Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κόντρα για τον αποκλεισμό της «Huawei»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαμαρτυρία στο Πεκίνο και ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον προκάλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη συμμετοχή του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Huawei» στις εργασίες εγκατάστασης του δικτύου πέμπτης γενιάς τηλεπικοινωνιών (5G) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνουίνγκ, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, «αβάσιμη». Προειδοποίησε, επίσης, πως το Πεκίνο θα πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών. Παράλληλα, ο Κινέζος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λίου Σιαομίνγκ, χαρακτήρισε την απόφαση για αποκλεισμό της «Huawei» από το δίκτυο 5G στη Βρετανία «όχι μόνον απογοητευτική αλλά και αποθαρρυντική», προειδοποιώντας ότι «ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζεται η "Huawei" στη Βρετανία παρακολουθείται και από άλλες κινεζικές εταιρείες».

Αντίθετα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση του Λονδίνου, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του «έπεισε πολλές, πολλές χώρες, να μη χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες της "Huawei" γιατί έχουν ρίσκο ασφαλείας». Ακολούθησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που ανακοίνωσε περιορισμούς στη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε στελέχη κινεζικών εταιρειών, όπως η «Huawei», με πρόσχημα κατηγορίες περί «παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ