία υπονομεύουν την Ουκρανία, σταματώντας τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αυτής της κρίσιμης σημασίας δημοκρατικής χώρας, εργαλείο το οποίο σε τελική ανάλυση υπονομεύει τη διατλαντική ασφάλεια. Οι ΗΠΑ είναι πάντα έτοιμες να βοηθήσουν τους Ευρωπαίους φίλους μας και να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, «πλασάροντας» το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

ΓΑΛΛΙΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στην εγκατάλειψη των δομών Υγείας

Διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην Υγεία, ζητώντας αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και καταδικάζοντας τα νέα κυβερνητικά σχέδια για την Υγεία («segur de sante»), που προβλέπουν αυξήσεις - ψίχουλα για γιατρούς και νοσηλευτές (μέχρι 138 ευρώ το μήνα). Με κινητοποιήσεις σε Παρίσι, Τουλούζη, Μπορντό και Λιόν, νοσηλευτές, γιατροί αλλά και παραϊατρικό προσωπικό, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες εργαζομένων σε νοσοκομεία, δομές Υγείας κ.λπ. κατήγγειλαν τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία. Η Μαρί, νοσοκόμα σε ψυχιατρείο της Ρουέν, λέει χαρακτηριστικά στον τοπικό Τύπο: «Μετά την πανδημία (σ.σ. που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 30.000 ανθρώπους) τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ασθενείς, αφού έμειναν για τόσο καιρό σε περιορισμό (σ.σ. μακριά από ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, όπως επέβαλλε το πρόβλημα του καθενός), έρχονται πάλι σε μας σε αξιοθρήνητη κατάσταση... Χτες είχα μία ασθενή, ύψους 1,65 μ. και 40 κιλών, τρομοκρατημένη από την ιδέα ότι θα βγει πάλι έξω από το σπίτι...».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμα ότι ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ - που υποτίθεται ότι ανέλαβε καθήκοντα γιατί ο Μακρόν «εισάκουσε τις ανησυχίες του λαού» - ήταν από αυτούς που στις αρχές του 2000 πρωτοστάτησαν στην «τιμολόγηση των υπηρεσιών» στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της λογικής που θέλει τις δομές Υγείας να λειτουργούν με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΙΡΑΝ
«Περίεργη» πυρκαγιά στο ναυπηγείο του Μπουσέρ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συνέχεια στη σειρά περίεργων εκρήξεων - πυρκαγιών, που σημειώνονται τις τελευταίες τρεις βδομάδες σε διάφορες περιοχές του Ιράν, έδωσε χτες μεγάλη φωτιά που σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο ναυπηγείο του λιμανιού Μπουσέρ στο νοτιοδυτικό Ιράν. Από τις φλόγες υπέστησαν σοβαρές ζημιές επτά πλοία, δίχως να αναφερθούν τραυματισμοί ή θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 20 χλμ. μακριά από την πόλη Μπουσέρ βρίσκεται ο ομώνυμος σταθμός πυρηνικής ενέργειας που παράγει 1.000 μεγαβάτ ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκρήξεις και περίεργες πυρκαγιές στο Ιράν σημειώνονται από τα τέλη Ιούνη, τροφοδοτώντας τις φήμες στη χώρα για δράση πρακτόρων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (ΜΟΣΑΝΤ).

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Βουλευτικές εκλογές χωρίς σοβαρά προβλήματα

ΣΚΟΠΙΑ.--

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εν μέσω πανδημίας, διεξήχθησαν χτες οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Οι κάλπες έκλεισαν στις 22.00 ώρα Ελλάδας και όλα τα προγνωστικά έδειχναν μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στο εκλογικό μπλοκ του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και στο κεντροδεξιό - εθνικιστικό μπλοκ του VMRO - DPMNΕ, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Είναι σχεδόν βέβαιο, πάντως, ότι όποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα επικρατήσει στις εκλογές θα κληθεί να βρει κυβερνητικό εταίρο, πιθανότατα ανάμεσα στα δύο κόμματα της αλβανικής μειονότητας: Το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια με εξαίρεση την περίοδο 2006 - 2008, και τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Μέχρι τις 3 μ.μ. είχε ψηφίσει το 31,78% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ έως τις 5 μ.μ. ο εισαγγελέας στα Σκόπια είχε δεχτεί 10 καταγγελίες για εκλογικές ανωμαλίες, απόπειρες εκφοβισμού ψηφοφόρων ή εξαγοράς ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ