ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πυκνώνουν τα «σύννεφα» του πολέμου

Από τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι με φύλαρχους της Λιβύης, στο Κάιρο
Από τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι με φύλαρχους της Λιβύης, στο Κάιρο
Τα «σύννεφα» του πολέμου στη Λιβύη ήδη «πυκνώνουν» ακόμα περισσότερο με την προετοιμαζόμενη, όπως όλα δείχνουν, στρατιωτική επιχείρηση στη Σύρτη των δυνάμεων της κυβέρνησης του Φ. Σάρατζ, που στηρίζει η Τουρκία, εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την ανοιχτή στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμμέσως της Ρωσίας.

Την Τετάρτη στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συναντήθηκε με ηγέτες διαφόρων λιβυκών φυλών που βρίσκονται στο πλευρό του Χάφταρ και διακήρυξε ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να συνδράμει ενάντια στην τουρκική επίθεση στη Σύρτη. Σε μια συνάντηση που έφερε τον τίτλο «Αίγυπτος και Λιβύη, ένας λαός, μία μοίρα» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: «Βασικός στόχος των προσπαθειών της Αιγύπτου είναι να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λαού για να πετύχει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις επόμενες γενιές».

Θυμίζουμε ότι το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, που στηρίζεται στον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Χάφταρ, από τη Δευτέρα έχει καλέσει και επίσημα το στρατό της Αιγύπτου να επέμβει στη χώρα, προκειμένου να αποκρούσει την «τουρκική εισβολή και κατοχή».

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Σάρατζ που χτύπησαν τις προηγούμενες μέρες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ισχυρίζονται ότι δυνάμεις του Χάφταρ και της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Βάγκνερ» έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις θέσεις στη Σύρτη και μεταφέρονται ανατολικότερα, ενώ τοποθετούν και νάρκες.

Από την άλλη, τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) Μοχάμεντ μπιν Ζαβέντ Αλ Ναχιάν, που υποτίθεται κάλεσε για ένταση των διεθνών προσπαθειών για εξεύρεση λύσης, προφανώς προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε σχέση με ισχυρούς ανταγωνιστές.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα, Ρωσία και ΗΑΕ δήλωσαν ότι συνεχίζουν να συντονίζουν τις ενέργειες τους στο πλαίσιο του OPΕC, των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των χωρών παραγωγών φυσικού αερίου, για την ομαλοποίηση των αγορών.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Προειδοποιήσεις» και συστάσεις για Χονγκ Κονγκ και «Huawei»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η ανταλλαγή προειδοποιήσεων και απειλών μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κίνας, με φόντο τη βαθιά οικονομική και γεωπολιτική αντιπαράθεση των δυο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και με «προμετωπίδα» την κόντρα για το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ και τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών «Huawei».

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων ως μια ακόμη τιμωρία για τον «νέο νόμο για την ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο. Η επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας στο Χονγκ Κονγκ προβλέπεται - μεταξύ άλλων - στον σχετικό νόμο (the Hong Kong Autonomy Act) που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τραμπ τη Δευτέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Bloomberg», ο Ντ. Τραμπ απέρριψε για την ώρα την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Από την πλευρά της, η Κίνα επανέλαβε χτες ότι δεν επιδιώκει να προκαλέσει ή να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ και κάλεσε την κυβέρνησή τους να «επιστρέψει στη λογική στις πολιτικές της απέναντι στο Πεκίνο».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, προσκάλεσε, επίσης, τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να επισκεφθεί τη Σιντζιάνγκ, ώστε να διαπιστώσει ότι «δεν σημειώνονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Η ίδια εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας μπορεί ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε «αυστηρά τις ΗΠΑ ότι η Κίνα θα αντεπιτεθεί αποφασιστικά σε κάθε εκφοβισμό και αδικία που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και η προσπάθειά της να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξαπέλυσε έμμεσες απειλές προς τη Μεγάλη Βρετανία για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την «Huawei» από την κατασκευή του δικτύου 5G στη Βρετανία έως τα τέλη του 2027 (σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ), λέγοντας πως η «προκατειλημμένη» απαγόρευση έχει πλήξει σοβαρά την επενδυτική εμπιστοσύνη της Κίνας στη χώρα.

«Η Κίνα αξιολογεί τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόδωσαν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γκάο Φενγκ. Εξάλλου, προχτές η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία για συνέπειες στις επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις των δυο κρατών και μάλιστα στη μετά Brexit εποχή, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει «φιλόδοξες» συμφωνίες.

Η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε τη Βρετανία να «διορθώσει τη λανθασμένη συμπεριφορά της», να προστατεύσει τις καλές εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα και να λαμβάνει υπεύθυνες αποφάσεις που να συνάδουν με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επικράτηση του Ζάεφ

Ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, «Μπορούμε», κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία, με μικρό προβάδισμα από το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO - DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Στις εκλογές, που ήταν να γίνουν τον Απρίλη αλλά αναβλήθηκαν λόγω πανδημίας, κυριάρχησε ο εγκλωβισμός του λαού στα ψευτοδιλήμματα της αστικής τάξης, με προμετωπίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές. Το VMRO - DPMNE εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη Συμφωνία, για λόγους τακτικής, αλλά στα στρατηγικά ζητήματα της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης συμπλέει.

Σε ό,τι αφορά τα τελικά αποτελέσματα, υπήρξαν πολλά προβλήματα, με διακοπή λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία με ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων ανακοίνωσε ότι το «Μπορούμε» συγκεντρώνει ποσοστό 36,13% και το VMRO - DPMNE 34,65%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται στο 51%.

Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα, με ποσοστό 8,79%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «Μπορούμε» θα πάρει 49 έδρες, το VMRO - DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το κόμμα «Levica» («Αριστερά») και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA), τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα.

Αμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με πιθανότερο ενδεχόμενο σύμπραξης του SDSM, του DUI και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή, τα τρία κόμματα - τα οποία συμμετείχαν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση - εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών στην 120μελή Βουλή.

Ο Ζάεφ τις πρώτες πρωινές ώρες δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον». Από τους πρώτους που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που ως πρωθυπουργοί μαζί «πήγαν το γράμμα» για την υπογραφή της αμερικανοΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Αναφέρει μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας, σκορπίζοντας νέες αυταπάτες: «Το μήνυμα των γενναίων προοδευτικών δυνάμεων που αγωνίζονται κατά του εθνικισμού, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή μας, σήμερα έγινε πιο δυνατό. Ενα μήνυμα όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και για όλη την Ευρώπη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ