Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πυκνώνουν τα «σύννεφα» του πολέμου

Από τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι με φύλαρχους της Λιβύης, στο Κάιρο
Από τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι με φύλαρχους της Λιβύης, στο Κάιρο
Τα «σύννεφα» του πολέμου στη Λιβύη ήδη «πυκνώνουν» ακόμα περισσότερο με την προετοιμαζόμενη, όπως όλα δείχνουν, στρατιωτική επιχείρηση στη Σύρτη των δυνάμεων της κυβέρνησης του Φ. Σάρατζ, που στηρίζει η Τουρκία, εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την ανοιχτή στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμμέσως της Ρωσίας.

Την Τετάρτη στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συναντήθηκε με ηγέτες διαφόρων λιβυκών φυλών που βρίσκονται στο πλευρό του Χάφταρ και διακήρυξε ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να συνδράμει ενάντια στην τουρκική επίθεση στη Σύρτη. Σε μια συνάντηση που έφερε τον τίτλο «Αίγυπτος και Λιβύη, ένας λαός, μία μοίρα» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: «Βασικός στόχος των προσπαθειών της Αιγύπτου είναι να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λαού για να πετύχει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις επόμενες γενιές».

Θυμίζουμε ότι το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, που στηρίζεται στον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Χάφταρ, από τη Δευτέρα έχει καλέσει και επίσημα το στρατό της Αιγύπτου να επέμβει στη χώρα, προκειμένου να αποκρούσει την «τουρκική εισβολή και κατοχή».

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Σάρατζ που χτύπησαν τις προηγούμενες μέρες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ισχυρίζονται ότι δυνάμεις του Χάφταρ και της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Βάγκνερ» έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις θέσεις στη Σύρτη και μεταφέρονται ανατολικότερα, ενώ τοποθετούν και νάρκες.

Από την άλλη, τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) Μοχάμεντ μπιν Ζαβέντ Αλ Ναχιάν, που υποτίθεται κάλεσε για ένταση των διεθνών προσπαθειών για εξεύρεση λύσης, προφανώς προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε σχέση με ισχυρούς ανταγωνιστές.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Ταυτόχρονα, Ρωσία και ΗΑΕ δήλωσαν ότι συνεχίζουν να συντονίζουν τις ενέργειες τους στο πλαίσιο του OPΕC, των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των χωρών παραγωγών φυσικού αερίου, για την ομαλοποίηση των αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ